„Depășirea barierelor: Avansarea asistenței medicale în domeniul reproductiv prin telemedicină – Concluzii de la Conferința din Baku privind avortul medical”

08 Decembrie, 2023

Pe 5 decembrie 2023, in Baku, capitala Azerbaidjanului, s-a desfășurat Conferința  ”Gestionarea avortului medicamentos”, eveniment care  a reunit peste 100 de participanți cu decizie politică, furnizori de servicii medicale și reprezentanți ai comunității medicale. Intalnirea  a reprezentat o platformă valoroasa pentru schimbul de informații și experiențe în domeniul sănătății reproductive.

Dr. Rodica Comendant, directorul și coordonatorul Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR), și-a asumat un rol esențial în cadrul Conferinței oferind auditoriului o prezentare de 90 de minute pe tema  avortului medicamentos. Dr. Comendant a aprofundat cele mai  recente recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), oferind informații despre noile abordări, cum ar fi avortul medicamentos autogestionat și serviciile bazate pe telemedicină. Pornind de la experiența Moldovei și a altor țări din regiune, doamna Rodica a demonstrat audienței că aceste metode nu sunt doar sigure, ci și eficiente, argumentând că serviciile la distanță reprezintă o alternativă viabilă în raport cu procedurile din clinici.

Un aspect important al Conferinței a fost implicarea companiei farmaceutice private – Stada, care pe lângă faptul că a organizat evenimentul, l-a și co-sponsorizat chiar fara a promova, Miroliut și Miropistone, singurele opțiuni disponibile pentru avortul medicamentos în Azerbaidjan. Această abordare colaborativă, lipsită de motive comerciale declarative, a permis stabilirea unor parteneriate ulterioare pentru promovarea avortului medicamentos și a telemedicinei.

Gulnara Rzaeva, a subliniat în prezentarea sustinuta rezultatele cercetării formative finanțate de Grand Challenges Canada. Concluziile sale au jucat un rol esențial în elaborarea strategiilor de gestionare a avortului medicamentos. Rezultatele obținute de Dr. Rzaeva cu privire la eficacitatea și accesibilitatea avortului medicamentos prin telemedicină (AMT) în Azerbaidjan, au oferit o serie de dovezi semnificative în sprijinul fezabilității consultațiilor online. Cercetările acesteia nu numai că au prezentat AMT drept o opțiune adecvată, dar au subliniat capacitatea acesteia de a reduce decalajele geografice, ceea ce este deosebit de important în situații de criză.  Concluziile doamnei Rzaeva au dezmințit temerile legate de afectarea siguranței femeilor, subliniind că telemedicina consolidează și menține standardele de siguranță.

În pofida unui progres evident în ceea ce privește înțelegerea și acceptarea, Dr. Comendant a recunoscut că în Azerbaidjan există o confruntare destul de dificilă în vederea obținerii susținerii din partea părților interesate în ceea ce privește furnizarea serviciilor la distanță. Cu toate acestea, în cadrul Conferinței s-au înregistrat schimbări pozitive de atitudine în comparație cu precedentele sesiuni de prezentări privind avortul medicamentos prin telemedicină. Participarea activă a publicului, însoțită de numeroase întrebări și de interesul starnit, au indicat un angajament tot mai pronunțat cu privire la această cauză.

În concluzie, “Conferința la tema: Gestionarea avortului medicamentos” nu numai că a distribuit informații utile și actuale, dar a reprezentat un catalizator pentru a stimula colaborarea, crearea de conexiuni și parteneriate.

Acest eveniment a reflectat un angajament colectiv în cadrul comunității asistentei medicale de a acorda prioritate bunăstării femeilor și de a se conforma ghidurilor recunoscute la nivel mondial, promițând o perspectivă pozitivă pentru viitorul practicilor de avort medicamentos în Azerbaidjan și nu numai.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept