Durerea în naștere și combaterea ei

Opțiunile de alinare ale durerilor

Nașterea este dureroasă, deci este important să aflăm despre toate metodele care alină durerea. Este, de asemenea, de ajutor pentru persoana care va fi alături de tine în timpul nașterii să știe despre  diferite opțiuni, pentru a te putea încuraja și ajuta. Consultă-te cu medicul sau cu moașa ce opțiuni sunt disponibile ca tu să decizi care este cea mai bună pentru tine.

Metodele farmacologice

Injecțiile

Cea mai des indicata metoda de alinare a durerilor în Republica Moldova este injecția intramusculară ( în mușchiul coapsei sau a fesei) a unui medicament narcotic precum  Promedolul. Acesta poate să te ajute să te relaxezi, ceea ce poate ușura durerea.

Cum lucrează: ți se administrează o injecție intramusculară. Durează aproximativ 20 de minute pînă își face efectul și acțiunea ei durează între o oră și trei ore.

Efectele secundare: Sunt cîteva efecte secundare la care trebuie să ai grijă:

 • Poate face unele femei să se simtă amețite, să se simtă rău sau să uite anumite lucruri.
 • Dacă efectele nu sunt înlăturate pînă la sfîrșitul nașterii, poate să îngreuneze procesul de împingere (scremetele): poți să încerci jumătate de doză pentru a vedea cum te simți.
 • Dacă Promedolul sau alte medicamente sunt administrate prea aproape de sfîrșitul nașterii, pot afecta respirația bebelușului.
 • Medicamentele se pot amesteca cu laptele matern.

Anestezia epidurală

Epidurala este un tip special de anestezie locală. Ea amorțește nervii care transmit durerea de la canalul de naștere la creier. Pentru majoritatea femeilor, anestezia epidurală le oferă o ușurare completă a durerilor. Poate fi de ajutor pentru femeile care au o naștere lungă sau foarte dureroasă.

Un anesteziolog este unica persoană care poate face o epidurală, deci nu va fi disponibilă dacă naști acasă. Dacă crezi că o să dorești această anestezie, verifică dacă  anesteziologii sunt întotdeauna disponibili la spitalul tău.

Cum lucrează: Pentru a avea o epidurală :

 • Infuzia unui  lichid ce va ajunge printr-un ac într-o venă a mînii.
 • În timp ce stai întinsă sau stai într-o poziție încolăcită, un anesteziolog îți va curăți spatele cu antiseptic și îți va amorți o zonă mică cu anestezie locală.
 • Un tub foarte mic va fi plasat în spatele tău lîngă nervii care transmit durerea de la uterul tău.  Medicamentele, de obicei un amestec de anestezice locale și opioide , sunt administrate prin tub. ( Un opioid este un produs chimic care funcționează prin  legarea la receptorii opiozi a corpului, care reduc durerea.) Durează aproximativ 20 de minute pentru a pregăti epidurala, și încă 10-15 pentru a-și face efectul. Nu lucrează întotdeauna perfect, de aceea poate necesita ajustări.
 • Contracțiile tale și inima bebelușului se recomandă să fie monitorizate de aparate sau foarte frecvent.

Efectele secundare:  Iată cîteva efecte secundare la care trebuie să ai grijă:

 • Epidurala poate să te facă să-ți simți picioarele grele, în dependență de tipul de epidurală.
 • Această anestezie nu ar trebui să te facă să te simți rău sau somnoroasă.
 • Presiunea arterială poate scădea, totuși aceasta se întîmplă rar, deoarece picurătoarea din mînă te va ajuta la menținerea unei bune presiuni arteriale.
 • Epiduralele pot prelungi cea de-a doua etapă a nașterii, cînd împingi și bebelușul se naște. Dacă nu mai simți contracțiile, moașa te va anunța cînd să împingi. Aceasta înseamnă că instrumentele precum forcepsul sau vacuum exstracția pot să te ajute să naști mai ușor copilul. Totuși, cînd ai o anestezie epidurală, medicul sau moașa va aștepta mai mult înainte de a utiliza instrumente atît timp cît bebelușul se simte bine.  Cîteodată,  mai puțin anestetic este administrat la sfîrșitul nașterii pentru ca efectele să mai treacă și pentru a împinge natural nou-născutul.
 • Poate să-ți fie greu să te urinezi, de aceea un tub mic numit cateter va fi introdus în vezica ta urinară pentru a te ajuta.
 • Aproximativ o femeie dintr-o sută au dureri de cap după o anestezie epidurală, care poate fi tratată mai apoi.
 • Spatele ar putea să te doară o zi sau două , dar epiduralele nu cauzează dureri de spate pe termen lung.
 • Aproximativ o femeie din 2000 simte furnicături sau înțepături în unul din picioare după naștere: aceasta poate fi mai mult rezultatul nașterii decît a unei epidurale. Vei fi anunțată de medic sau de moașă cînd te poți da jos din pat.

Gaz și aer (Entonox)

Acesta e un amestec de oxigen și azot. Gazul și aerul nu va scoate toată durerea, dar o poate reduce și o poate face mai suportabilă. Multe femei aleg anume aceasta metodă, deoarece este ușor de utilizat și pot singure să o controleze. Din păcate, este disponibilă foarte rar în Moldova.

Cum acționează:  Respiri gazul și aerul printr-o mască pe care o ții singură. Gazul acționează în 15-20 de secunde, deci îl inhalezi deodată cum începe o contracție. Lucrează cel mai bine dacă inspiri încet, dar adînc.

Efecte secundare:  Nu sunt efecte secundare dăunătoare pentru tine sau pentru bebelușul tău, dar poate să-ți cauzeze dureri de cap. Unele femei au descoperit că le face să se simtă rău, somnoroase sau incapabil să se concentreze. Dacă aceasta ți se întîmplă, poți să te oprești să  utilizezi această metodă .

Metodele ne-farmacologice

Auto-ajutorul

Următoarele tehnici te pot ajuta să fii mai relaxată în timpul nașterii, pentru a te descurca mai bine cu durerea.

 • Citește totul despre naștere : aceasta te poate face să controlezi situația și să fii mai puțin speriată de ce urmează să se întîmple. Vorbește cu moașa sau cu doctorul, pune-le întrebări și du-te la  lecții antenatale .
 • Învață cum să te relaxezi, să stai calmă și să respiri adînc.
 • Continuă să te miști: poziția te pote ajuta, deci încearcă să îngenunchezi, să te plimbi în jur sau să te apleci în față sau în spate.
 • Adă un partener, prieten sau rudă ca să te încurajeze în timpul nașterii.
 • Roagă-l pe pertener să te masajeze (deși poți afla în curînd că nu suporți atingerea) .
 • Fă baie sau duș.

Hidroterapie (terapia în apă)

Apa poate să te ajute să te relaxezi și să facă contracțiile să pară mai puțin dureroase. Întreabă dacă poți să utilizezi o cadă sau un bazin pentru naștere. Apa va fi păstrată la o temperatură  confortabilă, dar nu va fi mai mare de 37.5C,  și temperatura ta va fi monitorizată.

Metode alternative de ușurare a durerilor

Unele femei preferă să evite tipurile  de alinare ale durerilor enumerate mai sus și aleg tratamente alterative  precum acupunctura, aromaterapia, homeopatia, hipnoza, masajul sau reflexoterapia. Totuși, majoritatea acestor tehnici nu furnizează alinări efective.

Dacă vrei să utilizezi una din aceste metode, este important să le discuți cu doctorul sau moașa. Majoritatea spitalelor nu le oferă ca calmante în timpul nașterii. Dacă dorești să încerci o tehnică alternativă, asigură-te că specialistul este bine pregătit și are multă experiență.