Statul mexican Veracruz votează pentru a permite avortul, aderând la alte trei regiuni

09 August, 2021

De Daina Beth Solomon | Actualizat la: 21 iulie, 2021

ORAȘUL MEXICO (Reuters) – Statul Veracruz din sud-estul Mexicului va deveni al patrulea stat în țara predominant romano-catolică care elimină sancțiunile penale pentru întreruperea voluntară a sarcinii după ce parlamentarii au votat joi pentru legalizarea procedurii.

Inițiativa de a permite avorturile la alegere a trecut într-un vot de 25-13 cu o abținere, a menționat Congresul din Veracruz într-o declarație.

Statul se va alătura Orașului Mexico, Oaxaca și Hidalgo, care au legalizat avortul chiar la sfârșitul lunii trecute, la fel ca și locurile pe care femeile la moment le pot alege pentru a face avorturile de la termenul de 12 săptămâni de sarcină.

„Am crezut că această zi este atât de departe încât suntem în șoc, în cel mai bun sens al cuvântului,” a declarat printr-un comentariu din Brujas del Mar, un grup feminist de la Veracruz, menționând în același timp că majoritatea statelor din Mexic încă nu au urmat exemplul.

„Să mergem după cele 28 (state) care au rămas.”

Veracruz este unul din doar trei state în Mexic care nu prevede detenție obligatorie pentru femeile care au efectuat un avort neautorizat, potrivit datelor grupului de sprijin GIRE, într-o regiune unde atitudinile tradiționale de anti-avort au început recent să se schimbe.

Deși Argentina a legalizat procedura în decembrie, mai multe dintre cele peste 20 de națiuni din America Latină încă mai interzic avortul, inclusiv El Salvador, care a condamnat câteva femei la până la 40 de ani de închisoare.

Veracruz a devenit un punct central în dezbaterile din Mexic cu privire la avort din anul trecut, când Curtea Supremă a decis împotriva unei propuneri de legalizare a avortului în stat, o măsură condamnată de activistele pentru drepturile femeilor.

Sursa: Saltwire

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept