Recent, CIDSR a organizat o sesiune de instruire în domeniul avortului medicamentos, la Tiraspol. Atelierul a avut loc în cadrul desfășurării proiectului pilot în acest domeniu în regiunea transnistreană – FOTO

24 Octombrie, 2023

La data de 12 octombrie 2023, CIDSR a organizat și a contribuit activ la desfășurarea unui atelier de instruire modest, dar cu impact, la Tiraspol.

Implementarea celor mai recente recomandări ale OMS privind avortul în condiții de siguranță și serviciile de planificare familială în Transnistria este un obiectiv primordial pentru CIDSR și nu doar, astfel în această regiune s-e desfășoatr un studiu pilot prin care se testează implementare utilizării avortului medicamentos prin telemedicină. Studiul pilot este realizat cu suportul CIDSR.

În baza succesului studiului pilot în curs de desfășurare, inițiat în iunie 2023, s-a luat decizia de a extinde capacitatea de participare de la 50 la 100 de participanți. Această hotărâre a derivat din mai mulți factori-cheie:

  1. Viteza de înregistrare: Membrii grupului de lucru au demonstrat o înțelegere remarcabilă a procesului și au adoptat cu ușurință metoda inovatoare de interacțiune între pacient și furnizor. Această abatere de la implicarea convențională în fiecare etapă standard de interacțiune pacient-furnizor a fost notabilă.
  2. Simplitatea procesului: Facilitatea cu care a fost asigurat avortul medical prin telemedicină a fost impresionantă. Furnizorii implicați în studiu au fost uimiți de câte dintre etapele acestui tip de interacțiune pacient/furnizor erau deja aplicate de mai multă vreme.
  3. Încrederea în participanți: Femeile care au participat la studiu au dat dovadă de o înțelegere lăudabilă a sănătății și a cerințelor lor. Ele s-au mândrit cu faptul că sunt factori de decizie în alegerea critică de a opta pentru avortul medicamentos prin telemedicină. Împuternicirea și încrederea lor în gestionarea sănătății lor au fost cu adevărat motivante, în ciuda absenței unor cunoștințe medicale.
  4. Interes din partea altor orașe: Încurajate de succesul inițial, alte trei orașe din Transnistria și-au exprimat interesul de a se alătura studiului și au solicitat includerea în studiu.

Având în vedere factorii menționați mai sus, CIDSR, în colaborare cu Oxana Ceban de la Centrul de Sănătate Reproductivă din Tiraspol, a decis să extindă studiul pilot în ceea ce privește durata și numărul de participanți, înglobând atât furnizorii, cât și beneficiarii.

Evenimentul a fost minuțios pregătit în prealabil. Un membru al grupului de lucru a compilat datele existente într-o prezentare PowerPoint, cu scopul de a prezenta în mod real realizările de până atunci. La adunare au participat în total 17 persoane, inclusiv membri ai Ministerului Sănătății local, medici din cadrul studiului pilot, personal de gestionare a datelor care a ajutat la analiza datelor și șase noi membri ai studiului pilot din Râbnița, Bender și Grigoriopol.

Dr. Rodica Comendant, directorul CIDSR, a început evenimentul prin a oferi informații despre experiența Moldovei în ceea ce privește introducerea noii metode. Ea a evidențiat modul în care provocările reprezentate de Covid-19 au facilitat acceptarea acestei metode ca normă, încurajând astfel încrederea în sine în rândul beneficiarilor. Dr. Comendant și-a exprimat, de asemenea, încântarea față de răspunsul pozitiv la studiul pilot din Tiraspol.

Oxana Ceban a prezentat analiza datelor pentru cei 50 de participanți înscriși până la 30 septembrie 2023, într-o prezentare PowerPoint concludentă.

Reprezentantul Ministerului Sănătății și-a exprimat recunoștința și admirația pentru această abordare inovatoare, recunoscând potențialul acesteia de a avea un impact semnificativ asupra situației medicale din Transnistria. Această susținere a fost oportună și încurajatoare.

Ulterior, medicii implicați direct în studiul pilot și-au împărtășit experiențele, recunoscând temerile inițiale și, în cele din urmă, apreciind creșterea încrederii lor în metodă și în pacienții lor. Mărturiile lor au oferit informații valoroase și au consolidat încrederea noilor membri ai grupului de lucru care urmau să își înceapă formarea.

Ultima parte a evenimentului a fost dedicată sesiunii de instruire, în cadrul căreia am prezentat instrumentele și metodologiile utilizate de omologii lor de la Tiraspol. Departamentul nostru personal de IT a asigurat accesul neîntrerupt pentru fiecare oraș pentru a facilita gestionarea eficientă a informațiilor despre pacienți. Am condus un tutorial care a implicat un studiu de caz, permițând fiecărui participant să exerseze completarea formularelor necesare. În ciuda unor îngrijorări inițiale cu privire la posibilele provocări specifice instituțiilor lor, s-a decis în unanimitate să se acorde prioritate înscrierii pacienților și să se abordeze problemele pe măsură ce acestea apar.

În concluzie, această zi a marcat o realizare semnificativă pentru echipa CIDSR. Ne-am îndeplinit cu succes obiectivul de a-i ajuta pe colegii noștri din Transnistria să îmbrățișeze progresul, să accepte schimbarea și să o recunoască drept un pas pozitiv spre viitorul comunității lor.

 

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept