Multe țări, în special în Europa, oferă susținere amplă pentru avortul legal.

28 Iunie, 2023

DE JANELL FETTEROLF ȘI LAURA CLANCY

Majoritatea paersoanelor din cele 24 de națiuni, chestionate de Centrul de Cercetare Pew în această primăvară, spun că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor. Dar atitudinile diferă foarte mult de la o țară la alta – și adesea în interiorul lor. Adulții neafiliați religios, persoanele din stânga ideologică și femeile sunt mult mai susceptibile de a susține avortul legal.

Cum am făcut aceasta

Această analiză se concentrează pe opinia publică despre avort în 24 de țări din America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu, Asia-Pacific, Africa subsahariană și America Latină.

Pentru datele din afara SUA, acest raport se bazează pe sondaje reprezentative la nivel național efectuate între 20 februarie și 22 mai 2023, la care au participat 27.285 de adulți. Toate sondajele au fost efectuate prin telefon cu adulți din Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Țările de Jos, Coreea de Sud, Spania, Suedia și Regatul Unit. În Ungaria, Polonia, India, Indonezia, Israel, Kenya, Nigeria, Africa de Sud, Argentina, Brazilia și Mexic, sondajele au fost efectuate față în față. În Australia, am folosit un panou online bazat pe probabilitate în modul mixt.

În Statele Unite, datele cu privire la părerile despre avort provin dintr-un sondaj ca la care au participat 5.079 de adulți din SUA, realizat între 27 martie și 2 aprilie 2023. Toți cei care au participat la acest sondaj sunt membri ai Centrului American Trends Panel (ATP), un panou de sondaje online, care este recrutat prin eșantionare aleatorie națională a adreselor rezidențiale. Astfel, aproape toți adulții din SUA au șansa de a fi selectați. Sondajul este ponderat pentru a fi reprezentativ pentru populația adultă din SUA în funcție de gen, rasă, etnie, afiliere politică, educație și alte categorii. Citiți mai multe despre metodologia ATP.

Vă prezentăm întrebările folosite pentru analiză, împreună cu răspunsurile, și metodologia sondajului.

O medie de 71% dintre adulții chestionați, din cele 24 de țări, consideră că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor, în timp ce o medie de 27% consideră că ar trebui să fie ilegal.

În Statele Unite, unde o Decizie a Curții Supreme a eliminat dreptul constituțional la avort anul trecut, 62% dintre adulți susțin că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor. Sprijinul SUA pentru avortul legal nu s-a schimbat în ultimii ani.

În Europa, există un acord general cu privire la faptul că avortul ar trebui să fie legal. În aproape fiecare țară europeană chestionată, cel puțin 75% dintre adulți susțin acest punct de vedere, inclusiv aproximativ 25% sau mai mult care spun că ar trebui să fie legal în toate cazurile. Suedezii susțin în mod special: 95% declară că ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor, inclusiv 66% care spun că ar trebui să fie legal în toate cazurile.

Polonia se remarcă printre țările europene chestionate pentru opiniile mai restrictive ale rezidenților săi, cel puțin în comparație cu opiniile altor europeni. Peste jumătate dintre polonezi (56%) spun că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor, în timp ce 36% spun că ar trebui să fie ilegal în toate sau în majoritatea cazurilor.

Atitudinile față de avortul legal variază în regiunea Asia-Pacific. Majoritatea spun că ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor în Australia, India, Japonia și Coreea de Sud. Pe când în Indonezia, 83% dintre adulți susțin că avortul ar trebui să fie ilegal în toate sau în majoritatea cazurilor.

În Israel, 51% dintre adulți spun că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor, în timp ce 42% susțin că ar trebui să fie ilegal în toate sau în majoritatea cazurilor.

În toate cele trei țări chestionate din Africa– Kenya, Nigeria și Africa de Sud – majoritatea susțin că avortul ar trebui să fie ilegal în toate sau în majoritatea cazurilor, inclusiv 89% dintre adulți în Kenya și 92% în Nigeria.

În America de Sud, opiniile despre avortul legal sunt împărțite în Argentina și Mexic. Dar în Brazilia, șapte adulți din zece susțin că avortul ar trebui să fie ilegal în toate sau în majoritatea cazurilor.

Regulile privind avortul sunt mai restrictive în țările în care sprijinul pentru avortul legal tinde să fie mai scăzut. Potrivit Centrului pentru Drepturile Reproductive, în Brazilia, Indonezia și Nigeria sunt permise avorturile numai atunci când viața unei femei este în pericol. În Israel, Kenya și Polonia, avortul este permis pentru a menține sănătatea femeii. Majoritatea celorlalte țări chestionate au reguli mai permisive care permit avorturile până la un anumit punct în timpul sarcinii.

În comparație cu sondajele anterioare ale Centrului de Cercetare Pew din în multe țări din Europa, India și America Latină, mai mulți oameni susțin în prezent că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor.

Importanța religiei și atitudinilor față de avort

Atitudinile față de avort sunt strâns legate de cât de importantă spun oamenii că este religia în viața lor. În țările în care o mai mare parte de oameni susțin că religia este cel puțin oarecum importantă pentru ei, o parte mult mai mică dintre ei consideră că avortul ar trebui să fie legal.

De exemplu, 99% dintre nigerieni susțin că religia este importantă în viața lor și doar 8% susțin că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor. La capătul opus al spectrului, 20% dintre suedezi declară că religia este importantă și 95% susțin avortul legal. Oamenii din India sunt cazuri aparte: 94% dintre indieni consideră religia ca fiind importantă, dar 59% sunt în favoarea avortului legal.

Cum se raportează afilierea religioasă, PIB-ul țării și opiniile privind avortul

Dezvoltarea economică joacă un rol și în această relație. În țările cu un produs intern brut pe cap de locuitor mai mic, oamenii tind să fie mai religioși și să aibă atitudini mai restrictive cu privire la avort.

Dar SUA se deosebește în această privință: dintre țările cu venituri mari chestionate, americanii au cel mai mare PIB pe cap de locuitor, dar sunt printre cei mai susceptibili să spună că religia este importantă pentru ei. Ele sunt, de asemenea, printre cele mai puțin probabile țări cu venituri mari să susțină că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor.

Afilierea religioasă este, de asemenea, un factor important atunci când luăm în considerare părerile despre avort în statele individuale. În ansamblu, adulții care nu sunt afiliați din punct de vedere religios – care se identifică ca atei, agnostici sau „nimic în special” – sunt mai susceptibili să susțină că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor decât cei care se identifică cu o religie.

Această diferență este cea mai mare în SUA, unde 84% dintre adulții neafiliați religios susțin că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor, comparativ cu 52% dintre americanii afiliați religios. Desigur, există diferențe și printre americanii afiliați religios: protestanții evanghelici albi sunt cel mai puțin probabil să favorizeze avortul legal.

În țările în care există două religii dominante și un procent mic de adulți neafiliați religios, există adesea diferențe între religiile dominante.

De exemplu, Israelul, unde 99% dintre adulți sunt afiliați cu o anumită religie. În Israel, 56% dintre adulții evrei susțin că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor, comparativ cu 23% dintre musulmani. Și 89% dintre evreii care se descriu ca Hiloni („laici”) sunt de acord cu avortul legal, în timp ce doar 12% dintre evreii Haredi („ultra-ortodocși”) sau Dati („religioși”) sunt de acord. Evreii Masorti („tradiționali”) se situează între ele, 58% fiind pentru avortul legal.

Părerile diferă în funcție de religie și în Nigeria, chiar dacă marea majoritate a nigerienilor se opun avortului legal. Unul din zece creștini nigerieni susțin avortul legal în toate sau în majoritatea cazurilor, în comparație cu doar 3% dintre musulmanii nigerieni.

Diferențele de opinii în funcție de ideologia politică

În 15 din cele 18 țări în care Centrul de Cercetare Pew măsoară ideologia politică la o scară de stânga-dreapta, cei de stânga mai susceptibili decât cei de dreapta să spună că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor.

Și din nou, americanii sunt cei mai împărțiți în opinii: 91% dintre liberali susțin avortul legal, comparativ cu 29% dintre conservatori.

Opiniile în dependență de gen

Genul joacă, de asemenea, un rol în concepțiile despre avort, deși aceste diferențe nu sunt la fel de mari sau larg răspândite ca diferențele ideologice și religioase.

În șapte țări chestionate anul acesta – Australia, Israel, Japonia, Coreea de Sud, Suedia, Regatul Unit și SUA – femeile sunt mult mai probabil decât bărbații să spună că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor.

În alte șase țări din Europa și America de Nord, femeile sunt mai susceptibile decât bărbații să spună că avortul ar trebui să fie legal în toate cazurile. În Ungaria, Polonia, India, Indonezia și în toate țările din Africa și America Latină chestionate, bărbații și femeile au opinii mai asemănătoare cu privire la avort.

Sursa: https://www.pewresearch.org

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept