Proiect “Avortul medicamentos prin telemedicină pentru femei și adolescenți din mediul rural din Moldova: înlăturarea barierelor cu ajutorul tehnologiei”

PERIOADA DE IMPLEMENTARE: 01 octombrie 2019 – 30 septembrie 2021

FINANȚATOR: Grand Challenges Canada – The OPTions Initiative

SCOPUL PROIECTULUI este imbunătățirea accesului la servicii de avort medicamentos prin intermediul unui serviciu inovativ de telemedicină pentru femei și adolescenți din mediul rural din Moldova.

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

 1. Demonstrarea fezabilității și siguranței avortului medicamentos în Moldova prin intermediul telemedicinii.
 2. Fortificarea cunostintelor comunității medicale privind prestarea serviciilor de avort medicamentos, înclusiv a medicinei primare.
 3. Evaluarea satisfacției femeilor și prestatorilor cu privire la procesul de avort prin telemedicină.

ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI:

 • Dezvoltarea protocolului, instrumentelor de colectare a datelor, formularelor de consimțământ informat și altor materiale legate de studiu.
 • Obținerea aprobarării din partea Comitetului Național de Etică din Moldova.
 • Organizarea și desfășurarea întâlnirilor cu stakeholderii pentru obținea îndrumărilor și recomandărilor cu referire la implementarea proiectului.
 • Crearea unui site web informativ și ușor de utilizat pentru serviciul de avort medicamentos prin intermediul telemedicinii.
 • Elaborarea materialelor educaționale și distribuirea lor farmaciilor și instituțiilor medicale pentru a crește nivelul de informare si conștientizare a populației despre avortul medicamentos prin intermediul telemedicinii și a maximiza numărul potențialelor beneficiare ale acestui serviciu.
 • Desfășurarea intrunirilor cu medici de familie și farmaciști despre avortul medicamentos prin telemedicină, astfel eficientizând procesul de recrutarea a participantelor.
 • Furnizarea serviciului de avort medicamentos prin telemedicină către 200 de femei și adolescente înscrise în studiu.
 • Analizarea rezultatelelor studiului și publicarea acestora într-un jurnal internațional.
 • Organizarea unei întâlniri cu stakeholderii pentru a disemina rezultatele studiului și a începe negocierile cu reprezentanții guvernului pentru extinderea și integrarea acestui model de prestare a serviciilor în structura de sănătate publică națională.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept