Spațiile sigure incluzive oferă femeilor yemenite cu dizabilități o șansă de a fi ele însele generatoare de venituri

20 Septembrie, 2023

GUVERNAREA AL HUDAYDAH, Yemen – În cea mai mare parte a vieții sale din vestul Yemenului, Nabila a simțit că șansele erau împotriva ei. „M-am născut cu un handicap la unul dintre picioare. Când aveam cinci luni, mi-a fost injectat seringa greșită în mușchiul piciorului meu bun – nu era suficient personal medical calificat la spital„, a declarat Nabila pentru UNFPA, agenția ONU pentru sănătate sexuală și reproductivă. Ca urmare, și-a pierdut celălalt picior, ceea ce i-a afectat grav capacitatea de deplasare.

Apoi, tatăl ei – singurul care întreținea familia lui Nabila, formată din cinci copii, și familia mamei sale vitrege, formată din alți cinci copii, toți cu vârsta sub 12 ani – a suferit un grav traumatism cranian într-un accident rutier. El nu-i mai putea recunoaște pe membrii familiei sale și uneori devenea violent. „Uneori, tatăl meu ne amenință că ne va ucide pe mine și pe frații mei mai mici dacă stăm mult timp lângă el, așa că trebuie să ne ținem departe de el„, a explicat Nabila, acum în vârstă de 22 de ani.

Ea a vrut să ajute la susținerea familiei, dar opțiunile ei erau limitate, deoarece nu terminase școala. „Din păcate, când a izbucnit conflictul, școala mea a fost distrusă„, a explicat ea.

„Am suferit mult.”

Situația de conflict, handicapul și discriminarea de gen reprezintă bariere majore

De la conflicte violente și colaps economic la dezastre climatice repetate și servicii publice grav perturbate, Yemenul se confruntă cu una dintre cele mai mari crize umanitare din lume. Aproximativ 80 % din populație abia dacă are suficientă hrană, apă potabilă sau servicii de sănătate accesibile pentru a supraviețui.

Dintre cele 4,5 milioane de persoane evacuate în Yemen, marea majoritate sunt femei și copii, iar aproximativ un sfert din familiile strămutate sunt conduse de femei. Dar discriminarea de gen este larg răspândită, limitând șansele femeilor și fetelor de a studia sau de a-și câștiga existența. Între timp, lipsa unor locuințe sigure pentru persoanele strămutate le expune la amenințări, inclusiv la violență sexuală, exploatare și abuz.

În prezent, restricțiile se înăspresc în multe zone: În unele părți din nordul Yemenului, femeile nu mai pot lucra independent din cauza sistemului mahram, care necesită un tutore masculin pentru a călători.

Toate aceste probleme sunt agravate pentru femeile și fetele cu dizabilități, care se confruntă cu o amenințare sporită de violență, abuz și discriminare, serviciile esențiale de sănătate și protecție fie nu există, fie nu sunt echipate pentru a răspunde nevoilor lor.

Trasarea propriului lor parcurs

Cu toate acestea, femeile și fetele cu dizabilități pot rezista – și chiar prospera – atunci când serviciile de sprijin sunt incluzive. Nabila a aflat acest lucru din propria experiență la un spațiu sigur pentru femei și fete, administrat de UNFPA cu sprijinul financiar al Olandei, Suediei și Elveției.

Inițial, a ezitat să viziteze acest loc, nefiind sigură că va fi acceptată. Spre surprinderea ei, nu numai că a fost bine primită, dar i s-a oferit și o gamă largă de cursuri de formare și sprijin.

Ea a primit consiliere pentru a-și consolida încrederea în sine și a participat la sesiuni de informare pentru a-și cunoaște drepturile. S-a înscris la un curs de artizanat și, după ce a reușit să stăpânească tehnicile, a început să le predea și altor fete. De asemenea, a început să își vândă produsele pe piața locală.

În prezent, Nabila este cea care asigură traiul familiei sale, dar nu s-a oprit aici. Ea s-a înscris la un curs de alfabetizare la centru pentru a-și continua educația și ajută alte fete să își înceapă propriile afaceri.

Spațiul sigur m-a ajutat să îmi schimb viața – am aflat că handicapul meu nu este un obstacol în calea realizării viselor mele.”

Femei de afaceri de succes în Sana

În zona Sana, Saba*, acum în vârstă de 22 de ani, s-a născut cu o deficiență de auz și a primit doar doi ani de educație într-un centru de educație specială. Restul vieții sale a fost petrecut în izolare, în mare parte limitată în propria casă. Asta până când un șeic din vecinătate i-a spus surorii lui Saba despre un spațiu sigur din apropiere, unde femeile și fetele cu dizabilități erau binevenite.

Când Saba a ajuns pentru prima dată la spațiul sigur, era retrasă și ezitantă„, a declarat Fatima, voluntară la unitatea sprijinită de UNFPA.

Cu toate acestea, Saba s-a înscris la un curs de formare profesională de două luni. Atunci când a avut dificultăți în a înțelege instructorul, programul a acoperit costurile de transport, astfel încât sora lui Saba să o poată însoți și asista.

Nu-mi venea să cred ce schimbare a survenit în ea„, a spus sora ei. „A început să zâmbească și să salute oamenii… a început chiar să vorbească cu toți cei pe care îi întâlnea„.

Acesta spațiu a devenit a doua mea casă. Mă simțeam în siguranță și susținută acolo și îmi plăcea să petrec timp cu celelalte femei și fete. Am învățat atât de multe de la ele și am simțit că fac parte dintr-o comunitate„, a spus Saba.

Nawal*, în vârstă de 25 de ani, a participat, de asemenea, la cursuri într-un spațiu sigur din zona Sana. Ea și-a pierdut vederea la vârsta de 10 ani și, ulterior, a frecventat școala doar un singur an.

„Tatăl meu m-a înscris la o școală pentru persoane cu nevoi speciale, dar a trebuit să întrerup procesul, pentru că tata nu mai putea continua să o plătească„, și-a amintit ea. Conflictul nu a făcut decât să înrăutățească lucrurile. „Obișnuiam să plâng în mod constant„.

Totul s-a schimbat atunci când s-a alăturat spațiului de siguranță local. „Am participat la cursuri de formare și am învățat multe abilități de viață, cum ar fi marketingul și managementul proiectelor… În ciuda handicapului meu, învățam repede și toată lumea adoră accesoriile pe care le fac.”

La fel ca Nabila*, atât Saba*, cât și Nawal* dețin acum propriile lor mici afaceri.

Este nevoie de sprijin în continuare

În primele șase luni ale anului, UNFPA a oferit unui milion de persoane din Yemen servicii de sănătate reproductivă, sprijin pentru protecție și ajutor de urgență. Pentru 2023, are nevoie urgentă de 70 de milioane de dolari pentru a susține aceste proiecte de transformare pentru femei și fete; până în prezent, a fost primită mai puțin de jumătate din această sumă.

*Numele participantelor au fost schimbat pentru confidențialitate și protecție

SURSA:LINK

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept