Raport referitor la trainingul „Drepturile și sănătatea sexuală și reproductivă”, organizat de CIDSR în orașul Tiraspol

09 Mai, 2023

Recent, CIDSR a organizat un training în orașul Tiraspol, astfel prin acest eveniment noi continuăm să promovăm informație relevantă despre: sănătatea sexuală și reproductivă, schimbările fiziologice și psihologice ce au loc în perioada adolescenței, infecțiile cu transmitere sexuală și HIV/SIDA, metodele contraceptive recomandate tinerilor, sarcina în perioada adolescenței, siguranța și relațiile sănătoase.

La acest training au fost intstruiți, prin metoda de la egal la egal, 35 de persoane, reprezentanți ai ONG-urilor din Transnistria, reprezentanți ai Centrului de Sănătate Reproductivă și Planificare Familială din Tiraspol, dar și din alte Centre de Sănătate Reproductivă din Transnistria. Participanții au beneficiat și de informație utilă și actuală cu privire la managementul și logistica avortului medicamentos.

Trainingul a fost condus de mentori cu experiență în domeniile care au fost discutate: Laura Tarlapan Roman, Oxana Ceban și Cătălina Comendant. Aceștia au transmis informația relevantă prin metoda de comunicare peer-to-peer, această metodă presupune un program de formare care implică acțiunea colegilor de a-i învăța pe alți colegi, adică asigurarea unui circuit activ de informație utilă.  Astfel participanții au căpătat și aptitudinile de bază privind desfășurarea activităților de informare, educație și comunicare la teme ce țin de sănătatea reproductivă.

🔹Drepturile sexuale și reproductive; 🔹Dreptul la avort. Avortul prin telemedicină; 🔹Planificarea familială și metodele contraceptive; 🔹Metode moderne de contracepție; 🔹Modalități de prevenire a infecțiilor cu Transmitere Sexuală; 🔹Vaccinarea HPV; 🔹Grupurile social vulnerabile și accesul la serviciile de sănătate în Republica Moldova etc…

Participanții la training au dobândit cunoștințele necesare, dar și abilitatea necesară pentru a organiza de sine stătător activități peer-to-peer în cadrul instituțiilor de învățământ, or în cadrul comunității din care fac parte.

Acest training, ca și multe altele de acest tip, este organizat cu suținerea Equality fund în cadrul proiectului SAAF. Echipa CIDSR este convinsă că informarea corectă și accesul liber la informație veridică și utilă vor fi mereu unul din pilonii care susțin fundamentul unei societăți sănătoase, care tinde spre progres.

Mai multă informație despre eveniment puteți afla din raportul atașat mai jos

Raport referitor la trainingul „Drepturile  și sănătatea sexuală și reproductivă”,  organizat de CIDSR  în orașul Tiraspol

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept