„Orice femeie are dreptul la avort în cazul în care sănătatea sa este amenințată…”. Aflați ce declarații a mai făcut Ministrul Sănătății al Poloniei, Adam Niedzielski.

01 August, 2023

Fiecare femeie are dreptul la avort în cazul în care sănătatea sa este amenințată„, a declarat guvernul polonez după moartea Dorotei..

Ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielski, a anunțat crearea unui grup special care se va asigura că femeile însărcinate primesc îngrijiri medicale adecvate, inclusiv avorturi în caz de risc pentru sănătatea acestora. Decizia a fost luată în urma celui mai recent caz de deces al unei femei însărcinate în spital. Ca și în alte cazuri similare ce au avut loc anterior, familia femeii și activiștii consideră că tragedia s-a întâmplat deoarece Polonia interzice aproape în totalitate avortul. Cu toate acestea, oficialii susțin că în cazul decesului Dorotei a fost vorba de o eroare medicală.

Dorota a fost internată într-un spital din Nový Targ la 21 mai 2023, când i s-au rupt apele în a cincea lună de sarcină. Potrivit membrilor familiei care au vorbit cu presa, Dorota a fost informată că sarcina ei poate fi salvată. Ea a fost instruită să ridice picioarele deasupra capului pentru a i se rupe apa și să rămână în această poziție timp de câteva zile. Cu toate acestea, Dorota a început să prezinte simptome, inclusiv dureri de cap și vărsături, iar testele au arătat că organismul ei dezvolta o infecție, a relatat Gazeta Wyborcza.

În dimineața zilei de 24 mai, medicii au declarat moartea (inevitabilă) a fătului. Două ore mai târziu, starea de sănătate a Dorotei a devenit critică și în scurt timp a murit din cauza unui șoc septic. Soțul Dorotei a acuzat medicii pentru lipsa de transparență în tratamentul soției sale. „Nimeni nu ne-a spus că moartea fetală era o chestiune de timp și că ruperea apelor era periculoasă pentru Dorota„, a declarat el pentru ziar. „Nimeni nu ne-a dat o șansă de a o salva pe Dorota, deoarece nimeni nu ne-a spus că viața ei era în pericol„.

Avocatul care reprezintă familia a mai spus că Dorota a fost privată de dreptul de a alege între a-și risca viața sau a întrerupe sarcina. „Nu a fost informată că probabilitatea de a menține fătul în viață era minimă și că, în cazul ei, fiecare oră presupunea un risc uriaș pentru sănătatea și viața ei„, a declarat Jolanta Budzowska pentru TVN24.

Potrivit hotărârii Curții Constituționale din 2020, avorturile în cazurile în care fătul a fost diagnosticat cu malformații congenitale au devenit ilegale. Astfel, rămân doar două motive legale pentru avort: fie dacă sarcina amenință viața și sănătatea femeii, fie dacă este rezultatul unui act criminal, cum ar fi violul.

”Orice femeie a cărei viață sau sănătate este în pericol în orice moment al sarcinii are dreptul de a o întrerupe”, a declarat Niedzielski, anunțând crearea unui grup de specialiști care vor lucra la „cum să evite greșelile în îngrijirea femeilor însărcinate„. Vorbind alături de el, comisarul guvernamental pentru drepturile pacienților, Bartlomiej Chmielewiec, a declarat că ancheta asupra acestui caz a arătat că au existat o serie de „erori” în tratamentul Dorotei și că moartea acesteia „este un exemplu de neglijență medicală„. El a spus că Dorota nu a fost tratată „în conformitate cu cunoștințele medicale moderne” și că „dreptul ei de a primi informații fiabile și clare” cu privire la starea sa de sănătate și la tratament a fost încălcat. Spitalul va primi „instrucțiuni detaliate” pentru a preveni repetarea unor situații similare.

În urma decesului unei alte femei în cadrul unui spital în 2021, Ministerul Sănătății a emis noi orientări pentru unitățile spitalicești cu privire la gestionarea complicațiilor din timpul sarcinii, în care Niedzielski a subliniat că „viața și sănătatea mamei sunt cele mai importante”.

Cu toate acestea, grupurile pentru drepturile omului și unii politicieni din opoziție susțin că vina principală nu aparține spitalului și personalului medical, ci mediului juridic și politic, care îi face pe lucrătorii din domeniul sănătății să fie reticenți în a efectua avorturi de teama urmăririi penale.

Ca răspuns la aceste evenimente, la 14 iunie au avut loc proteste în masă în 80 de orașe din întreaga țară.În urma conferinței de presă organizată de minister la 12 iunie, după moartea Dorotei în spitalul Novy Targ, ministrul sănătății a format un grup de experți pentru a elabora recomandări pentru spitale cu privire la efectuarea avortului.

FEDERA (Federația Poloneză a Femeilor și Planificării Familiale) a cerut să fie inclusă în grupul de experți. Ei au trimis o scrisoare ministrului cu următoarele sugestii cu privire la ceea ce ar trebui să includă aceste recomandări:

Obiective cheie:

  • Să acorde prioritate bunăstării femeilor însărcinate;
  • Instruire obligatorie cu privire la cele mai recente recomandări ale OMS privind avortul;
  • Includerea mifepristonei în lista poloneză de medicamente;
  • Introducerea unor cursuri obligatorii privind abordarea centrată pe pacient în educația și instruirea medicală;
  • Abolirea normelor privind conștiința personală.

FEDERA susține că activitatea grupului de experți nu va atinge rezultatul dorit fără a lua în considerare recomandările organizațiilor și mișcărilor societății civile care au experiență în sprijinirea femeilor însărcinate în diferite circumstanțe de viață și de sănătate. Acestea au declarat: „Noi suntem cei care ajutăm zilnic femeile să acceseze servicii de sănătate reproductivă și consiliere, suntem în contact direct cu ele. Cunoaștem foarte bine realitățile politice și juridice cu care se confruntă atunci când solicită servicii de avort, inclusiv în spitalele poloneze, și modul în care acest lucru le afectează sănătatea și bunăstarea. Deși propunerea noastră de a include ONG-urile în grupul de experți a fost refuzată în mod scandalos de ministrul Niedzielski, ne așteptăm ca Ministerul Sănătății să ia în considerare recomandările noastre. „Nimic despre noi fără noi”.”

SURSA: https://mailchi.mp/safeabortionwomensright/21-july-2023?e=25ea01879c

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept