Screening pentru prevenirea cancerului de col uterin

06 Mai, 2016

Toate femeile, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 61 de ani, sunt îndemnate să efectueze screeningul colului uterin pentru a preveni îmbolnăvirea și a depistă la timp cancerul cervical. Începînd cu data de 10 mai şi până pe 25 august, instituţiile medicale primare din ţară vor organiza examenul ginecologic profilactic printr-o modalitate nouă – prelevarea citologiei în mediu lichid. Ministerul Sănătăţii a emis un ordin în acest sens.

Fiecare femeie din grupul ţintă (25 – 61 de ani) trebuie să se prezinte la cabinetul de examen ginecologic profilactic, unde va beneficia de testul de prelevare a citologiei în mediu lichid. Dacă pacientei i se depistează o patalogie, va fi examinată suplimentar prin colposcopie.

Totodată, personalul medical responsabil de examinarea femeilor va fi instruit în legătură cu tehnicile de recrutare a pacientelor şi noua metodologie de prelevare a citologiei în mediu lichid.

Screeningul colului uterin se realizează o dată la trei ani şi este acoperit integral din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Prin intermediul acestuia pot fi prevenite pînă la 80% din cazurile de cancer de col uterin.

Programele de screening se vor desfăşura în conformitate cu prevederile Standardului Naţional al Procedurilor Operaţionale privind Screeningul Cervical. Prin aceste acţiuni Ministerul Sănătăţii îşi propune să contribuie la micşorarea morbidităţii şi mortalităţii prin cancer la femeile din Republica Moldova.

Anual, în ţară, sunt înregistrate între 300-350 cazuri noi de cancer de col uterin. În fiecare an, circa 180 de femei decedează de cancer de col uterin din motiv că se adresează tardiv la medic. Această maladie se plasează pe locul şapte în structura bolilor oncologiceCancerul cervical afectează preponderent femeile tinere. Cele mai multe cazuri survin în perioada de vârstă cuprinsă între 35 şi 60 de ani.

Îngrijorează şi faptul că mortalitatea provocată de cancerul cervical rămâne a fi foarte înaltă, cauza fiind depistarea cancerului în stadii tardive. Circa 56,6% din cazuri sunt descoperite în stadiile III şi IV.

Datele statistice din Europa arată că, anual, aproape 60 000 de femei dezvoltă cancer de col uterin şi 30 000 decedează din cauza acestuia. La nivel global, cancerul de col uterin se situează pe locul trei ca frecvenţă între formele decancer în rândul femeilor, cu o incidenţă anuală de peste 530.000 de cazuri noi şi 275.000 de decese.

Sursa: http://www.ms.gov.md

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept