Trainingul cu privire la utilizarea tehnologiei moderne în furnizarea de servicii de avort medicamentos în condiții de siguranță și de planificare familială în conformitate cu cele mai recente recomandări OMS

09 Noiembrie, 2022

În data de 2 și 3 noiembrie 2022, la sediul Agenției pentru Inovare și Dezvoltare (IDEA), or. Tiraspol, s-a desfășurat primul training cu privire la utilizarea tehnologiei moderne în furnizarea de servicii de avort medicamentos în condiții de siguranță și de planificare familială conform celor mai recente recomandări OMS, destinat lucrătorilor medicali în domeniul sănătății reproductive din Transnistria.

Programul trainingului s-a focusat pe tematica de furnizare a serviciilor de avort medicamentos în conformitate cu ultimele recomandări OMS cu scopul de a fortifica competențele profesionale prestatorilor de servicii de avort din instituțiile medicale din regiune.

Trainingul a fost condus de Rodica Comendant, director Centrul de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive, obstetrician – ginecolog, doctor în științe medicale, conferenţiar universitar USMF „Nicolae Testemițanu”, consultant OMS în avortul sigur.

În cadrul trainingului au fost instruiți 20 medici obstetricieni ginecologi și moașe din instituțiile medicale din Transnistria.

Pe parcursul instruirii au fost abordate următoarele subiecte:

  • Avortul medicamentos, istoricul dezvoltării.
  • Mecanismul de acțiune al combinației mifepriston-misoprostol;
  • Indicații și contraindicații;
  • Pre-avort: determinarea vârstei gestaționale. Pregătirea și examinarea pacientului;
  • Consiliere, consimțământ informat;
  • Reacții adverse. Complicații ale avortului medicamentos;
  • Protocolul de prescriere a preparatelor medicamentoase;
  • Determinarea efectuării avortului complet, managementul post-avort. Contracepția post-avort;
  • Furnizarea avortului medicamentos prin telemedicină;

La final, participanților le-au fost oferite certificate de participare și materiale informative în limba rusă despre planificarea familiei și avort în siguranță pentru femei.

Totodată, a fost organizată și o sesiune de informare despre drepturile sexuale și reproductive, planificarea familială, contracepția, avortul sigur dedicată tinerilor, reprezentați ai non-ONG din Transnistria.

Această activitate este parte a proiectului ”Recomandările OMS 2022 privind planificarea familială și avortul în condiții de siguranță – mai aproape de femeile și furnizorii de servicii medicale din Transnistria”, proiect care se coordonează cu Ministerului Sănătății din Transnistria și Oxana Ceban, șefa Centrului de Sănătate Reproductivă din orașul Tiraspol.

Agenda

Poze de la eveniment

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept