O altă victimă a avortului clandestin în Argentina

25 August, 2018

Încă o victimă a avortului clandestin a fost înregistrată îndată după refuzul senatului de a legaliza avortul în Argentina.

 În data de 8 August, Romina Fernandez a optat pentru procedura de avort clandestin pentru a întrerupe sarcina, în spitalul Sanguinetti, Argentina, chiar cu o zi înainte ca autoritățile să respingă proiectul de lege pentru avortului.

„Când femeile declarau pentru TV că legea legalizării avortului este mai mult pentru femeile sărace, decât pentru cele înstărite, îmi păreau mai mult a scuze. Nu înțelegeam ce vor să zică. Acum înțeleg. Foarbe bine înțeleg.” A comentat sora Rominei pentru presa locală.

Familia a înmormântat femeia de 30 de ani, mamă a 4 copii, în data de 13 August 2018. Decesul ei a fost cauzat de socul septic declanșat de o infecție îndată după procedura de avort, care s-a răspândit spre plămâni și rinichi.

Alți opt frați și surori ai Rominei, spun că încă nu înțeleg exact ce sa întâmplat. Familia ei declară că Romina de vineri, fiind deja internată în spital,  se plângea de dureri în piept, iar după 24 de ore a intrat în comă.

„Unicul test pe care l-au efectuat este analiza celulelor albe din sânge”, a spus Ana. „Nimeni nu a verificat de ce ar fi avut dureri în piept.”

Ana, una dintre surorile Rominei, a explicat: „Vineri ea … a început să respire cu greutate. Urină era foarte întunecată la culoare. Asistentele medicale erau îngrijorate pentru starea ei, dar ele nu sunt doctori. Medicii nu au luat în calcul simptomele Rominei în aplicarea tratamentului” a spus Ana.

Ana a mai declarat că sora ei ar fi trebuit să fie externată sâmbătă, dar vineri seara durerea din piept s-a  înrăutățit și nivelul oxigenului a scăzut. Romina nu a putut respira singură, deoarece plămânii ei s-au umplut cu lichid, iar rinichii nu mai funționau.

Către sâmbătă, Ana a spus că nu a mai recunoscut-o pe sora ei: „Era umflată, uriașă, ochii îi erau împăienghiniți. Nu este ea, i-am spus doctorului. Ca răspuns, doctorul a zis: „Da, avem nevoie de un miracol. „

Familia mai declară, că doctorii, au pus un cateter în rinichii Rominei pentru a-i stabiliza starea, dar că ar fi recurs la această procedură numai după ce inima ei a fost în stop cardiac timp de 10 minute.

Miguel, fratele Rominei, a declarat presei locale: „A murit pentru că era săracă, pentru că săracii nu există, și eu am fost împotriva avortului până acum.” Fratele ei a adăugat că Romina a murit din cauza stigmei care există față de avortul. „Dacă ar fi să spun de ce a murit Romina, ar fi pentru că ei au spus „ea a făcut un avort, lăsați-o” și nu le-a mai păsat de nimic altceva. Sunt sigur.” a spus el.

După deces, spitalul a refuzat tranmisterea dosarului medical al Rominei către familia sa. „Când a murit, le-am cerut ne dea istoria ei de tratament. Vroiam să știu tot ce s-a întreprins, dar au refuzat. Nu este corect.”. Miguel a mai adaugat: „Ne-au dat imediat corpul. La început nu ne-am gândit, am văzut-o și am îngropat-o luni.”

„După ce ne-am revenit din șoc, am început să ne dăm seama că ceea ce sa întâmplat nu era corect. Dacă procedura de avort nu a decurs bine, de ce nu au verificat starea ei ulterioară?” întrebă Miguel.

Romina este a doua femeie care a murit din cauza unui avort făcut clandestin. Amintim că proiectul de lege pentru legalizarea avorturilor, sigure și libere până în 14 săptămâni de sarcină, a fost refuzat de Senat.

În conformitate cu legea argentiniană, este o crimă să faci avort, cu excepția cazului în care viața mamei este în pericol sau sarcina este rezultatul violului.

Susținătorii avortului au spus de mult că procedurele de avort vor continua, doar că în condiții precare. Conform estimărilor Ministerului Sănătății, în fiecarea an în Argentina se efectuează cel puțin 350.000 de avorturi ilegale. Organizațiile Internaționale pentru Drepturile Omului declară că numărul ar fi mult mai mare.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept