O abordare sistemică pentru promovarea sănătății și drepturilor sexuale și reproductive ale adolescenților în Moldova
REZUMAT 60 DE SECUNDE
Adolescenții și tinerii din Moldova au fost afectați în mod deosebit de perioada de instabilitate care a urmat prăbușirii Uniunii Sovietice în anii 1990. Guvernul Republicii Moldova a instituit mai multe inițiative politice și juridice pentru a extinde accesul la serviciile privind sănătatea și drepturile sexuale și reproductive ale adolescenților de la începutul anilor 2000. În ultimul deceniu, mediul legislativ și politic puternic, împreună cu consolidarea datelor și intervențiilor menite să crească furnizarea de servicii, au dus la îmbunătățirea rezultatelor în acest sens, inclusiv creșterea utilizării contraceptivelor și scăderea ratei de sarcină a adolescentelor. Adolescenții au jucat un rol crucial în proiectarea și furnizarea intervențiilor.
Provocările privind sănătatea și drepturilor sexuale și reproductive
Moldova are un sistem universal de sănătate care își propune să ofere acces la servicii de sănătate de bază pentru toți cetățenii săi. Perioada de după dizolvarea Uniunii Sovietice în anii 1990 a dus la perturbări semnificative ale sistemului social, economic și de sănătate din Moldova. Adolescenții și tinerii au fost afectați în mod deosebit de creșterea infecțiilor cu transmitere sexuală și a sarcinilor timpurii și nedorite. Între 1994 și 1996, una din cinci nașteri a fost la mame cu vârsta sub 20 de ani. Incidența HIV în rândul adolescenților din Moldova a crescut, iar adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani au reprezentat 14,4% din persoanele infectate cu HIV în 2003. De la începutul anilor 2000, Ministerul Sănătății din Moldova a acordat prioritate reorientării sistemului de sănătate publică, inclusiv prioritizarea satisfacerii nevoilor adolescenților privind sănătatea și drepturile sexuale și reproductive. Astfel, țara a introdus un sistem de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în 2004 pentru a îmbunătăți eficiența și transparența finanțării sănătății, acordând prioritate asistenței medicale primare. Aproximativ 88% din populație a fost acoperită de asigurare obligatorie de asistență medicală în în 2021.
Intervenție
Pentru a aborda problemele legate de sănătatea și drepturile sexuale și reproductive ale adolescenților, Republica Moldova a dezvoltat și implementat servicii de sănătate prietenoase tinerilor (SSPT). Aceasta a implicat o abordare multidisciplinară cu implicarea activă a tinerilor. SSPT au fost implementate cu acțiuni specifice în elementele de bază ale sistemului de sănătate:
- Leadership și guvernare: Sănătatea adolescenților și accesul la SSPT au fost o prioritate în Strategia Națională de Sănătate Reproductivă 2005-2015, Politica Națională de Sănătate 2007-2021 și continuă să fie o prioritate pentru Strategia Națională de Sănătate 2030. Conform legii privind sănătatea și legea cu privire la sănătatea reproductivă, adolescenții pot accesa servicii de sănătate, inclusiv servicii de sănătate sexuală, fără consimțământul părinților de la vârsta de 16 ani sau mai devreme, în cazurile în care părinții nu pot fi contactați și sunt necesare intervenții de salvare a vieții.
- Finanțarea sistemului de sănătate: Asigurarea de sănătate pentru copii, studenți și femei însărcinate este plătită de stat. Un pachet de bază de servicii este disponibil gratuit pentru toți. Compania națională de asigurări în medicină finanțează Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT) din 2008, asigurând acces gratuit pentru toți tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani și pentru tinerii vulnerabili cu vârsta de până la 35 de ani.
- Furnizarea serviciilor: Există o rețea de 41 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor – Youth Klinics (YK) în instituțiile publice de asistență medicală primară din toate municipiile și raioanele Moldovei, pe baza standardelor de calitate ale serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, cu un accent special pe tinerii din mediul rural, adolescenții vulnerabili și în situații de risc. Acestea includ servicii medicale mobile (YK Mobile) și consiliere online (linia de asistență YK).
- Forța de muncă din domeniul sănătății: Cursurile/modulele de formare în domeniul sănătății adolescenților au fost încorporate în programele de învățământ de la universitatea de medicină și colegiile de asistență medicală și moașe. Sesiunile de învățare prin colaborare sunt organizate în mod regulat de toate CSPT/YK.
- Sisteme de informare în domeniul sănătății: În plus, pe lângă sistemul național de informare privind managementul sănătății, a fost dezvoltată și implementată o componentă confidențială separată – Sistemul informațional pentru tineri – pentru CSPT/YK pentru a monitoriza activitățile acestora.
- Produse medicale: Din 2017, produsele contraceptive și testele rapide pentru HIV, sifilis, hepatită sunt procurate de stat și distribuite de medicii de familie, cabinetele de sănătate reproductivă, Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor. Achiziționarea de medicamente pentru avortul medicamentos a fost posibilă pentru adolescenți într-un CSPT încă din 2012, iar din anii 2022-2023 aceasta s-a lărgit în toate Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Rezultate
Mediul legislativ și politic puternic, împreună cu consolidarea datelor și intervențiilor menite să crească furnizarea de servicii au dus la îmbunătățirea rezultatelor privind sănătatea și drepturile sexuale și reproductive ale adolescenților, în ultimul deceniu. Accesul la CSPT pentru tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani a crescut de la 5% în 2011 la 38% în 2023. Eforturile de informare au dus la un număr mai mare de utilizatori vulnerabili ai serviciilor și de beneficiari de sex masculin care au accesat serviciile. Utilizarea pilulelor contraceptive în rândul adolescenților activi sexual a crescut de la 6% în 2014 la 13% în 2022, iar majoritatea adolescenților activi sexual (74%) continuă să folosească prezervative. Rata fertilității adolescentelor a scăzut de la 34,2 la 1000 de femei cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani în 2015 la 23 la 1000 de femei în 2022. În același timp, rata de avort a scăzut de la 11,7 la 1000 de femei cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani la 5,9/1000. Incidența HIV în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani a rămas neschimbată în ultimul deceniu și este de peste două ori mai mică decât incidența HIV la populația generală.
Provocări
Provocările pentru Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor includ instabilitatea politică, socială și umanitară, subfinanțarea, accesul limitat pentru tinerii din zonele rurale și mecanismele insuficiente pentru a motiva personalul medical din spitale și medicii de familie să aplice abordarea prietenoasă adolescenților care caută îngrijiri medicale. Mai mult, subdezvoltarea serviciilor de sănătate școlară și lipsa implementării unui program complex de educație pentru sănătate prezintă obstacole în asigurarea accesului universal la servicii de sănătate prietenoase pentru adolescenții din Republica Moldova.
Lecţii
- Reformele legislative și politice au extins gama de servicii pe care adolescenții și tinerii le puteau accesa, eliminând barierele structurale critice și extinzând acoperirea geografică.
- Reducerea taxelor de servicii pentru adolescenți, în special în cadrul pachetelor de finanțare și beneficii, și accesul la servicii fără consimțământul părinților, ajută la eliminarea barierelor privind sănătatea și drepturile sexuale și reproductive ale adolescenților.
- Integrarea acestor servicii în instituțiile de formare medicală existente ajută la construirea unui cadru mare de furnizori care ar putea oferi adolescenților și tinerilor servicii fără a fi nevoie de formare specializată.
- Integrarea sănătății și drepturilor sexuale și reproductive ale adolescenților în pachetele esențiale ale CSPT a creat un „ghișeu unic” pentru serviciile cheie de sănătate sexuală și mintală pentru adolescenți. Astfel de modele de livrare eficiente din punct de vedere al costurilor aduc beneficii adolescenților, familiilor lor și sistemului de sănătate în general.
- Implicarea tinerilor în planificarea, furnizarea și evaluarea CsPT, implementarea programelor de parenting, sesiunile de învățare colaborativă cu profesioniștii comunității și campaniile de comunicare au contribuit la sprijinul comunității, în special pentru părinți, și la creșterea acceptabilității și cererii de servicii din partea adolescenților.
Autori
- Galina Lesco, Obstetrician-Ginecolog, Șef Centru de Resurse la nivel național în Servicii de Sănătate Prietenoase Tinerilor NEOVITA, Moldova, galina.lesco@gmail.com
Surse
- https://learn-uhc.srhr.org/story/17
- Banca de date statistice [bază de date online]. Chișinău: Biroul Național de Statistică Republica Moldova; 2024: (https://statbank.statistica.md/PxWeb/pxweb/ro/20%20Populatia%20si%20procesele%20demografice/20%20Populatia%20si%20procesele%20demografice__POP030/POP030500.px/table/tableViewLayout2/?rxid=9a62a0d7-86c4-45da-b7e4-fecc26003802 (accesat la 6 septembrie 2024).