Primul raport din Irlanda despre avort prezintă un progres semnificativ, dar unele femei încă sunt nevoite să călătorească în statul vecin

03 Iulie, 2020

Image of a yellow and black flag, featuring the Amnesty International logo, being waved.

Ca răspuns la publicarea raportului din anul 2019 privind statisticile avortului prezentat de către fostul ministru al Sănătății, Amnesty salută progresele înregistrate pentru cele 6.666 de gravide care au putut accesa asistență gratuită, sigură și legală pentru avort în această țară. 

„Anul trecut, 6.666 de femei și fete au putut primi asistență pentru avort în propriul nostru sistem de sănătate. Pentru o țară în care femeile emigrau pentru a primi servicii de avort sau în care femeile apelau la un avort nesigur acasă – este un pas important. Cu toate acestea, există unele variații largi ale numărului de femei din județe. Noul guvern trebuie să se asigure că serviciile de avort sunt disponibile și accesibile tuturor gravidelor din stat ”, a declarat Colm O’Gorman, director executiv al Amnesty International Ireland.

„Furnizorii de servicii medicale au făcut ca acest nou serviciu de avort să se întâmple și vrem să recunoaștem munca incredibilă pe care au depus-o pentru a proteja drepturile gravidelor din această țară. Oamenii din Irlanda au făcut o campanie de promovare și ne-au schimbat Constituția, iar oamenii care lucrează în cadrul sistemului de sănătate sunt cei care au făcut-o realitate. “

„Totuși unele lacune grave încă rămân în legislație, care obligă gravidele să călătorească. Un decalaj pe care l-am evidențiat anterior este pragul ridicat pentru „vătămare gravă” pentru sănătatea unei femei însărcinate, în conformitate cu un motiv general de sănătate. Un alt lucru este lipsa de acces în cazurile de diagnosticare severă non-fatală a deficienței fetale ”.

În 2018, când legea a fost dezbătută, Amnesty a avertizat că, dacă aceste bariere vor fi abordate de femei și fete, atunci li se va refuza asistența avortului în Irlanda, care este dreptul lor uman. Statisticile publicate la începutul lunii iunie de către Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie au arătat că 375 de femei și fete au călătorit din Irlanda pentru a accesa serviciile de avort în Anglia și Țara Galilor în 2019.

„Știm că sănătatea și bunăstarea femeilor sunt afectate atunci când trebuie să călătorească pentru un avort, iar oamenii au votat pentru a pune capăt acestui obstacol. Având în vedere că, în curând, va avea loc revizuirea legii privind avortul, solicităm noului guvern să identifice și să închidă toate lacunele pentru a ne asigura că nu avem încă sute de femei care sunt nevoiți să călătorească „, a spus Colm O’Gorman. 

„Unele lacune din lege nu pot aștepta până la închiderea procesului de revizuire de trei ani. Una din ele este legislația promisă pentru crearea de zone sigure în jurul instituțiilor de asistență medicală. Protestarea pașnică este un drept al omului, iar intimidarea sau hărțuirea persoanelor care solicită asistență medicală este o încălcare a lor. ”

Irlanda de Nord

Cel puțin 67 de femei rezidente în Irlanda de Nord au accesat avorturi în Irlanda în 2019. Memorabila reformă a legii pentru Irlanda de Nord a fost adoptată de Parlamentul Regatului Unit în iulie 2019 și a intrat în vigoare în octombrie 2019.

„Având în vedere că noile legi nu au intrat în vigoare până în octombrie 2019, iar schema pentru serviciile de avort doar în martie 2020, nu este surprinzător că unii au optat pentru accesarea acestei asistențe medicale la domiciliu, mai degrabă decât pentru a călători în Anglia. Este o amintire accentuată a regimului pe care îl lăsăm în urmă. Femeile și fetele pot accesa acum avortul gratuit, sigur, legal și local la domiciliu, dar acest lucru nu înlătură nevoia departamentului nostru de Sănătate să comisioneze de urgență serviciile și să se asigure că sunt accesibile tuturor celor care au nevoie de acestea ”, a declarat Grainne Teggart, Manager de campanii pentru Irlanda de Nord la Amnesty International UK.

Articol tradus și adaptat: www.amnesty.ie

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept