Recent a avut loc conferința internațională – „Sănătatea reproductivă a adolescenților și tinerilor”. Evenimentul a avut loc în Almaty și a fost organizat cu suportul KMPA și CIDSR.
Conferința a fost organizată de Asociația Kazahă de Planificare Familială și CIDSR. Evenimentul a avut loc în perioada 7-8 aprilie 2023, în format hibrid, on-line și fizic, la conferință au participat peste 400 de persoane.
La începutul Conferinței, din sediul central OMS, din Geneva, a luat legătura cu participanții, Caron Kim, reprezentanta OMS în cadrul ”Programului de reproducere umană”. Dumneaei a vorbit despre cele mai recente recomandări ale OMS, în special în ceea ce privește Avortul Medicamentos (AM) auto-gestionat și utilizarea Telemedicinei pentru AM, ca alternativă recomandată pentru furnizarea de servicii. În cadrul evenimentului participanților le-au fost distribuite 50 de copii ale Ghidului OMS pentru îngrijirea avortului.
În aceeași zi a fost organizat un Master-class despre AM, care a vizat aspectele de siguranță și eficacitate, aspecte recomandate de OMS pentru regimurile de AM, inclusiv utilizarea Telemedicinei. Acest master-class a fost condus de, directorul CIDSR, Dr. Rodica Comendant și Dr. Galina Grebennicova, Director KMPA, coordonator de țară pentru proiectul GCC și SAAF. În cadrul acestui curs, în urma discuțiilor active, s-au clarificat unele neînțelegeri ce țin de acest domeniu și au fost oferite răspunsuri la multitudinea întrebărilor adresate de către participanți.
A doua zi, 8 aprilie, într-o sesiune matinală, Dr Rodica Comendant a povestit despre experiența Republicii Moldova în utilizarea telemedicinei, Dr. Dilfuza Kurbanbekova a prezentat rezultatele studiului-pilot realizat în cadrul proiectelor Gynuity Health în Uzbekistan, totodată Dr. Grebennicova a prezentat rezultatele cercetării formative privind fezabilitatea AM prin telemedicină în Kazahstan.
Cercetările formative au arătat următoarele: 14% dintre femei consideră că accesul la serviciile de avort este foarte slab și au menționat în proporție de 42% că este foarte scump;37% consideră că sunt necesare prea multe vizite; 43% consideră că femeile trebuie să rămână în clinică pentru AM și numai medicii ginecologi-obstetricieni pot oferi serviciile AM;70% dintre femei dețin informație despre telemedicină, 33% sunt sigure că pot gestiona singure un avort medicamentos; 57% din respondenți sunt foarte interesați de telemedicina AM și 78% consideră că acest serviciu ar trebui să fie disponibil în țară. Avantajele pe care le-au menționat respondenții ar fi: confidențialitatea, comoditatea, în special pentru femeile și adolescenții din mediul rural. Persoanele ce au participat la cercetare consideră că ar trebui desfășurată o campanie de informare pentru o mai bună implementare a AM prin telemedicină.
Furnizorii de servicii au menționat în răspunsurile lor că în propoție de 86% și-ar dori ca femeile să vină personal pentru a primi medicamentele necesare, totodată la nivel de 90% și-ar dori să dețină confirmarea sarcinii în urma unui examen ecografic; 60% au menționat că există și obstacole în cursul implementării AM, cum ar fi costul, cunoașterea echivocă a acestei metode de către femei; totodată 25% consideră și că furnizorii nu dețin cunoștințe suficiente. În urma cercetării s-a ajuns la concluzia că în proporție de 60%, furnizorii consideră că femeile se pot gestiona singure în cazul unui avort medicamentos, iar 40% consideră că acestea pot gestiona toate aspectele AM. 73% dintre furnizori cunosc conceptul de telemedicină, 65% dintre aceștia consideră că potențialul acestei metode este foarte mare, 34% consideră că acest tip de consultații poate fi implementat în țară.
În concluzie, participanții mesei rotunde, au sugerat că următorii pași ce trebuie întreprinși pentru a implementa AM prin Telemedicină în Kazahstan sunt:
– Realizarea unui studiu pilot în capitala țării, dar și în una din regiuni,în cadrul acestui studiu este binevenită participare aproximativ a 100 de femei.
– Realizarea unei Campanii de conștientizare pentru comunitate și de consolidare a capacității furnizorilor de AM prin telemedicină.