Organizația Global Doctors for Choice trimite petiție adresată guvernului Poloniei în sprijinul dreptului la avort în condiții de siguranță
9 noiembrie 2020
Către Preşedinte Andrzej Duda şi prim-ministru Mateusz Morawiecki, Cancelaria Prim-ministrului
Aleje Ujazdowskie 1/3
Varşovia
22 694 60 00
Stimaţi domnule preşedinte Duda şi domnule prim-ministru Morawiecki,
Vă scriem din partea organizaţiei Global Doctors for Choice – reţea ce reuneşte medici din peste 30 de ţări, care conlucrează pentru a spori accesul la servicii de sănătate sexuală şi reproductivă. Este obligaţia noastră ca lucrători medicali să plasăm interesele pacienţilor mai presus de toate. Restricţiile privind avortul sigur, propuse de guvernul polonez, ar pune în pericol sănătatea pacienţilor noştri.
Înainte de limitarea deplasărilor din cauza pandemiei COVID-19, în jur de 80.000 – 120.000 femei din Polonia solicitau avort în fiecare an. Anul trecut, în Polonia au fost efectuate doar peste 1.000 de avorturi legale, aceasta fiind o cotă foarte mică din numărul total de avorturi solicitate. Femeile care au dorit să-şi întrerupă sarcina din cauza malformaţiilor fetale au fost practic unicele care au putut obţine avort în mod legal, constituind 98% din toate cazurile de avort aprobat.
Cu toate că legea poloneză permite avortul în caz de anomalii fetale, risc pentru sănătatea femeii, incest sau viol, un număr mare de femei care corespund cerinţelor acestei legi au fost prejudiciate în feluri diferite, fiind lipsite de acest drept al lor. O femeie gravidă cu colită ulcerativă nu a putut obţine serviciile de diagnostic necesare pentru a lua o decizie informată privind sănătatea ei. Chiar şi după ce s-a descoperit că continuarea sarcinii ar prezenta pericol serios pentru viaţa ei, i s-a refuzat avortul, şi ulterior ea a decedat. O fată de 14 ani a fost violată şi imediat a raportat cazul la poliţie. I s-a refuzat contracepţia de urgenţă la spital, iar mai târziu, când a devenit clar că copila a rămas însărcinată în urma violului, i s-a refuzat şi avortul. Un alt caz vizează o femeie de 36 de ani: medicii au preîntâmpinat-o în mod repetat că, dacă îşi continuă sarcina, şi-ar putea pierde vederea. Cu toate acestea, nu i s-a permis să obţină avort. Ca rezultat, tânăra femeie nu mai vede şi a rămas cu dizabilitate pe viaţă. Ulterior, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că Polonia şi-a încălcat obligaţia de a asigura dreptul acestei femei la viaţă privată.
Secţia Populaţie a Departamentului pentru Afaceri Economice şi Sociale al Naţiunilor Unite a subliniat că toate cuplurile şi persoanele au dreptul de a decide în mod liber şi responsabil privind numărul de copii, timpul şi intervalele apariţiei lor, precum şi dreptul la informaţie şi acces la metode de planificare familială sigure, eficiente, accesibile din punct de vedere financiar şi acceptabile la propria alegere. De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că legislaţia restrictivă cu privire la avort nu duce la scăderea ratei avorturilor, ci mai degrabă rezultă în mai multe avorturi clandestine şi periculoase. Comunitatea medicală internaţională a declarat în mod explicit că serviciile de avort fac parte din medicină esenţială şi că interzicerea avortului prin lege dăunează sănătăţii şi încalcă drepturile acelor femei pe care această lege ar trebui să protejeze. Solicităm Poloniei să respecte standardele medicale internaționale stabilite de Naţiunile Unite şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi să asigure cetăţenilor săi accesul la servicii medicale esenţiale, inclusiv avortul.
Din numele Consiliului de conducere al Global Doctors for Choice,
Dr. Wendy Chavkin, master în sănătate publică, medic, New York, SUA
Dr. Rodica Comendant, medic, Chișinău, Republica Moldova
Dr. Chris Fofie, master în sănătate publică, medic, Accra, Ghana
Dr. Guillermo Ortíz, master în administrare medicală, medic, Carolina de Nord, SUA