Vizite de lucru în cadrul instituțiilor medico-sanitare din regiunea Transnistria

фото (4)În perioada 27.07.15 – 07.08.15 șefa centrului de sănătate reproductivă din Tiraspol a efectuat vizite consultative în instituțiile medico-sanitare din regiunea Transnistria din cadrul cărora personalul medical a fost instruit în efectuarea întreruperii de sarcină în condiții de siguranță, și aceste instituții au fost echipate cu instrumente VAM. Scopul acestor vizite a fost determinarea necesităților și oferirea asistenței metodologice și practice în efectuarea întreruperilor de sarcina în condiții de siguranță precum și monitorizarea primelor rezultate.

1. Potrivit planului de lucru la data de 30.07.15 a fost efectuată prima vizita monitoring în cadrul Centrului de îngrijire în ambulatoriu din Bender:

 • A avut loc întâlnirea cu medicul șef Vatamanița Mihail. Medicul șef a menționat ca susține și sprijină inițiativa de a crea un centru de întrerupere a sarcinii în condiții de ambulator în cadrul Centrului de sănătate a femeilor din or. Bender, care se afla sub jurisdicția dlui.
 • Au fost studiate primele date statistice privind efectuarea întreruperilor de sarcina. Conform acestor date în perioada 06.07.15-30.07.15 au fost efectuate 4 proceduri Vacuum Aspirare Manuala (VAM) .
 • În momentul vizitei în prezenta Dnei Ceban cu acordul pacientei a avut loc propriu zis procedura de VAM. Procedura a fost făcută în corespundere cu protocoalele aprobate de către Ministerul Sănătății Transnistria. Metoda de anestezie aleasa de către pacienta a fost anestezia locala cu 0.5 % lidocaina.
 • A fost propusa o încăpere pentru crearea centrului în care se vor efectua întreruperi de sarcină în condiții sigure.

фото (2) 2) La data de 04.08.15 a fost efectuată vizita în cadrul spitalului raional din Denstrovsk (localitate situată la 40 km de Tiraspol):

 • Doi medici ginecologi din cadrul spitalului au fost instruiți în efectuarea întreruperilor de sarcină în condiții de siguranță.
 • În perioada lunii iulie au fost efectuate 4 avorturi medicamentoase si 3 proceduri VAM cu pregătirea colului uterin cu misoprostol  și sub anestezie locala cu utilizarea a 0.5 % lidocaina.
 • Pe teritoriul spitalului raional se află și policlinica. În fruntea spitalului și a policlinicii sta un singur șef.
 • Specialistul principal și medicii instruiți din cadrul spitalului pe scara larga utilizează si implementează metodele sigure de întrerupere a sarcinii.

фото (1) 3) Potrivit planului de lucru la data de 06.08.15 a fost efectuată o vizită de monitoring în cadrul Centrului Mamei și Copilului din Bender unde:

 • A avut loc întâlnirea cu medicul șef interimar al centrului mamei si copilului Dna Natalia și cu Rimari Olga – șefa secției ginecologie care la rândul ei a participat la trainingul de instruire în efectuarea serviciilor de întrerupere a sarcinii în condiții de siguranță.
 • În timpul vizitei medicul șef interimar și-a arătat interesul și a sprijinit inițiativa de a crea un centru de efectuare a întreruperilor de sarcină pe teritoriul Centrului mamei și copilului și și-a arătat disponibilitatea prin oferirea unui spațiu special care întrunește condițiile necesare creării unui asemenea centru.
 • S-au analizat datele statistice cu privire la întreruperea de sarcină . Conform acestora în perioada 06.07.15-30.07.15 au fost efectuate 6 proceduri VAM.

4) La data de 07.08.15 a avut loc vizita în cadrul Spitalului Raional din or. Grigoriopol

 • A avut loc întâlnirea cu medicul șef al Spitalului raional Grigoriopol și cu medicul șef adjunct în obstetrica și pediatrie Șerstiuc Irina. Medicul șef și-a manifestat interesul în crearea unui astfel de centru pe teritoriul spitalului raional. De asemeni dumneaei a menționat că spitalul nu dispune de vacuum aspirator electric și apariția unui vacuum aspirator manual a fost de foarte bun augur. De asemenea dumneaei a ținut sa menționeze ca după instruirea care au făcut-o în cadrul seminarului reîntorși la locul de munca au efectuat pînă la activ 20 proceduri VAM cu anestezie locala și cu pregătirea colului uterin.
 • Medicul șef a prezentat încăperea unde ar putea fi creat centrul de efectuare a întreruperilor de sarcină în condiții de siguranță și a asigurat ca în decurs de o săptămâna va elabora un ordin intern în vederea creării unui astfel de centru.
 • S-a discutat formularele de raportare.

În urma vizitelor efectuate au fost remarcate multe aspecte pozitive dar s-au făcut și recomandări.

Aspecte pozitive:

 • Toate instituțiile medico-sanitare vizitate implementează cu succes întreruperea de sarcină în condiții de siguranță conform recomandărilor standardelor naționale privind efectuarea întreruperii de sarcină în condiții de siguranță.
 • Medicii care au fost instruiți în cadrul trainingului diseminează informația obținuta, împărtășesc din experiența și continuă instruirea în rândul personalului care nu a fost încadrat în training.
 • Grigoriopol și Bender sunt pregătiți să creeze centre de sănătate reproductivă care vor furniza servicii de întrerupere a sarcinii în condiții de ambulatoriu.

Recomandări:

 • Sa se lucreze mai mult la consilierea femeilor înainte de procedura de avort cit și după precum și să informeze femeia despre metodele de contracepție.
 • Pe scara mai larga să fie instruit personalul medial care nu a fost încadrat în trening.
 • Forma de raportare statistica sa fie una pentru toți.
 • După fiecare procedura VAM sa fie studiat minuțios țesutul.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept