O țară din Asia dă femeilor dreptul la avort. În Europa, Polonia îl interzice și scoate oamenii în stradă

02 Februarie, 2021

Mii de polonezi au ieșit în stradă pentru a protesta față de intrarea în vigoare a unei dispoziții care scoate în afara legii avorturile pentru anomalii fetale, ceea ce face ca avortul să devină practic complet interzis în această țară.

Interdicția a intrat în vigoare în ciuda opoziției a sute de mii de polonezi care au început să protesteze din toamna trecută, în cele mai mare demonstrații din 1989.

În celălalt capăt al globului, în Thailanda, reglementările legate de întreruperile de sarcină încep să fie relaxate, după ce Parlamentul a votat pentru legalizarea avortului în primul trimestru de sarcină.

Polonezele se tem că vor trebui să recurgă la avorturi ilegale sau în străinătate

O interdicție aproape totală a avortului în Polonia a intrat în vigoare, miercuri, în ciuda opoziției vehemente a sutelor de mii de polonezi care au început să protesteze toamna trecută în cele mai mari demonstrații din țară de la prăbușirea comunismului în 1989.

Mii de femei, adolescente și susținători revoltați s-au întors miercuri seară la stradă în ciuda frigului după ce s-a anunțat că va intra în vigoare o hotărâre care oprește întreruperea sarcinilor pentru anomalii fetale – practic singurul tip de avort efectuat în Polonia.

Decizia fusese luată în octombrie de Tribunalul Constituțional, dar punerea sa în aplicare a fost amânată după ce a provocat o lună de proteste. Miercuri, guvernul a anunțat brusc că hotărârea a fost publicată în jurnalul guvernului, ceea ce înseamnă că a intrat în vigoare.

“Avem de-a face cu incompetența, corupția, o decădere totală a statului, așa că acești bărbați fac ceea ce știu cel mai bine – iau cetățenilor drepturi și libertăți”, a declarat miercuri Marta Lempart, organizator al protestelor, citată de The New York Times„Este vorba despre femei, dar și despre toate celelalte minorități și majorități pe care Legea și Justiția le urăsc”.

Polonia avea deja una dintre cele mai restrictive legi europene privind avortul, procedura fiind legală în doar trei cazuri: anomalii fetale, sarcini rezultate din viol sau incest și amenințări la adresa vieții unei femei. Ultimele două rămân legale. Dar cu 1.074 din 1.100 de avorturi efectuate în țară anul trecut din cauza anomaliilor fetale, interdicția ar interzice avortul în majoritatea cazurilor, iar criticii spun că multe femei vor recurge la proceduri ilegale sau vor călători în străinătate pentru a obține avorturi.

Thailanda a legalizat avorturile la termen

Parlamentul thailandez a votat ca avortul să fie legal în primul trimestru, menținând în același timp sancțiuni pentru femeile care întrerup o sarcină mai târziu.

Parlamentarii din Senat au votat – cu 166 la 7 voturi – pentru a modifica o lege care impunea închisoare de până la trei ani pentru orice avort și până la cinci ani pentru cei care efectuează unul. Noua versiune permite oricărei femei să pună capăt unei sarcini în primele 12 săptămâni.

Susținătorii dreptului la avort spun că măsura nu merge suficient de departe: oricine din Thailanda care face avort după 12 săptămâni, cu excepția condițiilor stabilite de Consiliul Medical al țării, încă se confruntă cu amenzi potențiale și până la șase luni de închisoare.

„Pentru noi, această lege nu este o dezvoltare reală”, a declarat Matcha Phorn-in, directorul executiv al Sangsan Anakot Yawachon, o organizație nonprofit din Thailanda care susține drepturile femeilor.

„Pentru a elabora acest tip de lege, trebuie acordată prioritate participării femeilor, în special femeilor care au trecut printr-o astfel de experiență”, a adăugat ea. „Procesul de legiferare a atribuit roluri parlamentarilor și avocaților pentru drepturile omului, dar nu au fost implicate femei care să fi trecut prin această experiență sau activiști în acest proces.”

Consiliul Medical spune că sarcinile pot fi întrerupte de un profesionist calificat după 12 săptămâni, dacă sunt rezultatul unui atac sexual sau reprezintă o amenințare pentru sănătatea fizică sau emoțională a mamei. Avortul este permis și în cazul în care se știe că fătul are anomalii.

Thailanda are încă o rată ridicată a sarcinii la adolescente. Aproximativ 1,5 milioane de copii s-au născut din mame adolescente în Thailanda între 2000 și 2014, potrivit cifrelor guvernamentale analizate de Fondul Național al Populației al Națiunilor Unite, iar aproape 14% din toate sarcinile în 2016 au fost în rândul adolescentelor.

Supecha Baotip, activistă la Tamtang, un grup de advocacy pentru avort în Thailanda, a spus că se teme că avorturile subterane vor continua. „Nu vreau ca femeile cu sarcini mai mari de 12 săptămâni să fie îngrijorate că nu pot fi supuse procedurii și, prin urmare, să nu o facă legal”, a spus ea, potrivit The New York Times.

Supecha a precizat că va urmări cu atenție dacă Ministerul Sănătății extinde serviciile de avort timpuriu și presează medicii să respecte noua regulă. „Orice spital poate oferi acest serviciu, dar datorită atitudinii medicilor, nu o fac”, a adăugat ea.

Unele elemente ale culturii budiste din Thailanda sunt conservatoare din punct de vedere social. Cu toate acestea, Thailanda are, de asemenea, politici relativ progresiste în materie de gen și LGBTQ.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 23.000 de femei mor din cauza avortului nesigur în fiecare an și alte zeci de mii mai întâmpină complicații semnificative de sănătate. Restricțiile legale privind avortul nu au ca rezultat mai puține avorturi, ci obligă femeile să-și riște viața și sănătatea prin căutarea unor îngrijiri nesigure pentru avort.

Source: FANATIK.RO

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept