S-ar putea ca pastilele pentru provocarea menstruației să fie viitorul medicinei reproductive?

27 Ianuarie, 2021

1/8/2021, autorii: WENDY R. SHELDON și BEVERLY WINIKOFF

Nu e de mirare faptul că multe femei care se confruntă cu o posibilă sarcină nedorită ar prefera pastilele ce provoacă menstruația în loc să se convingă de sarcină și să opteze pentru avort.

Îmi întârzie ciclul. Acum nu e timpul să fiu însărcinată. Ce să fac?

O intrigă clasică în filme și seriale, acest lucru li se întâmplă de fapt majorității oamenilor sau partenerilor lor sexuali la un moment dat în viața lor. Poate fi o cauză de neliniște și stres, adesea agravată de stigmatul legat de avort, care poate împiedica femeia să aibă o conversație deschisă. Chiar și procurarea unui test de sarcină poate fi o experiență nedorită.

Acest lucru ne-a făcut să cădem pe gânduri: ce-ar fi dacă s-ar putea să ne lipsim de toate acestea? Ce-ar fi dacă o femeie căreia îi întârzie ciclul ar putea rezolva problema unei posibile sarcini nedorite fără a fi nevoie chiar să obțină un test pozitiv?

Se pare că cererea pentru o astfel de opțiune ar putea fi enormă. Noi am realizat un studiu cu aproape 700 de persoane care solicitau teste de sarcină la centrele medicale din două state din SUA. Le-am explicat conceptul de „pastile pentru provocarea menstruației” – acestea se referă în general la așa medicamente ca mifepristonă și misoprostol care sunt utilizate pe scară largă pentru avortul electiv, dar pot fi folosite și pentru a induce o menstruație, asigurând astfel că persoana nu este însărcinată. Cunoscute și ca preparate pentru reglarea ciclului menstrual, pastilele pentru provocarea menstruației au fost utilizate în mod sigur și eficient de ani de zile în Bangladesh și în alte țări în care avortul este strict interzis prin lege.

Le-am spus participantelor la studiu că ar putea lua pastilele în caz dacă le întârzia ciclul și nu doreau să știe dacă sunt de fapt însărcinate, dar că, dacă erau însărcinate, pastilele ar întrerupe sarcina în aproape toate cazurile. Rezultatele au fost uimitoare: 70 la sută dintre cele care au spus că ar fi nemulțumite de sarcină au exprimat interesul pentru astfel de pastile.

Explicațiile oferite de respondentele reflectă numeroasele beneficii potențiale ale pastilelor care provoacă menstruația. În primul rând, ele pot permite femeilor să prevină, să evite sau să întrerupă sarcina de îndată ce a întârziat ciclul. În schimb, serviciile de avort sunt de obicei disponibile doar peste o săptămână sau două după ciclul întârziat. O persoană a spus: „Se întâmplă greșeli, nimic nu vă va garanta că nu veți rămâne gravidă. E corpul meu. Ar trebui să-mi pot provoca menstruația și să previn dezvoltarea sarcinii în continuare.”

Participanții au remarcat, de asemenea, beneficii psihologice și emoționale, spunând lucruri de genul: „Nu ar trebui să mă simt ca o persoană rea” sau „Mi-ar fi mai ușor să nu știu că sunt de fapt însărcinată, astfel aș face față mai bine problemei ciclului întârziat”.

Multe răspunsuri au indicat o problemă mai largă: stigmatizarea internă a avortului, care afectează negativ opinia femeii despre ea însăși și opțiunile ei reproductive. Astfel de atitudini sunt larg răspândite și se datorează în mare măsură eforturilor răutăcioase și neîndurătoare ale mișcării anti-avort care de zeci de ani intimidează și rușinează clienții și furnizorii serviciilor de avort.

Aceste eforturi includ crearea de clinici false pentru a înșela oamenii și a-i face să se simtă vinovați din cauza propriilor decizii, hărțuirea verbală și fizică a clienților și furnizorilor în afara clinicilor de avort, adoptarea de legi inutile din punct de vedere medical, cum ar fi legile privind cerințele pentru efectuarea ultrasonografiei sau privind perioadele de așteptare obligatorii, concepute pentru a face avortul o experiență cât mai traumatică și neplăcută posibil.

Astfel, nu e deloc de mirare faptul că multe femei care se confruntă cu o posibilă sarcină nedorită ar prefera pastilele ce provoacă menstruația în loc să se convingă de sarcină și să opteze pentru avort.

Obstacolele în furnizarea de pastile pentru provocarea menstruației

Există mai multe motive pentru a crede că pastilele pentru provocarea menstruației ar putea avea un viitor real în SUA, deoarece medicamentele necesare sunt înregistrate și disponibile – furnizorii ar putea prescrie mifepristonă și misoprostol chiar astăzi pentru inducerea menstruației, dacă ar fi dispuși să o facă.

Dar există unele obstacole care ar trebui depășite. Am avea nevoie de informații suplimentare privind siguranța și eficacitatea tratamentului la o etapă foarte timpurie, și anume în momentul întârzierii ciclului, împreună cu garanțiile precum că nu există riscuri suplimentare pentru persoanele care nu sunt însărcinate. Experiența altor țări sugerează că utilizarea foarte timpurie a acestor medicamente este într-adevăr sigură și eficientă. Și ambele medicamente sunt utilizate în mod obișnuit de către persoanele care nu sunt însărcinate, pentru alte indicații.

Organizațiile medicale ar trebui să elaboreze îndrumări clinice pentru a se asigura că serviciul este furnizat în mod etic și, în special, că utilizatorii potențiali înțeleg pe deplin că medicamentele vor întrerupe sau vor perturba o sarcină dacă aceasta există. Și ar trebui să ne asigurăm că pastilele vor fi accesibile în toate comunitățile – fără a cere mai multe călătorii sau costuri sporite, cu informații disponibile în mai multe limbi și distribuite fără discriminare de rasă sau de gen.

Dar cel mai mare obstacol poate fi reacția anticipată din partea activiștilor și politicienilor anti-avort. Având în vedere potențialul remarcabil al pastilelor pentru provocarea menstruației de a ajuta femeile să își controleze de sine stătător posibilitățile de reproducere, ne putem aștepta la obiecțiile obișnuite în glas tare, cu retorica înșelătoare și cu noi eforturi pentru a descuraja furnizarea și utilizarea acestei opțiuni.

Pastilele pentru provocarea menstruației nu ar trebui să fie un obiect de controversă. Cercetările noastre indică faptul că acestea ar fi foarte atractive, răspunzând valorilor și nevoilor pacientelor. Realizarea dreptății și echității reproductive necesită ca toate femeile să aibă acces la o gamă completă de opțiuni de reproducere sigure și eficiente, astfel încât să poată alege ceea ce este mai potrivit pentru ele înseși, având în vedere experiențele lor unice. Acum că știm că oamenii din SUA ar dori pastile care provoacă menstruația – și că cererea pentru un astfel de serviciu ar putea fi semnificativă – ar trebui să lucrăm în această direcție.

Sursă: Ms. Magazine

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept