Noile cercetări solicită relaxarea legilor privind servicii de avort în Marea Britanie și SUA

02 Iulie, 2020

Experții din cadrul Universității din Manchester și Universității din Bristol solicită ca în Marea Britanie și SUA să fie adoptate legi permanente care să permită servicii de avort cu ajutorul așa-numitor „pastile prin corespondență”, pentru a aborda barierele față de servicii, evidențiate de criza cauzată de coronavirus.

Măsurile luate ca urmare a pandemiei, au un impact fără precedent asupra vieții zilnice a oamenilor și accesul acestora la asistența medicală – carantina a determinat clinicile să se închidă din cauza lipsei de personal, serviciile de îngrijire a copilului și transportul public să fie mai puțin accesibile, astfel a determinat oamenii să fie mai reticenți față de vizitele la unitățile de îngrijire medicală.

Înainte de coronavirus, legea în Anglia, Țara Galilor și Scoția prevedea ca oamenii să meargă la o clinică pentru a primi servicii de avort – prima pastilă pentru avort trebuia administrată pe loc și a doua li se dădea pentru a fi administrată mai târziu, acasă. Acest lucru trebuie relaxat temporar pentru a permite oamenilor să fie consultați în legătură cu aceste servicii prin intermediul telefonului și să primească pastilele pentru avort prin corespondență. Cu toate acestea, mai multe state din SUA au etichetat avortul ca un „serviciu neimportant” și au forțat clinicile să se închidă.

Cercetătorii menționează că o sarcină nedorită are un impact serios atât fizic, cât și mental asupra persoanelor – și, în cazul în care asistența este amânată din cauza că persoanele întâmpină dificultăți în a avea acces la clinici, acest fapt înseamnă că asistența pe care o primesc implică mai multe riscuri decât ar trebui și, de asemenea, presupune stări de stres suplimentar semnificativ și neliniște pentru persoane.

Ei susțin că restricționarea accesului la serviciile de avort în Statele Unite este neconstituțională și încalcă dreptul la viața privată a persoanelor care necesită accesul la asistență în perioada pandemică. De asemenea, ei afirmă că este necesar ca normele privind avortul să fie relaxate în Marea Britanie, ca aceasta să-și asume obligațiile de „a respecta dreptul la viața privată” și de „a elimina tratamentul inuman și degradant” prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Serviciile de avort la distanță s-au dovedit a fi în mod constant sigure și acceptabile pentru utilizatorii serviciilor. Acum că furnizorii în Marea Britanie au posibilitatea să instituie un serviciu de „pastile prin corespondență” pentru a ajuta persoanele care necesită asistență în perioada de pandemie, parlamentarii ar trebui să ia în considerare acest lucru și să îl facă permanent, ori de câte ori dispozițiile Legii cu privire la Coronavirus 2020 încetează să mai producă efecte.”

Elizabeth Chloe Romanis, Universitatea din Manchester.

„Reacțiile diverse față de problema punerii la dispoziție a serviciilor de avort în perioada de pandemie demonstrează cât de departe încă suntem de faptul ca avortul să fie recunoscut un lucru important în asistența medicală,” a menționat Jordan Parsons de la Universitatea din Bristol. „Putem doar spera că acțiunile din Marea Britanie sunt văzute mai favorabile, pe măsură ce ieșim din această perioadă fără precedent.”

Sursa: Universitatea din Manchester

 

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept