Misiunea noastră

Centrul de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive din Republica Moldova (CIDSR) este o organizație non-profit, neguvernamentală, înființată în 1998, cu misiunea de a proteja și promova sănătatea și drepturile sexuale și reproductive. Suntem convinși, că fiecare persoană, indiferent de locul de trăi, indiferent de sex, vârstă, etnie, prezența oricărei tulburări fizice sau de altă natură etc., are aceleași drepturi sexuale și reproductive și poate profita de o stare bună a sănătății sexuale și reproductive și de acces la servicii de calitate.

Obiectivele principale ale CIDSR sunt:

  • Asigurarea accesului egal la informații și servicii privind sănătatea și drepturile reproductive în special pentru adolescenți, femei și fete, persoane cu dizabilități și alte grupuri sociale marginalizate;
  • Oferirea educației privind sănătatea și drepturile sexuale și reproductive;
  • Promovarea conceptului de avort sigur în rândul profesioniștilor din domeniul medical și al membrilor comunității din Moldova
  • Promovarea drepturilor sexuale și reproductive ca drepturi fundamentale ale omului;
  • Implementarea recomandărilor OMS privind metodele moderne de contracepție și avort în condiții de siguranță;
  • Promovarea un stil de viață sexuală sănătos.

CIDSR este o organizație cu personal specializat, care include medici cu experiență vastă în obstetrică și ginecologie, medicină bazată pe dovezi, avort în siguranță, tehnologii perinatale, prevenirea cancerului de col uterin și planificare familială.

Principalele direcții de activitate ale CIDSR sunt:

  • Consolidarea capacității prestatorilor de servicii și membrilor comunității în probleme de sănătate reproductivă.
  • Dezvoltarea, justificarea științifică și punerea în aplicare a programelor de formare a membrilor comunității și a medicilor în domeniul sănătății reproductive;
  • Implementarea tehnologiilor cost-eficiente, recomandate de OMS, privind întreruperea sarcinii, conceptului de „sistem centrat pe pacient” în sistemul de furnizare a serviciilor de sănătate reproductivă;

CIDSR a implementat 22 proiecte, 9 studii clinice și 4 analize situaționale în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății, UNFPA, USMF „Nicolae Testemițanu”, Școala de Management în Sănătatea Publică, ONG-uri naționale și internaționale.

Începând cu 1 ianuarie 2015 CIDSR a fost desemnat ca Centrul Regional de Instruire pentru Europa de Est și Sudul Europei și Asia Centrală  în elaborarea și implementarea protocoalelor clinice în sănătatea reproducerii.

Donatori: Proiectele noastre au fost susținute de către OMS, UNFPA, SAAF, Ambasada Finlandei la București, Gynuity Health Projects, UICC, IPAS, ASTRA, Fundația Soros Moldova, Programul de sănătate publică OSI New York, PATH Health.

CIDSR este membru al rețelei ESC, FIAPAC, ASTRA, UICC, Campaniei Internaționale pentru Drepturile Femeii la Avort în Siguranță, AWID, etc.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept