Totalizarea rezultatelor obținute în anul 2015, proiectul SAAF

17 Decembrie, 2015

La data de 16 decembrie 2015 în incinta Ministerului Sănătății Transnistria a avut loc întâlnirea dintre ministrul interimar al Sănătății din regiunea Transnistria și participanții din proiectul SAAF. În cadrul acestei vizite au mai participat grupul de lucru din regiune reprezentat de șeful obstetrician-ginecolog din Transnistria Natalia Slepuha, Oxana Ceban –șefa Centrului în Domeniul Sănătății Reproducerii, Tiraspol și Leonid Tkaciuk medic obstetrician ginecolog.

Scopul acestei vizite a fost totalizarea rezultatelor obținute în anul 2015.

În anul 2015 cu susținerea SAAF au fost implementate mai multe activități printre care:

  • organizarea seminarelor de instruire în metodele moderne de întrerupere de sarcină VAM și AM, în cadrul cărora au fost instruiți 20 medici obstetricieni-ginecologi din toate instituțiile medico- sanitare din regiune,
  • aprobarea ordinului cu privire la efectuarea întreruperilor de sarcină,
  • echiparea tuturor instituțiilor medico-sanitare cu seringi și canule pentru efectuarea VAM,
  • vizite de monitorizare în instituțiile medico-sanitare,
  • organizarea meselor rotunde cu reprezentanți ai instituțiilor medico sanitare cu scopul depistării obstacolelor și problemelor în acordarea serviciilor de întrerupere a sarcinii,
  • vizite de monitorizare în vederea renovării următoarelor centre model din regiune.

Rodica Comendant directorul CIDSR, expert al OMS în întreruperi de sarcină a menționat cooperarea este activă: “Suntem recunoscători pentru sprijinul continuu pe care-l acordați, pentru manifestul pe care îl aveți fată de sănătatea femeii, o procedura de întrerupere a sarcinii în condiții de siguranța va ocroti sănătatea femeii.”

Rodica Comandant a subliniat, este important ca femeile care trec prin avort să nu-și piardă funcția lor de reproducere și, in dependență de dorința ei să poată să rămână însărcinata și să ducă sarcina pînă la capăt cu nașterea unui copil sănătos.

Oksana Ceban, șefa Centrului în Domeniul Sănătății Reproducerii, a subliniat faptul că toate recomandările care au fost subliniate în cadrul seminarelor de instruire în întreruperi de sarcină în siguranța AVM și AM de către experți OMS, au fost implementate. “Ne-am format o noua privire asupra calității serviciilor. Fără acordul informat al pacientei nu facem nici o procedura de întrerupere a sarcinii. Pacientele sunt consiliate înainte de procedura propriu zisă cît și după. ”

Tatiana Skripnik a subliniat faptul ca activitățile legate de sănătatea femeilor în regiune sunt foarte comprehensive. În același ritm am vrea sa continuam activitățile și în 2016. “Suntem la etapa când este pusă în aplicare o strategie comprehensivă în avortul efectuat în condiții de siguranță. Tot ceea ce tine de efectuarea acestor proceduri a fost acoperit și din punct de vedere juridic, cît și medical. Vom implica pe viitor toți factorii cheie pentru a implementa toate activitățile ce țin de acest aspect . ”

Participanții SAAF planifică ca în viitor indicatorii de întrerupere a sarcinii prin metodele recomandate de OMS sa atingă cifra de 80%

Imaginea preluată de pe http://www.minzdravpmr.org/node/1273

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept