Un nou studiu confirmă faptul că lipsa unei îngrijiri postnatale calificate poate avea consecințe fatale pentru mame

17 Iulie, 2023

 

Mămicile din Georgia, SUA, nu beneficiază de îngrijiri adecvate după sarcină. Un nou studiu raportează că acest lucru duce la consecințe fatale.

La începutul acestui an, Comitetul de analiză a mortalității materne din Georgia a raportat puțin peste 100 de decese legate de sarcină între 2018 și 2020. Aproape 90% dintre acestea puteau fi prevenite.

Conform estimărilor naționale, rata mortalității legate de sarcină în Georgia este de aproximativ 30,2 decese la 100.000 de nașteri vii, aproape de două ori mai mare decât cea a statelor aflate pe primele locuri în ceea ce privește mortalitatea maternă. Un nou raport a fost publicat recent, în care s-au analizat mai îndeaproape cauzele acestui fenomen.

„Toni Ivey îl ține în brațe pe bebelușul ei Finn, în vârstă de un an, la Liberty Regional Medical Centre din Hinesville. Evie a fost internată în spital cu tensiune arterială ridicată și risc de complicații cardiace la o săptămână după ce a născut.”  Autor foto: Sophie Gratas/GPB News

Un comitet format din profesioniști în domeniul sănătății materne utilizează informații din certificatele de deces și din dosarele medicale pentru a urmări decesele legate de sarcină și de maternitate. Aceasta este prima analiză care ia în considerare și aspectele sociale ale sănătății, cum ar fi stabilitatea economică și accesul la asistență medicală.

În cazul mamelor de culoare, ale căror rate de mortalitate maternă sunt de două ori mai mari, principala cauză a deceselor legate de sarcină au fost complicațiile cardiace, în timp ce în cazul mamelor albe au fost problemele legate de sănătatea mentală.

Mai mult de jumătate dintre nașterile care s-au soldat cu decese legate de sarcină au fost asigurate de Medicaid. Din punct de vedere geografic, regiunile din centrul Georgiei au avut cea mai mare proporție de decese legate de sarcină în funcție de locul de reședință.

Pe lângă aceste diferențe, aproape toate decesele legate de sarcină au avut în comun faptul că au avut loc în decurs de un an de la naștere, iar multe dintre ele au avut loc în primele 60 de zile.

Heidi Altman, profesor la Georgia Southern University, conduce Georgia Moms Project, un proiect în curs de desfășurare în cadrul căruia Altman intervievează persoane cu experiențe în domeniul asistenței medicale prenatale și postnatale pentru a identifica anumite tendințe privind posibilele cauze ale deceselor materne.

Altman declară că ea crede că majoritatea mamelor se simt bulversate și nepregătite după sarcină. De asemenea, multe dintre ele nu dispun de informație suficientă și necesară.

Când au probleme de sănătate mentală sau fizică, nu știu la ce să fie atente și nu știu ce mecanisme de sprijin există„, a spus Altman.

Poate că lipsa unei necesități urgente de a vizita secția postpartum contribuie la acest lucru. Potrivit lui Altman, după controlul postnatal, care se recomandă să fie efectuat după șase săptămâni de la naștere, multe proaspete mame decid să nu mai meargă la medic ulterior.

Cu toate acestea, există și alte motive pentru care mamele decid să nu viziteze medicul. Studiul mai arată că prejudecățile și discriminarea în asistența medicală contribuie „probabil” la cel puțin 15% din decesele legate de sarcină.

„Există foarte, foarte multe motive pentru ca oamenii să aibă disensiuni cu privire la această problemă”, a spus Altman. „Și nu știu care este soluția, în afară de creșterea numărului de prestatori de servicii medicale și creșterea gradului de conștientizare a acestora cu privire la cine ar putea fi pacienții lor”.

Legislativul din Georgia va folosi recomandările Comitetului de revizuire a mortalității materne pentru a informa viitoarele decizii privind îngrijirea sănătății materne. Anul trecut, ca parte a recomandărilor anterioare, Georgia a extins acoperirea Medicaid până la un an postpartum.

Sursa: https://www.gpb.org/news/2023/07/10/georgia-moms-arent-getting-the-right-care-after-pregnancy-report-finds-has-fatal

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept