STUDIU: ”Generații și Gen – Bariere întâmpinate de către persoanele cu dizabilități în planificarea familiei și atingerea numărului dorit de copii.”

03 Iulie, 2023

Recent a fost publicată o analiză ce face parte din Programul de cercetare al Studiului Generații și Gen, lansat de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova), în noiembrie 2021 pentru analiza aprofundată a rezultatelor GGS și identificarea măsurilor de politici de consolidare a rezilienței demografice în Republica Moldova.

Studiul complet poate fi examinat în documentul atașat acestui articol.

Analiza a fost elaborată în baza datelor Studiul Generații și Gen (GGS), care este primul și cel mai complex studiu demografic longitudinal, defășurat până în prezent în peste 24 de țări și este parte a programului internațional coordonat de Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE) și Institutul Intedisciplinar de Demografie din Olanda (NIDI).

Concluziile acestui studiu au menirea de a furniza factorilor de dicizie din RM date dezagregate despre schimbările demografice din RM, astfel ca autoritățile să elaboreze politici demografice centrate pe oameni și ajustate la necesitățile reale ale acestora. Studiul a fost realizat de către Parascovia Munteanu, dr. în sociologie, cercetătoare Keystone Moldova.

”Viața de familie și barierele întâmpinate de către persoanele cu dizabilități oîn crearea și planificarea familiei constituie un domeniu actual de cercetare în contextul schimbărilor sociale și demografice și a principiului ca „nimeni să nu fie lăsat în urmă” (LNOB). Acest grup de populație continuă să fie marginalizat și exclus din unele politici publice și respectiv din viața societății. În agenda autorităților publice, mai puțin se regăsesc măsuri referitoare la căsătorie, fertilitate, familie, statutul de părinte și relațiile interpersonale ale persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți. Până în prezent nu este recunoscut în totalitate dreptul tuturor persoanelor cu dizabilităţi care sunt la vârsta căsătoriei de a întemeia o familie în baza consimțământului liber și deplin.

Societatea continuă să fie dominată de stereotipuri, potrivit cărora, unele persoane cu dizabilităţi nu au dreptul la căsătorie, nu pot decide liber și responsabil asupra numărului de copii și a intervalului dintre nașteri.”

Sursa: https://moldova.unfpa.org/sites/default/files/pub-pdf/studiu_-_bariere_intampinate_de_catre_persoanele_cu_dizabilitati_in_planificarea_familiei_si_in_atingerea_numarului_dorit_de_copii_ro.pdf

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept