OMS a publicat un Nou Manual Medical, acesta a fost lansat pentru a susține și pentru a promova asistența medicală de calitate în domeniul avortului.

14 Iunie, 2023

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat astăzi un Nou Manual pentru lucrătorii din domeniul sănătății, pentru le facilita procesul de furnizare de servicii de avort de calitate pentru femei și fete. Materialul oferă sfaturi clinice detaliate și are ca scop susținerea și consolidare punerii în aplicare a ghidului coordonat de OMS cu privire la îngrijirea avortului, publicat anterior, în 2022.

Serviciile medicale legate de avort nu includ doar procedura în sine, ci și furnizarea de informații și consiliere, gestionarea durerii și îngrijirea post-avort, inclusiv contracepția. În conformitate cu recomandările actualizate ale OMS, manualul lansat recent oferă, în plus, îndrumări extinse cu privire la modul în care lucrătorii din domeniul sănătății pot sprijini abordările de autogestionare și telemedicina, acolo unde aceste opțiuni sunt disponibile.

Lucrătorii din domeniul sănătății au un rol esențial în furnizarea de servicii de avort de calitate, cu respectarea alegerilor femeilor și fetelor și cu satisfacerea nevoilor acestora„, a declarat Dr. Pascale Allotey, director al OMS pentru Sănătate sexuală și reproductivă și cercetare, totodată șef al Programului special al Națiunilor Unite pentru Reproducere Umană (HRP). „Acest ghid af ost lansat cu scopul de a ajuta lucrătorii din domeniul sănătății să ofere servicii sigure, oportune și eficiente de avort, acordând în același timp femeilor și fetelor un tratament demn și respectându-le drepturile.”

Autogestionarea este o opțiune reală pentru asigurarea avortului medicamentos, pe care OMS îl recomandă ca metodă sigură și eficientă de întrerupere a sarcinii. Medicamentele utilizate – mifepristona și misoprostol – sunt incluse în Lista medicamentelor esențiale a OMS.  Cu o susținere adecvată și profesionistă, femeile pot autogestiona unele, sau chiar toate etapele unui avort medicamentos – de exemplu, în confortul propriei case.

Atunci când o femeie optează pentru autogestionarea avortului, lucrătorii din domeniul sănătății trebuie să fie capabili să îi ofere informații și sfaturi adecvate și corecte, astfel încât aceasta să știe ce să facă, când să o facă și, dacă este necesar, cum să beneficieze de asistență post-avort”, a declarat Dr. Bela Ganatra, șeful Unității de Îngrijire Cuprinzătoare în Avort din cadrul OMS. ” Avortul medicamentos a jucat un rol esențial în extinderea accesului la avort în condiții de siguranță la nivel mondial, în special pentru femeile și fetele aflate în cele mai vulnerabile situații, care pot să nu aibă acces la unitățile medicale sau care trebuie să păstreze confidențialitatea avortului, evitând spitalizarea, așa că este important ca furnizorii de servicii medicale să îl poată facilita drept o opțiune sigură de îngrijire a avortului.”

Manualul prezintă în detaliu modul practic în care lucrătorii din domeniul sănătății pot aplica principiile drepturilor omului în activitatea lor de furnizare a serviciilor de avort: de exemplu, asigurându-se că toate femeile și fetele au la dispoziție informații complete și corecte pentru a face alegeri în deplină cunoștință de cauză, respectând consimțământul și confidențialitatea acestora, și asigurând în același timp autonomia decizională cu privire la toate aspectele legate de sănătatea reproducerii.

Deși această publicație se concentrează în primul rând asupra aspectelor clinice ale îngrijirii avortului, lucrătorii din domeniul sănătății trebuie, de asemenea, să fie sprijiniți pentru a putea oferi aceste servicii – fără teama de a fi judecați.

La începutul anului 2023, OMS a publicat un rezumat cu dovezi și informații reale, prin care să influențeze factorii de decizie politică cu privire la soluționarea problemelor legate de lege și de barierele legate de politici care limitează accesul la avort în condiții de siguranță

Manualul este unul dintre instrumentele ce vine în susținerea personalului medical și al țărilor interesate să pună în aplicare recomandările OMS. Totodată a fost lansat un ”ghid de buzunar” și o diagramă grafică, materiale informative ce sumarizează recomandările privind avortul medicamentos. Totodată este disponibil și un set de instrucțiuni ce vizează competențele de care au nevoie lucrătorii din domeniul sănătății pentru a furniza servicii de avort și de planificare familială de calitate.

Noul document, care a fost lansat în ziua de 12.06.2023, înlocuiește versiunea din 2014 a manualului clinic. Acesta a fost prezentat cu ocazia celui de-al 33-lea Congres al Confederației Internaționale a Moașelor din Bali, Indonezia, materialul este relevant pentru o serie de lucrători din domeniul sănătății, în special cei implicați în furnizarea de servicii de avort: moașe, medici, asistente medicale și farmaciști.

Sursa:https://www.who.int/news/item/12-06-2023-new-clinical-handbook-launched-to-support-quality-abortion-care

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept