O femeie a decedat în Polonia după ce a purtat în burtă fătul mort timp de şapte zile

04 Februarie, 2022

Daniel Tilles | 26 ianuarie 2022

O femeie însărcinată a decedat după ce a purtat un făt mort în pântece timp de peste o săptămână. Spitalul unde a fost tratată îşi neagă eroarea, dar procurorii au deschis o anchetă şi activiştii dau vina pe interdicţia aproape totală a avortului, care a intrat în vigoare anul trecut.

Un caz similar din toamna anului trecut, când o femeie însărcinată a decedat după ce medicii au refuzat să-i întrerupă sarcina, deşi fătul a fost diagnosticat cu malformaţii congenitale fatale, a provocat proteste în masă împotriva legii avortului. Astăzi, sunt planificate din nou demonstraţii similare.

O noutate despre ultimul deces – a unei femei de 37 de ani, numită doar Agnieszka, care a lăsat în urmă un soţ şi trei copii – a fost anunţată noaptea trecută de către familie, pe reţelele de socializare.

Ei au dat vin pe spital pentru tragedie, spunând că Agnieszka a fost forţată să poarte fătul mort timp de şapte zile, deoarece medicii au refuzat să-l îndepărteze de teamă să nu dăuneze geamănului său. Geamănul a decedat şi el ulterior şi ambii fetuşi au fost îndepărtaţi două zile mai târziu.

Din spusele familiei, spitalul a chemat apoi un preot să le organizeze înmormântarea. Însă Agnieszka a decedat mai târziu, din cauza sepsisului, după cum consideră familia, un răspuns al organismului la infecţie, care pune viaţa în pericol. Mai târziu, după ce a fost transferată la un alt spital, aceasta a decedat.

“Facem apel pentru dreptate şi remediere pentru moartea soţiei, mamei, surorii şi prietenei noastre,” au scris membrii familiei ei în petiţia lor. “Aceasta este o dovadă suplimentară că guvernul are sânge pe mâini.”

În această după-amiază, spitalul care a tratat-o iniţial pe Agnieszka a confirmat circumstanţele decesului ei şi a fetuşilor. “După decesul primului copil (pe data de 23 decembrie 2021), a fost adoptată o abordare de aşteptare şi supraveghere, deoarece exista o şansă de salvare a celui de-al doilea copil,” se arată într-un comunicat transmis către Onet.

“În ciuda eforturilor medicilor, a decedat și al doilea făt,” a continuat acesta. “Atunci a fost luată o decizie imediată de a întrerupe sarcina …[şi] pe data de 31 decembrie a fost posibilă efectuarea unui avort spontan sub anestezie generală.”

Apoi, după ce Agnieszka s-a simţit rău, “medicii noștri au luat toate măsurile daignostice şi terapeutice necesare, dar, din nefericire, starea pacientei a făcut imposibilă salvarea vieții sale”, a scris conducerea spitalului, care a remarcat că ea a fost testată pozitiv cu coronavirus pe data de 23 ianuarie. Ea a decedat ieri, 25 ianuarie.

Conducerea spitalului şi- a concluzionat declaraţia spunând că “a întreprins toate acţiunile posibile şi necesare pentru a salva vieţile copiilor şi a pacientei” şi că “conduita medicilor nu a fost influenţată de nimic altceva decât de consideraţii medicale şi grija pentru pacientă şi copiii ei”.

Parchetul din oraşul Częstochowa, undeau avut loc evenimentele, a anunţat astăzi că a pornit o anchetă pentru două potenţiale crime: expunerea unui pacient la riscul de a-şi pierde viaţa şi omor prin imprudenţă.

Procurorii vor intervieva membrii familiei şi personalul spitalului, precum şi vor verifica documentaţia securizată medicală şi rezultatele unei autopsii, a declarat purtătorul de cuvânt Tomasz Ozimek, citat de Wirtualna Polska.

Activiştii cred că interzicerea aproape totală a avortului introdusă la începutul anului trecut, i-a făcut pe medici să fie reticenţi faţă de întreruperea sarcinii din teama de a fi acuzaţi. În multe cazuri ei susţin că aceasta a dus la ameninţarea sănătăţii şi chiar şi a vieţilor femeilor însărcinate.

Pentru seara aceasta sunt deja organizate multe proteste în oraşele din toată Polonia cu titlul “Nici unu mai mult”, relatează Gazeta Wyborcza. Acelaşi slogan a fost folosit la protestele din toamna anului trecut.

Susţinătorii conservatori ai restricţiilor privind avortul răspund că, chiar şi în noua sa formă înăsprită, legea permite în mod explicit întreruperea sarcinii dacă aceasta ameninţă viaţa ori sănătatea mamei. Ei susţin că, atunci când se întâmplă astfel de tragedii, acestea rezultată din erori medicale, nu ale legii.

Unul dintre cei mai importanţi militanţi ai anti-avortului, Kaja Godek, i-a acuzat astăzi pe activiştii pro-choice (pentru-alegere) că “prevăd încă o data tragedia” prin “instrumentalizarea decesului unei femei însărcinate pentru stratagemele lor politice şi campaniile care susţin avortul”.

După cazul similar al unei femei, Iza, care a decedat anul trecut, o anchetă a atribuit decesul acesteia erorii medicale. Ca răspuns, Ministerul Sănătății a emis instrucţiuni pentru spitale privind modul de acţiune în asemenea cazuri.

Sursa: Notes from Poland

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept