Training in servicii de avort integrate in cadrul serviciilor de sanatate reproductiva in Transnistria

Primul training in servicii de avort integrate in cadrul serviciilor de sanatate reproductiva in Transnistria: avortul medicamentos, vacuum aspiratia manuala (VAM) din cadrul proiectului SAAF “Cresterea calitatii serviciilor de avort integrate in cadrul serviciilor de sanatate reproductive in Transnistria” a avut loc in sala de conferinte a Centrului de Sanatate Reproductiva or. Tiraspol in perioada 05-09 mai 2014.

Trainingul a fost organizat de catre Centrul de Instruire in Domeniul Sanatatii Reproductive (CIDSR) or. Chisinau in colaborare cu Oxana Ceban, sefa Centrului de Sanatate Reproductiva or. Tiraspol cu acordul si sustinerea Ministerului Sanatatii din Transnistria.

Scopul trainingului: instruirea lucratorilor – cadrelor medicale ale Centrului de Sanatate Reproductiva si ai sectiei ginecologie din or. Tiraspol in efectuarea intreruperilor de sarcina in conditii de siguranta: avortul medicamentos si aspiratia vacuum manuala (VAM).

La training au participat 17 medici ginecologi si moase din cadrul Centrului de Sanatate Reproductiva si ai sectiei ginecologie din or. Tiraspol.

Participantii au fost instruiti de catre:

 • Comendant Rodica – medic obstetrician-ginecolog, doctor in stiinte medicale, expert al OMS in intreruperi de sarcina in siguranta, director CIDSR
 • Hodorogea Stelian – medic obstetrician-ginecolog, doctor in stiinte medicale, expert al OMS in tehnologii perinatale.

In prima zi a seminarului s-a vorbit despre proiectul SAAF , care sunt scopurile si obiectivele proiectului si ce urmeaza sa se realizeze pe parcursul perioadei (2014-2016) de desfasurare a proiectului.

Pentru inceput participantii au fost supusi unei testari cu scopul de a determina asteptarile in urma desfasurarii acestui training, care sunt intrebarile cu care s-au confruntat in practica de zi cu zi si la care nu au gasit raspunsuri. Alte subiecte abordate in prima zi a trainingului au fost:

 • Securitatea si eficienta VAM;
 • Determinarea sarcinii si perioadei de gestatie;
 • Selectarea pacientilor si studiul acestora
 • Tehnica VAM
 • Demonstratii de lucru si practica cu instrumentele vacuum aspiratoare.

Cea dea doua zi a trainingului a inceput cu un subiect foarte interesant si actual in zilele noastre si anume: consultarea si pregatirea pacientelor, acordul informat.

Un alt subiect prezentat in forma ampla a fost: profilaxia infectiilor (inclusiv prelucrarea si reutilizarea instrumentelor).

Au urmat jocuri de echipa pacient vs medic. Scopul acestor jocuri a fost elucidarea tuturor posibilelor situatii, care pot aparea in procesul consultarii si consilierii pacientului. Alt subiect abordat a fost analgezia, dupa care s-a trecut la simularea vacuum aspiratiei.

Participantii au fost instruiti referitor la procedura VAM, s-a lucrat si simulat pe mulaje speciale cu instrumente necesare. Scopul acestor simulari: deprinderi practice in efectuarea corecta a procedurii de VAM.

In cea dea treia zi a seminarului au avut loc incercari clinice. Medicii in prezenta expertilor si cu acordul pacientului au putut realiza procedura de aspiratie vacuum manuala, dupa care a fost examinat tesutul. Alte teme care au fost abordate au fost: ingrijirea si supravegherea in perioada post-avort si complicatiile ce pot aparea in urma avortului chirurgical.

Cea de-a patra zi a debutat cu incercari clinice, discutii si analize. Temele care au fost abordate in aceasta zi au fost:

 • Avortul medicamentos. Istoria avortului medicamentos.
 • Mecanismul de actiune a mifepristonului si misoprostolului.
 • Mifepristonul si misoprostolul – indicatii si contraindicatii.
 • Metodele de diagnostic a sarcinii normale si a sarcinii extrauterine la stadiu incipient.
 • Protocoale de prescriere a preparatelor.

Subiectele zilei a 5-a au fost:

 • Complicatiile care pot surveni in urma avortului medicamentos, efectele secundare.
 • Vizita de control, ingrijirea post-avort. Contraceptia dupa avortul medicamentos.
 • Discutii referitor training si perspectivele de introducere a avortului medicamentos si VAM in practica de zi cu zi.

Tot in aceasta zi cadrele medicale au facut cunostinta cu ordinul Ministerului Sanatatii si cu standardele privind intreruperea de sarcina in conditii de siguranta. S-au organizat diferite jocuri pacient vs medic vs Ministerul Sanatatii. Scopul acestor jocuri a fost de a reda problemele cu care se confrunta fiecare participant al societatii si eventualele decizii care ar putea duce la solutionarea problemelor si lacunelor din sistem.

Spre final participantii au completat cite un test de evaluare a trainingului.

Toti s-au declarat foarte multumiti si unica piedica in implimentarea metodei de VAM ar fi lipsa suportului legal din partea Ministerului Sanatatii Transnistria.

Trainingul a culminat cu inminarea certificatelor de participare aprobate si semnate de catre Ministerul Sanatatii Transnistriei si expertii participanti.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept