Moldova este gazda Cursului regional privind îmbunătățirea calității serviciilor medicale în domeniul sănătății sexuale și reproductive
În perioada 13 – 16 septembrie 2016, la Chișinău se desfășoară Cursul regional de instruire privind îmbunătățirea calității serviciilor medicale în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Cursul este organizat de către Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive din Moldova (CIDSR), cu suportul Ministerului Sănătății Republicii Moldova și al Fondului ONU pentru Populație, UNFPA. În cadrul Cursului Regional vor fi instruiți 19 specialiști în domeniul sănătății din 8 țări din Europa de Est și Asia Centrală – Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Moldova și Ucraina.
Cursul este predat de către profesioniști din Republica Moldova, care au fost instruiți de către Colegiul Regal de Obstetrică și Ginecologie din Marea Britanie (RCOG) ca traineri în dezvoltarea, adaptarea și implementarea ghidurilor clinice pentru regiunea Europa de Est și Asia Centrală.
Aceste instruiri, bazate pe expertiza Marii Britanii, dar și pe cele mai noi descoperiri științifice, vin să asigure îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate sexuală și reproductivă, asigurarea accesului egal atât femeilor și bărbaților, cât și a adolescenților, la servicii de calitate și informații în Moldova, dar și în alte țări din Europa de Est și Asia Centrală.
Viceministrul Sănătății, Liliana Iașan, a subliniat la deschiderea evenimentului că Republica Moldova este țara gazdă a Cursului Regional pentru al treilea an consecutiv. ”Datorită experienței din anii precedenți am reușit să formăm o echipă națională de specialiști, care poate contribui activ la elaborarea, ajustarea și punerea în aplicare a ghidurilor clinice în domeniu. Asta înseamnă că medicii obstetricieni și ginecologi din țara noastră vor avea un algoritm bine definit, bazat pe cele mai bune evidențe științifice și standarde internaționale, care să-i ajute pentru a pune o diagnoză și a trata corect un pacient”,a menționat viceministrul Sănătății, Liliana Iașan.
În anul 2015, cu suportul UNFPA la Chișinău a fost înființat Centrul Regional de Instruire în Elaborarea și Implementarea Ghidurilor și Protocoalelor Clinice în Sănătatea Sexuală și a Reproducerii, coordonat de Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive din Moldova (https://www.cidsr.md).
Rodica Comendant, Directorul Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive din Moldova, organizator al Cursului de instruire, a declarat că “Moldova a fost selectată de UNFPA ca țară gazdă pentru acest curs datorită performanțelor atinse în acest domeniu, iar specialiștii din Moldova au fost desemnați traineri pentru colegii din țările din Europa de Est și Asia Centrală, datorită experienței dar și pregătirii internaționale de care au profitat în cadrul cursurilor organizate de UNFPA la Colegiul Regal de Obstetrică și Ginecologie din Marea Britanie.”
Natalia Cojohari, Reprezentanta adjunct UNFPA în Moldova, a subliniat: “Îmbunătățirea calității serviciilor în sănătatea reproductivă are ca scop asigurarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, dar și va contribui la o schimbare pozitivă a calității vieții oamenilor. UNFPA se angajează să susțină în continuare aceste inițiative”.
Până acum au fost instruiți 13 specialiști din Republica Moldova, în anul 2016 urmând a fi instruite alte 2 persoane, ceea ce a contribuit la formarea unei echipe naționale de experți care vor garanta îmbunătățirea serviciilor de sănătate sexuală și reproductivă în Moldova în baza evidențelor științifice și standardelor internaționale.
Source: http://www.ms.gov.md/
Vă punem la dispoziție: