România: Moartea unei paciente gravide pe care medicii au refuzat să o trateze în afara orelor de program

12 Septembrie, 2023

Alexandra avea 25 de ani, era însărcinată, mamă a trei copii de 1,4 și 5 ani. A ajuns la maternitatea din Botoșani noaptea, sângerând și având dureri abdominale îngrozitoare. Pierduse sarcina și avea nevoie de un avort de urgență. Dar nu existau medici la fața locului, așa că le-a trimis un SMS în care le cerea ajutorul. I s-a spus să aștepte până în dimineața următoare. Dar până atunci era prea târziu. A murit, fără să poată respira. Potrivit prietenei sale apropiate, doar unul dintre medici a spus că va veni să o vadă [probabil dimineața], ceilalți au spus că nu o pot ajuta. În certificatul de deces se precizează că a murit din cauza unui edem pulmonar ca urmare a unei insuficiențe cardio-respiratorii. Cauza decesului a fost „sarcină întârziată [avort spontan] complicată de infecție”.

Pe rețelele de socializare, mii de oameni și-au exprimat indignarea și au protestat față de tratamentul inadecvat pe care l-a primit. Mulți au cerut demisia medicilor implicați în cadrul operațiunilor. Familia ei intenționează să dea în judecată spitalul. La cinci zile după moartea ei, șeful interimar al spitalului a fost „eliberat” din funcție.

La înmormântarea ei, atât femei tinere, cât și bătrâne au vorbit despre alte „cazuri de tip Alexandra”, a declarat cea mai apropiată prietenă a ei. Acestea au povestit despre ororile pe care le-au trăit și ele, cum au fost ignorate, cum asistentele nu le-au îngrijit cum trebuie sau au rostit comentarii complet nepotrivite în timpul travaliului.”

În fața porților spitalului au avut loc proteste timp de mai multe seri și se preconizează că vor continua timp de o lună. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat: „Acest eveniment are mai puțin de-a face cu o eroare medicală, cât cu o lipsă de implicare și de compasiune”. Cazul este investigat de poliție, Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății”.

SURSE: Europa Libera Romania, by Andreea Ofițeru, 23 August 2023 ; SAFE (Supporting Abortions for Everyone) E-Newsletter, 29 August 2023

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept