Abordarea strategica de ameliorare a aspectelor de politici, calitate si acces al serviciilor de intrerupere a sarcinii in Republica Moldova

12 Octombrie, 2009

Masa rotunda cu genericul „Abordarea strategica de ameliorare a aspectelor de politici, calitate si acces al serviciilor de intrerupere a sarcinii in Republica Moldova. Etapa II: Elaborarea si testarea – pilot al modelului de ingrijire comprehensiva in avort”, organizata de catre Centrul de Instruire in Domeniu Sanatatii Reproductive (CIDSR), a avut loc in incinta Institutului Muncii, Chisinau, 03 decembrie 2009.

La masa rotunda au participat 70 de invitati : vicedirectorii pentru asistenta medicala a mamei si copilului din toate raioanele Republicii Moldova, specialisti in domeniu, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si OMS.

Dl Ronnie Johnson, reprezentantul OMS, a vorbit despre implementarea avortului sigur: recomandari tehnice si politici pentru sistemele de sanatate.

Dna Rodica Comendant, conferentiar, a prezentat etapa II a evaluarii strategice: elaborarea si testarea – pilot al modelului de ingrijire comprehensiva in avort in Moldova. In cadrul prezentarii au fost evaluate rezultatele activitatii din a. 2006 pina in present, desfasurate in cadrul etapei I a Strategiei nationale in sanatatea reproducerii pentru anii 2005 – 2015. A fost relatata experienta centrelor perinatale din mun. Chisinau si Balti, la baza carora au fost deschise centre-model de implementare a modelului de ingrijire comprehensiva in avort.

Dna Victoria Ciubotaru, cercetator stiintific CNSRGM, a prezentat unele fragmente din Ghidul practic pentru efectuarea intreruperii de sarcina si sistemului de monitorizare si evaluare.

Dl Petru Crudu, vicedirector CNSPMS, a propus un sistem efectiv de fortificare a sistemului de monitorizare al avorturilor, care va permite inregistrarea numarului de avorturi, datelor despre virsta femeilor, modurile in care se efectueaza avorturile si alte criterii de monitorizare efectiva a intreruperilor de sarcina in Moldova. Deja incepind cu anul 2009, aceste date vor fi introduse in format electronic prin intermediul Raportului statistic Nr. 13, care se intocmeste de fiecare institutie medico-sanitara, ce efectueaza intreruperea de sarcina si introducerea steriletelor intrauterine.

La discutia in plen cu participarea expertilor OMS a fost discutat Programul de extindere a actiunilor la scara nationala. In urma rezultatelor bune obtinute de catre centrele –model din Chisinau si Balti s-a propus deschiderea centrelor-model in alte 2 localitati din republica, care urmeaza a fi selectate in timpul apropiat.

Sunt disponibile urmatoarele prezentari:

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept