Fortificarea capacităților prestatorilor de servicii de avort din Transnistria în planificare familială și consilierea calitativă post avort
Pe 17-18 august 2017 au avut loc 2 training-uri din cele 4 programate în planificarea familială pentru medicii obstetricieni ginecologi din Transnistria în incinta Centrului de Sănătate Reproductiva din or. Tiraspol.
Ambele training-uri au avut acelas scop – Fortificarea capacităților prestatorilor de servicii de avort din toate instituțiile medicale din regiune în planificare familială și consilierea calitativă post avort în conformitate cu recomandările OMS.
Activitatile date fac parte din cadrul proiectului „Îmbunătățirea utilizării contraceptivelor în procesul de consiliere post-avort în Transnistria”, proiect care se bucură de sprijinul Ministerului Sănătății din Transnistria, Ministerului Sănătății al Republicii Moldova și acceptat pozitiv de către misiunea OSCE Moldova.
Training-urile au fost organizate de către CIDSR, or. Chișinău în colaborare cu d-na Oxana Ceban, șefa Centrului de Sănătate Reproductivă or. Tiraspol.
La aceste activitati au luat parte medici obstetricieni ginecologi și moașe din toate instituțiile medicale din Transnistria.
Training-urile au fost facilitate de către:
- Dr. Rodica Comendant, MD, director CIDSR, expert OMS în întreruperea sarcinii, medic obstetrician ginecolog, conferențiar universitare USMF „N.Testemițanu”
- Dr. Irina Sagaidac, MD, medic obstetrician ginecolog, asistent universitar USMF „N.Testemițanu”.
Subiectele abordate în cadrul trainingului au fost:
- Planificarea familială. Drepturile sexuale si reproductive. Noțiunea de contracepție. Utilizarea contracepției în lume și în Republica Moldova.
- Contracepția hormonală. Contraceptive orale combinate. Consilierea conform criteriilor de eligibilitate. Utilizarea corecta a metodei.
- Contraceptivele hormonale numai cu progesteron: Injectabilele, implantatele și pilulele.
- Implantele.
- Contracepția de urgență.
- Contracepția după procedura de avort. Noi dovezi despre eficacitatea contracepției după avort din punct de vedere al diminuării numărului avorturilor.
- Dispozitivul intrauterin.
- Metodele de bariera.
La final participanților le-au fost oferite certificate de participare, ghiduri OMS „Planificarea familială” special traduse și printate în l.rusă, leaflete și postere în planificarea familială.