Al treilea training în servicii de avort integrate în cadrul serviciilor de sănătate reproductivă în Transnistria

În perioada 16.05.16– 20.05.16  în incinta Centrului de Sănătate Reproductivă de pe lingă Centrul Republican al Mamei și Copilului, or. Tiraspol a avut loc cel de-al treilea training de instruire în servicii de avort integrate în cadrul serviciilor de sănătate reproductivă în Transnistria: avortul medicamentos (AM) și vacuum aspiratia manuala (VAM).

Această activitate face parte din cadrul proiectului SAAF “Creșterea calității serviciilor de avort integrate în cadrul serviciilor de sănătate reproductive in Transnistria”.

În cadrul acestui training au fost instruiți 24 de medici obstetricieni ginecologi și moașe din toată regiunea Transnistria.

Scopul trainingului: instruirea lucrătorilor – cadrelor medicale din instituțiile medico-sanitare din regiunea Transnistriei în efectuarea întreruperilor de sarcină în condiții de siguranță: AM și VAM.

Trainingul a fost organizat de către Centrul de Instruire in Domeniul Sanatatii Reproductive (CIDSR) or. Chișinău în colaborare cu d-na Natalia Slepuha – medic șef al Centrului Republican al Mamei și copilului, d-na Oxana Ceban, șefa Centrului de Sănătate Reproductivă or. Tiraspol și cu acordul și susținerea Ministerului Sănătății (MS) din Transnistria.

Participanții au fost instruiți de către:

 • Rodica Comendant, MD, medic obstetrician-ginecolog,  expert al OMS în întreruperi de sarcină în siguranță, director CIDSR,
 • Stelian Hodorogea,  MD, medic obstetrician-ginecolog, expert al OMS în tehnologii perinatale,
 • Oxana Ceban,  șefa Centrului de Sănătate Reproductivă or. Tiraspol

În prima zi a seminarului s-a vorbit despre proiectul SAAF, care sunt scopurile și obiectivele proiectului și ce urmează să se realizeze pe parcursul acestui an.

Oxana Ceban a făcut o retrospectivă asupra tuturor activităților care s-au desfășurat pe parcursul anului 2014-2015  în cadrul proiectului SAAF, care au fost realizările precum și ce așteptări sunt până la finalul anului 2017. Deasemeni în linii generale s-a prezentat situația din sfera întreruperilor de sarcină din Transnistria, principalele probleme precum și următorii pași ai proiectului SAAF.

Pentru început participanții au fost supuși unei testări cu scopul de a determina așteptările în urma desfășurării acestui training, care sunt întrebările cu care s-au confruntat în practica de zi cu zi și la care nu au găsit răspunsuri.

Alte subiecte abordate în prima zi a trainingului au fost:

 • Securitatea și eficiența VAM;
 • Determinarea sarcinii și perioadei de gestație;
 • Selectarea pacienților și studiul acestora
 • Tehnica VAM
 • Demonstrații de lucru și practica cu instrumentele vacuum aspiratoare.

Cea dea doua zi a trainingului a început cu un subiect foarte interesant și actual în zilele noastre și anume: consultarea (consilierea) și pregătirea pacientelor, acordul informat.

Un alt subiect prezentat în forma amplă a fost: profilaxia infecțiilor (inclusiv prelucrarea și reutilizarea instrumentelor).

Au urmat jocuri de echipa pacient vs medic. Scopul acestor jocuri a fost elucidarea tuturor posibilelor situații, care pot apărea in procesul consultării si consilierii pacientului. Alt subiect abordat a fost analgezia, după care s-a trecut la simularea vacuum aspirației.

Participanții au fost instruiți referitor la procedura VAM, s-a lucrat și simulat pe mulaje speciale cu instrumente necesare. Scopul acestor simulări: deprinderi practice în efectuarea corecta a procedurii de VAM.

In cea dea treia zi a seminarului au avut loc încercări clinice. Medicii în prezenta experților și cu acordul pacientului au putut realiza 5 proceduri de VAM, după care a fost examinat țesutul. Alte teme care au fost abordate au fost: îngrijirea și supravegherea în perioada post-avort și complicațiile ce pot apărea în urma avortului chirurgical.

Cea de-a patra zi a debutat cu încercări clinice, discuții și analize. Temele care au fost abordate în aceasta zi au fost:

 • AM. Istoria AM.
 • Mecanismul de acțiune a mifepristonului și misoprostolului.
 • Mifepristonul și misoprostolul – indicații și contraindicații.
 • Metodele de diagnostic a sarcinii normale și a sarcinii extrauterine la stadiu incipient.
 • Protocoale de prescriere a preparatelor.
 • Complicațiile care pot surveni în urma AM, efectele secundare.
 • Vizita de control, îngrijirea post-avort. Contracepția după AM.
 • Discuții referitor la training și perspectivele de introducere a AM și VAM în practica de zi cu zi.

Dat fiind faptul ca participnatii acestui training detineau foarte bine informatia cu privire la intreruperea sarcinii prin metoda medicamentoasa s-a reusit predarea tuturor temelor pe parcursul acestei zile.

Luind in consideratie ca toate intrebarile au fost elucidate, cazuri clinice nu erau s-a luat hotarirea de a trece la evaluarea trainingului si inminarea certificatelor.

Trei institutii medicale in cadrul carora vom crea urmatoarele centre model au fost echipate cu seringi si canule.

Toți medicii s-au declarat foarte mulțumiți de petrecerea unui asemenea seminar.

Cea de-a cincea  zi a traingului a ramas destinata partii practice (cazurilor clinice)

Vă prezentăm:

Aici puteți vedea pozele din cadrul trainung-ului.
Aici puteți vedea pozele de la inmânarea certificatelor.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept