Analiza rezultatelor proiectului SAAF la Ministerul Sănătății din Transnistria

Expertul WHO Dr. Rodica Comendant și vice-ministrul Sănătății din Transnistria Ольга Бочарова (de la stanga spre dreapta)

Ședința de lucru între reprezentanții Ministerului Sănătății din Transnistria și participanții proiectului  SAAF a avut loc la 30 martie 2018 la Ministerul Sănătății din Transnistria, or. Tiraspol.

Scopul ședinței de lucru a fost  analiza rezultatelor obținute ale proiectului SAAF „Îmbunătățirea utilizării contraceptivelor în procesul de consiliere post-avort în Transnistria“.

La eveniment  au participat expertul OMS în planificarea familiei și în avortul în condiții de siguranță, Dr. Rodica Comendant, asistentul de proiecte Tatiana Cașu, ministrul adjunct al Sănătății din Transnistria Olga Bocharov și directorul Centrului de Sănătate Reproductivă  Dr. Oksana Ceban.

Dr. Rodica Comendant a remarcat, că în cadrul acestui proiect au fost:

  • desfășurate 4 traininguri în planificarea familială (vezi aici, aici și aici), în decursul cărora au fost instruiți 90 medici
  • elaborate materiale informative pentru medici
  • elaborate 4 protocoale privind metodele de planificare a familiei, bazate pe recomandările OMS
  • achiziționate pentru prima oară contraceptive de pe platforma internațională ACESS RH.

Expertul WHO Dr. Rodica Comendant și vice-ministrul Sănătății din Transnistria Ольга Бочарова și directorul Centrului de Sănătate Reproductivă Dr. Oksana Ceban(de la stanga spre dreapta)

La moment, au fost livrate și depozitate la depozitul de pe teritoriul Centrului Mamei și Copilului:

  • prezervative (129600 buc.), platforma ACCES RH,
  • IUD (500 buc.), piața farmaceutică Transnistria
  • Depoprovera (800 buc.),  piața farmaceutică Transnistria
  • contraceptive orale combinate (3984 buc.).

În cadrul ședinței de lucru a fost aprobat ordinul privind distribuirea contraceptivelor. Aceste contraceptive vor putea fi obținute de către femeile în perioada post-avort. Conform proiectului SAAF, contraceptivele vor reveni instituțiilor medicale, unde au fost create centre model, și anume ГУ «РЦМиР», ГУ «БЦМиР», ГУ «БЦАПП», ГУ РЦРБ», «ГУ «Григориопольская центральная районная больница», ГУ «Слободзейская центральная районная больница», ГУ «Рыбницкий Центр Гигиены и Эпидемиологии», în conformitate cu planul de distribuție al contracepției, ca ajutor umanitar.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept