Vă îndemnăm să Vă implicați în Campania din 28 septembrie!

18 Septembrie, 2023

Pe 28 septembrie, Centrul De Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive vă indeamnă să Vă alăturați Campaniei Internaționale privind Drepturile Femeilor la Avorturi în Condiții de Siguranță.

Data de 28 septembrie, Ziua de acțiune pentru accesul la avort sigur și legal își are originea în America Latină și în Caraibe, unde diverse organizații locale de femei au militat în ultimele două decenii pentru a cere guvernelor să decriminalizeze avortul, să asigure accesul la servicii de avort sigure, la prețuri accesibile și să pună capăt stigmatizării și discriminării împotriva femeilor care aleg să întrerupă sarcina.

Numele original al campaniei din America Latină și Caraibe a fost ”28 septembrie – Campania pentru decriminalizarea avortului”, (”Campaña 28 de Septiembre por la Despenalización del Aborto”), care continuă și în prezent, câștigând putere și angajament din partea activiștilor pentru drepturile femeilor din regiune. Data – 28 septembrie – a fost aleasă pentru a comemora abolirea sclaviei în Brazilia și este acum amintită ca o zi a „uterului liber”, zi în care activiștii accentuează necesitatea asigurării avorturilor sigure și legale pentru toate femeile.

În 2011, Rețeaua globală a femeilor pentru drepturile reproductive (WGNRR) a transformat ziua de 28 septembrie într-o inițiativă la nivel global, în semn de solidaritate cu mișcarea femeilor din America Latină și ca recunoaștere a faptului că accesul la avorturi sigure și legale este încă refuzat pentru prea multe femei din prea multe țări. În majoritatea țărilor africane, avortul este fie interzis complet, fie permis doar pentru a salva viața mamei. Avortul este legal în unele țări asiatice, dar rămâne foarte restricționat în cele mai multe dintre ele și, chiar și atunci când este legal, femeile se confruntă cu costuri ridicate și cu lipsa de acces la servicii de avort adecvate. O serie de țări europene și, din ce în ce mai mult, SUA sunt supuse unor atacuri vehemente din partea unor formațiuni de opoziție care încearcă să limiteze libertatea de reproducere a femeilor prin impunerea de restricții juridice și financiare, prin creșterea stigmatizării și a discriminării și prin împiedicarea și mai mult a accesului la avort. Toți factorii de mai sus reprezintă obstacole serioase în calea exercitării depline de către femei a drepturilor lor umane.

2023 Subtemă: Liderii tineri în justiția avortului!

În acest an, 2023, în cadrul acestei Campanii globale este scos în evidență, în special, modul în care tinerii reprezintă o forță de neoprit, asumându-și coordonarea mișcării. În acest an, ne mândrim cu acei tineri și modul în care aceștia ocupă și creează fără teamă spații și folosesc strategii inovatoare de advocacy pentru a susține dreptul la avort în condiții de siguranță și justiția reproductivă. Tinerii aduc perspective noi, idei creative și o dorință neobosită de schimbare. Angajamentul lor activ și contribuțiile lor valoroase sunt indispensabile pentru a avansa obiectivul nostru comun. Leadershipul tinerelor femei, al persoanelor trans, non-binare și al persoanelor cu diverse identități de gen în mișcarea Pro dreptul la avort în condiții de siguranță nu este doar inspirațional, ci și esențial.

Astfel, CIDSR se aliază cu ei în solicitarea de sprijin și capacitare a tinerilor lideri prin acces egal la oportunități, resurse și platforme ce promovează și contriubuie la realizarea unei misiuni comune.

Începând cu 18 septembrie până pe 28 septembrie, CIDSR Vă îndeamnă  să faceți parte din campania ”28 September International Safe Abortion Day”!

Vă îndemnăm să distribuiți imaginile din toolkit-ul oferit de organizatori, utilizând hashtag-urile: #InternationalSafeAbortionDay #AbortionSolidarity #Sept28 #UnstoppableMovement

Totodată e binevenită utilizarea mesajelor motivaționale motivaționale ce susțin această campanie internațională:

  1. ”În acest an, pe #Sept28, alăturați-vă mișcării noastre #UnstoppableMovement pentru a cere accesul sigur la avort în întreaga lume! 💚 Consultă apelul la acțiune #AbortionSolidarity: september28.org ”
  2. ”Pe 28 septembrie, mă alătur activiștilor din întreaga lume care marchează #InternationalSafeAbortionDay pentru a cere asigurarea dreptului la avort în condiții de siguranță, accesibilitate, legalitate și fără stigmatizare în întreaga lume 💚 #AbortionSolidarity #Sept28 ”
  3. ”#AbortionSolidarity este motorul mișcării noastre #UnstoppableMovement pentru a cere avorturi sigure în întreaga lume. Alăturați-vă nouă! #Sept28 #InternationalSafeAbortionDay #InternationalSafeAbortionDay ”
  4. ”În fiecare an, pe 28 septembrie – #InternationalSafeAbortionDay, activiștii din întreaga lume acționează și se pronunță pentru dreptul la avort în condiții de siguranță.Luați atitudine în favoarea #AbortionSolidarity și alăturați-vă mișcării noastre #UnstoppableMovement 💚. ”

În acest an, activiștii pentru justiția reproductivă se orientează spre promovarea activă a acestor obiective:

  • Decriminalizați avortul acum! Avortul aparține domeniului sănătății, nu codului penal. Nimeni nu ar trebui să fie arestat pentru că a efectuat un avort sau pentru că a oferit un avort sigur unei persoane care are nevoie de acesta.
  • Capacitarea, sprijinirea și protejarea furnizorilor de servicii de avort, a doicilor și a partenerilor.
  • Crearea unor sisteme accesibile și incluzive de îngrijire a avortului pentru toate femeile, fetele, transsexualii și toate persoanele cu diversitate de gen care ar putea avea nevoie de un avort.
  • Extinderea accesului la avorturi sigure prin eliminarea tuturor barierelor politice în calea îngrijirii și gestionării avorturilor, prin extinderea temeiurilor legale, prin creșterea limitelor superioare de timp și prin eliminarea procedurii de aprobare de către o terță persoană.
  • Să pună în aplicare și să asigure accesul la serviciile de avort prin intermediul serviciilor de telemedicină și al metodelor de autogestionare.
  • Opriți atacurile asupra activiștilor pentru justiția reproductivă! Garantați că aceștia își pot desfășura activitatea fără teamă, fără încălcări ale drepturilor omului, fără a fi incriminați și fără a fi supuși la orice formă de violență și hărțuire.
  • Implementarea unei educații sexuale cuprinzătoare și a unor servicii de avort favorabile tinerilor, cu principii privind consimțământul, autonomia corporală, plăcerea și drepturile omului. Să se asigure că programele de educație sexuală cuprinzătoare oferă informații privind avortul, informații bazate pe dovezi și pe drepturi.
  • Mobilizarea resurselor pentru a sprijini și proteja accesul la avort în condiții de siguranță. Deschiderea finanțării pentru organizațiile și filialele care lucrează pentru justiția avortului și autonomia corporală.
  • Asigurarea accesului și a disponibilității îngrijirii post-avort, inclusiv la nivel comunitar, prin intermediul moașelor calificate și al unităților sanitare comunitare. Asigurarea disponibilității aspirației manuale în vid pentru cazurile de urgență.
  • Includerea pilulelor pentru avorturi medicale pe listele naționale de medicamente esențiale și asigurarea accesibilității pilulelor pentru avorturi medicale și a gestionării acestora.

Este timpul ca mișcarea globală pentru drepturile sexuale și reproductive ale tuturor femeilor să se unească și să formuleze o cerere clară – acces la avorturi accesibile, sigure și legale, acum!

Descărcați materiale gratuite de promovare!

SURSA: LINK.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept