Vizita de lucru a participanţilor din cadrul proiectului SAAF in Transnistria

La data de 19 februarie 2015, participanţii din cadrul proiectului SAAF, Centrul de Instruire in Domeniul Sanatatii Reproductive (CIDSR) a efectuat o vizita de lucru la Centrul Model din or. Tiraspol pentru a face o totalizare a rezultatelor obţinute in anul 2014 in cadrul proiectului SAAF.

Scopul acestei activitati: analiza rezultatelor obţinute in anul 2014 in cadrul proiectului SAAF si elaborarea planului de lucru pentru anul 2015

Echipa care a efectuat vizita de lucru a avut următoarea componenta:

  • Rodica Comendant – medic obstetrician-ginecolog, doctor in ştiinţe medicale, expert al Organizaţiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in întreruperi de sarcina in siguranţa, director al CIDSR
  • Larisa Boderscova – reprezentant al OMS
  • Tatiana Casu – asistent proiect SAAF.

Experţii au analizat documentatia medicala si datele statistice privind întreruperile de sarcina din anul 2014 din Transnistria, au vizitat primul centru model creat in cadrul Centrului de sănătate reproductiva, de asemenea au vizitat si secţia ginecologica a maternităţii din Tiraspol.

Potrivit ordinului sefului maternităţii toate procedurile de vacuum aspirare manuala la etapa actuala se fac in secţia ginecologie.

Reieşind din datele statistice in anul 2014 in cadrul maternităţii din Tiraspol au fost efectuate 1553 întreruperi de sarcina, dintre care:

  • 680 proceduri (44%) – chiuretaj
  • 558 proceduri (35%) – vacuum aspiraţie electrica
  • 59 proceduri (3%) – vacuum aspiraţie manuala (VMA)
  • 189 proceduri (12%) – avort medicamentos.

Din numărul total de întreruperi de sarcina doar 5% din proceduri au fost efectuate sub anestezie locala, restul procedurilor sub anestezie generala.

In doar 6 % cazuri din numărul total de întreruperi de sarcina colul uterin a fost pregătit cu misoprostol.

După procedura de întrerupere de sarcina doar 13 % din femei din numărul total au fost consiliate si doar 15 % din femei au primit contraceptive gratis.

Medicii din secţia ginecologica in prezenta experţilor si cu acordul pacienţilor au realizat 3 proceduri VMA.

Tot in aceasta zi a avut loc si întâlnirea cu Ministrul Sanatatii – Tatiana Scripnic. Experţii împreuna cu Ministrul Sanatatii au analizat si au discutat planul de activitati din cadrul proiectului SAAF pentru anul 2015.

Cele mai importante activitati planificate pentru anul acesta sunt:

  • Adaptarea standardelor pentru efectuarea întreruperii de sarcină in condiţii de siguranţă în conformitate cu recomandările OMS
  • Efectuarea reparaţiilor cosmetice în cadrul celor 7 centre de sănătate reproductivă existente în Transnistria, pentru a fi în stare să asigure calitatea serviciilor prestate de întrerupere a sarcinii
  • Instruirea prestatorilor de servicii din cadrul celor 7 centre de sănătate reproductiva in efectuarea de întrerupere de sarcina in condiţii de siguranţa in conformitate cu recomandările OMS.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept