Recent a fost elaborată o reformă ce prevede asigurarea avortului gratuit în toată Spania. Este eficientă?

04 Septembrie, 2023

Multe femei spaniole au fost nevoite să meargă la clinici private pentru a întrerupe sarcina și să plătească sute de euro pentru a face aceasta procedură.

Spania a adoptat recent o reformă menită să reducă inegalitatea accesului la avort, dar aplicarea legii a fost deficitară în unele comunități autonome, iar alegerile regionale, care ar putea duce la un eventual câștig al unui partid de extremă dreapta, au alimentat temerile că noua lege ar putea fi aproape abrogată în unele zone.

Reforma care vizează îmbunătățirea accesului la avort prin obligativitatea ca fiecare dintre cele 17 comunități autonome ale țării să asigure accesul la această procedură în spitalele publice, inclusiv în cele cu guverne locale conservatoare și de dreapta, a intrat în vigoare în martie.

Dificultățile de acces la procedură prin intermediul sistemului public de sănătate, inclusiv durata lungă de așteptare sau distanța până la cea mai apropiată clinică, au constrâns anterior multe femei însărcinate să apeleze la servicii private cu un preț care variază uneori între 300 și 700 de euro.

Asta s-a întâmplat și în cazul Mireyei, în vârstă de 30 de ani, care are o maladie preexistentă, ceea ce face ca avortul să fie mai riscant decât de obicei. Când a avut nevoie de această procedură, atât centrul de asistență medicală primară, cât și un spital public din Barcelona i-au spus să se adreseze la un spital privat, unde a ajuns să plătească 1 200 de euro pentru intervenția chirurgicală și pentru îngrijirea de care avea nevoie peste noapte.

Cea mai recentă reformă are, de asemenea, menirea de a le oferi tinerelor de 16 și 17 ani dreptul de a efectua un avort fără consimțământul unui părinte sau al unui tutore și elimină perioada obligatorie de reflecție de trei zile, care anterior obliga femeile să aștepte 72 de ore înainte de a putea programa procedura.

Nici măcar această opțiune nu există

Accesul la avort a fost liber și legal în Spania – cel puțin în teorie – de când legea privind sănătatea sexuală și reproductivă și avort a fost adoptată pentru prima dată de fostul prim-ministru José Luis Rodríguez Zapatero în 2010.

Dar, în practică, capacitatea femeilor de a avea acces la avort depinde de locul în care locuiesc. În unele comunități autonome, cum ar fi La Rioja, majoritatea medicilor din spitalele publice au refuzat să efectueze procedura din motive religioase, așa-numita opoziție din motive de conștiință.

La Rioja a fost guvernată de Partidul Popular conservator timp de 24 de ani, înainte de a fi ales un guvern socialist în 2019. Din cauza trecutului său conservator, „problema pe care am avut-o a fost că tot personalul medical se opunea anterior avorturilor, inclusiv în clinicile private”, a declarat pentru Euronews Izaskun Fernández Núñez, președinta asociației Femeile Progresiste din La Rioja.

Însă, în urma eforturilor de instruire a personalului medical în domeniul sănătății sexuale și reproductive și a deschiderii unei clinici publice specializate în orașul Logroño în noiembrie anul trecut, La Rioja a început să efectueze avorturi pentru prima dată. Anterior, femeile trebuiau să se deplaseze în alte comunități autonome pentru a efectua această procedură, a declarat Fernández Núñez.

În Castilia și León, cinci din nouă provincii nu au raportat niciun avort din 2010.

„Femeile nu pot face acest lucru în provincia lor, chiar dacă ar plăti, chiar dacă ar merge la privat… nici măcar această opțiune nu există”, a declarat Nina Infante Castrillo, vicepreședinta Forumului Feminist din Castilia și León.

În pofida intrării în vigoare a noii reforme în martie, femeile din regiune au înregistrat puține progrese în ceea ce privește îmbunătățirea accesului la avort și doar capitala provinciei, Burgos, oferă această procedură într-un spital public, a explicat ea.

La începutul anului, partidul de extremă-dreapta Vox – care face parte din coaliția guvernamentală regională alături de Partidul Popular – a încercat să impună o măsură care ar obliga personalul medical să ofere femeilor care doresc să facă avort opțiunea de a asculta bătăile inimii fătului și de a face o ecografie 4D.

Infante Castrillo este de părere că noua reformă este o bună oportunitate de a îmbunătăți situația, dar insistă că aceasta va trebui să fie însoțită de reglementări și de o încurajare din partea guvernului central.

Încercăm să insistăm din partea societății civile, dar, în același timp, guvernul trebuie să se asigure că legea este pusă în practică și că nu este încălcată„, a spus ea.

Proteste împotriva avortului

Nu doar în Castilia și León, ci și în alte părți ale Spaniei, „există încă persoane care se roagă în fața clinicilor cu scopul de a împiedica dreptul femeilor la avort și de a încerca să le convingă prin frică sau vinovăție”, a semnalat Infante Castrillo.

Între 22 februarie și 2 aprilie anul acesta, grupul pro-viață „40 de zile pentru viață” a convocat protestatari anti-avort pentru a se ruga în fața unor clinici de avort din întreaga țară timp de 40 de zile. Potrivit celor mai recente date oficiale din 2021, 84,3% dintre avorturile din țară au avut loc în clinici private, ceea ce a făcut ca protestatarii pro-viață să poată ataca cu ușurință femeile care se îndreptau spre această procedură.

În capitala țării, de exemplu, aproape toate avorturile au loc în clinici private, care au un acord cu guvernul.

„Este foarte ușor pentru grupurile anti-avort să hărțuiască femeile pentru că știu unde să meargă, mai ales în orașul Madrid, unde există doar șapte clinici autorizate”, a declarat pentru Euronews Gemma Candela, de la Comisia pentru Avort din Madrid.

Începând din aprilie, o modificare a codului penal spaniol consideră drept infracțiune obstrucționarea dreptului femeilor la avort, care poate fi acum pedepsită cu până la un an de închisoare. Cu toate acestea, protestatarii pro-viață continuă să hărțuiască și să atace femeile din Madrid, iar poliția nu ia nicio măsură pentru a-i îndepărta, spunând că aceștia doar se roagă și nu constituie o amenințare, a declarat Candela.

Grupurile feministe estimează că aproximativ 8.000 de femei care au solicitat avorturi s-au confruntat cu hărțuirea din 2010, iar un raport din 2018 al unei asociații de clinici de avort acreditate, ACAI, a constatat că 89% dintre femeile care au făcut un avort s-au simțit hărțuite și că 66% s-au simțit amenințate.

Potrivit asociației, noul regulament trebuie acum aplicat în jurul clinicilor, dar lipsa de specificitate în ceea ce privește distanța de câți metri constituie o „zonă sigură” ar putea îngreuna aplicarea legii de către polițiști.

La 28 mai, spaniolii s-au prezentat la urne pentru a alege peste 8.000 de consilieri locali și 12 guverne regionale, un scrutin care se așteaptă să pregătească terenul pentru alegerile generale din decembrie. Multe dintre organizațiile feministe și grupurile pentru drepturile femeilor cu care a discutat Euronews se tem că dreptul la avort ar putea fi amenințat dacă partidul de extremă dreapta Vox ar reuși să obțină mai multe locuri și să câștige mai multă influență.

În La Rioja, Fernández Núñez este îngrijorat că guvernul local ar putea lua o turnură conservatoare. „Dacă Partidul Popular se întoarce la guvernare, judecând după ceea ce se întâmplă în comunitățile vecine și după faptul că în toți acești ani guvernul [local] nu a pus în aplicare legea [existentă privind avortul], nu există nicio îndoială că ar desființa aceste servicii”, a spus el.

Sursa:LINK

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept