Dr. Rodica Comendant, MD, conferențiar universitar, director CIDSR despre educația sexuală și reproductivă în cadrul Seminarului Metodologic Republican „Şcoala, Biserica și Comunitatea: parteneriat pentru educaţie”

15 Mai, 2018

Dr. Rodica Comendant, MD, conferențiar universitar, director CIDSR a fost invitată să modereze masa rotundă „Modulul Reproducerea şi familia sănătoasă în contextul Curriculumului Educaţie pentru sănătate” din cadrul Sesiunii II a Seminarului Metodologic Republican „Şcoala, Biserica și Comunitatea: parteneriat pentru educaţie” (vezi Agenda) , care a avut loc pe data de 10 mai 2018 în incinta Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, mun. Chişinău.

În prezentarea sa la seminarul dat, Dr. Rodica Comendant a vorbit despre dezvoltarea psiho-sexuală în adolescență, problemele și confruntările adolescenților, scopurile educației pentru sănătatea sexual-reproductivă (SSR) și ce presupune educația pentru SSR.

Datele statistice provoaca îngrijorări referitor la situația adolescențilot din R. Moldova a subliniat Dr. Rodica Comendant:

  • Rata de nașteri la adolescente este înaltă (27.9 la 1,000 fete de vârsta 15-19 ani în 2015), cu diferență mare dintre sate  (35.14) și orașe (13.64).
  • Fiecare al 10-lea avort este efectuat de o fată tânără cu vârsta de 15-19 ani (BNS).
  • Numai 35.7% din tinerii cu vârsta 15-24 ani posedă cunoștințe comprehensive despre HIV-SIDA, și numai 49% din tinerii sexual activi de aceeași vârstă au utilizat prezervativul în timpul ultimului său contact sexual (Studiul Kunoștințe, atitudini și practici în HIV/SIDA, 2012).
  • O treime din tinerii de vârsta 15-24 ani sunt supuși violenței fizice, sexuale sau psihologice de către partenerul intim în ultimele 12 luni.

Situația ar putea fi redresată prin intermediul oferirii unei educații pentru SSR ce reprezintă o parte a unei educații generale și care influențează dezvoltarea armonioasă a personalității copilului.

Educația pentru SSR nu doar contribuie la prevenirea consecințelor negative pe planul sexualității, ci și la îmbunătățirea calității vieții, sănătății și bunăstării, contribuind, astfel,  la promovarea sănătății în general.

Vă punem la dispoziție prezentarea Dr. Rodica Comendant, MD, conferențiar universitar, director CIDSR „Adolescenții din Moldova: cine sunt și de ce au nevoie”.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept