Modul în care start-up-urile în telemedicină revoluționează serviciile de îngrijire la întreruperea sarcinii în SUA

26 Noiembrie, 2020

11/16/2020 de CARRIE N. BAKER

În toată țara au început să apară start-up-uri pe domeniul avortului prin telemedicină după ce în luna iulie o instanță federală  a suspendat temporar restricțiile impuse de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) cu privire la distribuirea pilulelor pentru avort pe perioada pandemiei.

Aceste noi clinici virtuale supun pacienții unor investigații medicale prin videoconferință, telefon sau mesaje, utilizând noul protocol medical fără testare și fără contact fizic, care reprezintă la moment standardul de îngrijire pentru avortul medicamentos (care prevede folosirea pilulelor pentru întreruperea unei sarcini). Ulterior, medicamentul este expediat la domiciliul pacientului, prin intermediul noilor farmacii online. În total, populația din 19 state și Washington D.C. pot beneficia de acces legal la avortul prin telemedicină acordat de un medic din statul lor.

Aceste start-up-uri revoluționează modul de îngrijire la întreruperea sarcinii oferind servicii rapide, private, sigure, convenabile și accesibile.

Aprobat de FDA pentru utilizare în primele 10 săptămâni de gestație, pentru avortul medicamentos se administrează două tipuri de pilule:

  • mifepristonă, care întrerupe fluxul hormonului progesteron care susține sarcina; și
  • misoprostol, care provoacă contracții.

Această combinație de pilule este eficientă în proporție de 95% și reprezintă o modalitate extrem de sigură de întrerupere a unei sarcini. Multe persoane aleg avortul prin telemedicină, deoarece este mai puțin invaziv, mai intim și mai convenabil decât avortul medicamentos la clinică sau avortul procedural prin aspirație. Potrivit Institutului Guttmacher, avortul medicamentos reprezenta 60% din avorturile efectuate până la 10 săptămâni de sarcină în 2017, crescând semnificativ în ultimii ani.

Noi start-up-uri pe domeniul avortului prin telemedicină

Societatea non-profit Just The Pill a fost inaugurată la data de 12 octombrie și oferă servicii de îngrijire la întreruperea sarcinii prin telemedicină persoanelor din Minnesota. Choix a fost inaugurată la data de 28 octombrie și oferă servicii de îngrijire la întreruperea sarcinii persoanelor care au atins vârsta de șaisprezece ani și locuiesc în California.

Just The Pill și Choix oferă servicii de întrerupere a sarcinii exclusiv online. Societatea non-profit carafem, care anterior furniza servicii de întrerupere a sarcinii în persoană, acum oferă aceste servicii prin telemedicină persoanelor care locuiesc în Georgia, Illinois, Maryland, Washington. D.C. și Virginia. Un nou furnizor de servicii de îngrijire în cazul întreruperii de sarcină, Hey Jane, își va începe activitatea în curând în California, New York și Washington.

La Just The Pill, pacienții completează un formular online, după care sunt contactați telefonic de către un educator medical și un medic, după care pacienților eligibili li se expediază medicamentele prin poștă. Aceste apeluri de monitorizare au loc o dată la șapte zile și o dată la patru săptămâni. Just The Pill dispune de o structură feministă de taxe reduse care variază de la 0 la 350 USD (fără asigurare medicală). Restul este asigurat de fondul pentru avort din Minnesota – Our Justice.

Potrivit directorului medical, dr. Julie Amaon, Just The Pill a fost înființată pentru a ajuta oamenii din zonele rurale din Minnesota, care locuiesc departe de cele cinci clinici de avort din stat, care sunt concentrate în zonele urbane. Dr. Amaon a declarat că până în acest moment a examinat un număr aproximativ de treizeci de pacienți.

„Majoritatea pacienților noștri locuiesc la mai mult de 100 de mile de cea mai apropiată clinică”, spune dr. Amaon. „Nouăzeci și șapte la sută din comitatele din Minnesota nu au un furnizor de servicii de întrerupere a sarcinii. Am constatat că uneori oamenii trebuie să conducă trei sau patru ore pentru a beneficia de aceste servicii. Este greu atunci când ai copii acasă și încerci să le oferi grija necesară.”

„Aceasta este o opțiune foarte sigură, întrucât puteți face o programare la servicii de telemedicină chiar din confortul casei dvs., iar medicamentele vi se expediază la domiciliu. Nu trebuie să ieșiți din casă”, a declarat dr. Amaon. „Femeile știu cum să aibă grijă de corpul lor, iar aceste medicamente nu fac decât să inducă un avort spontan. Procedura este una foarte sigură. Oamenii fac acest lucru de secole fără a se adresa la medic. Cred că este minunat să poți să te îngrijești singur acasă. Iar femeile nu trebuie să înceteze să vadă acest lucru ca pe o opțiune.”

Just The Pill oferă servicii de traducere, iar în prezent depune eforturi pentru a-și extinde serviciile în Montana.

La Choix, asistența medicală a pacientului este efectuată asincron prin intermediului mesajelor criptate, conform HIPPA. Pacienții completează un formular online, iar experții medicali le oferă consultații medicale prin mesaje sau la telefon, dacă este necesar, iar, ulterior, după ce li se constată eligibilitatea, li se expediază prin poștă pilulele pentru avort. O dată la 72 de ore și la o lună după avort se fac verificări de monitorizare. Choix percepe suma de 199 de dolari (comparativ cu 500 de dolari pentru avortul medicamentos la clinică, în California). La această etapă, clinica nu solicită asigurare medicală, dar colaborează cu fondul digital de ajutor reciproc pentru avort, ReproCare, care susține un mecanism de plată redusă chiar pe site-ul web al Choix, care asigură acces echitabil pentru toți.

Co-fondatorii Choix, Cindy Adam și Lauren Dubey, au declarat că au lucrat în calitate de medici într-un cabinet de asistență medicală primară, dar au dorit să poată oferi și un alt tip de asistență.

„Ne-am dorit să extindem accesul persoanelor care au acces limitat”, a spus Adam, care este CEO la Choix. „Ne-am dorit cu adevărat să contribuim la revoluționarea modului de îngrijire în cazul întreruperii de sarcină. Suntem foarte pasionați de sănătatea sexuală și reproductivă.”

Normalizarea îngrijirii în cazul întreruperii de sarcină

„Acest mare avânt în lumea avortului este atrage după sine normalizarea avortului. Avortul este o parte normală a sănătății reproductive”, spune dr. Aisha Wagner, medicul colaborator la Choix. „Cred că este ceva despre care trebuie să strigăm din răsputeri.”

„Avortul este o parte absolut normală a sănătății reproductive. Purtarea unei sarcini nedorite este pentru unii oameni o decizie uriașă, foarte importantă, iar pentru alții nu este o mare problemă”, spune Dubey, care este director de asistență medicală la Choix. „Oamenii vin la noi fie cu mândrie, fie cu rușine, dar, indiferent de sentimentele lor, îi tratăm pe toți cu demnitate și respect. Ne dorim ca ei să vadă în noi parteneri în viața lor reproductivă. Nu suntem aici pentru a-i judeca”.

Răspândirea veștii și extinderea îngrijirii

Organizația Plan C, care pledează pentru acces extins la avortul medicamentos, tocmai a lansat un nou site web complex, cu informații pentru experții din domeniul medical și pacienți.

Site-ul web include toate posibilitățile de acces la pilule existente la moment în SUA, inclusiv la servicii de telemedicină, farmacii online și site-uri web de încredere care vând pilule pentru avort. Site-ul web oferă pacienților informații despre toate opțiunile lor, în funcție de statul în care locuiesc, precum și informații despre sprijinul financiar, legalitate și resurse juridice. Organizația Plan C oferă și un set de instrumente pentru experții din domeniul medical, cu un ghid pas cu pas despre cum să devii furnizor de servicii de îngrijire la întreruperea sarcinii.

Complementar noilor start-up-uri, alte căi de acces la pilulele pentru avort includ Studiul TelAbortion și organizația din străinătate Aid Access.

Începând cu anul 2016, Gynuity Health Projects a operat în cadrul TelAbortion, care permite medicilor care participă la studiu să furnizeze servicii de avort medicamentos prin videoconferință și să expedieze prin poștă pilula pentru avort fără vizita personală la clinică. Studiul se desfășoară în prezent în 13 state și Washington DC: Colorado; Georgia; Hawai; Illinois; Iowa; Maine; Maryland; Washington DC.; Minnesota; Montana; New Mexico; New York; Oregon și Washington.

Organizația Aid Access are medici din afara Statelor Unite, dar care sunt stabiliți în SUA, și oferă servicii de întrerupere a sarcinii prin telemedicină în New York, New Jersey, Washington, Nevada, Idaho și Alaska.

În statele care încă nu furnizează servicii de întrerupere a sarcinii prin telemedicină, s-a demonstrat că oamenii obțin pilula pentru avort prin alte mijloace.

Aid Access oferă servicii persoanelor din toate cele 50 de state, oferind consultații online și livrând pilula de avort din străinătate la un preț redus de până la 95 USD.

Alte persoane comandă pilula pentru avort de pe site-uri web, gestionându-și avorturile de sine stătător. Organizația Plan C a verificat calitatea și costul pilulei pentru avort vândute pe diferite site-uri web, inclusiv fiabilitatea, timpul de livrare și opțiunile de plată ale acestor site-uri web. Aceste informații sunt disponibile pe site-ul web al Plan C, precum și informațiile privind utilizarea în siguranță a pilulei pentru avort (furnizate și de SASS). Reprocare Healthline oferă șapte zile pe săptămână informații medicale despre pilula pentru avort, precum și sprijin emoțional de la egal la egal, bazat pe conștientizarea impactului traumelor. Repro Legal Helpline răspunde la întrebări despre drepturile legale și avortul autogestionat.

În cele din urmă, Wells afirmă că cercetările indică faptul că unii oameni apelează la servicii de expediere poștale, cum ar fi iPostal1.com sau Anytime Mailbox, pentru a închiria „o adresă” în statul în care se furnizează servicii online legale de avort, apoi fac o consultație online la o clinică digitală de avort și indică adresa serviciului de expediere ca adresă de livrare.

Conform site-ului web al organizației Plan C,

„Dacă li se cere, aceștia confirmă că se află în statul respectiv la momentul consultării (întrucât de astfel de servicii pot beneficia doar persoanele din acele state) … Atunci când persoana de contact a serviciului de expediere îi anunță că la „adresa” lor a fost expediat un pachet, aceștia solicită să li se expedieze la adresa de domiciliu”.

Problema acestei opțiuni este că poate pune în pericol furnizorii de servicii medicale, cărora li se permite să deservească numai persoanele din statele în care sunt autorizați să furnizeze aceste servicii.

Progres

Serviciile de îngrijire la întreruperea sarcinii prin telemedicină revoluționează prin extinderea semnificativă a accesului la avort în Statele Unite. Pandemia a deschis o ușă care va fi greu de închis. Din momentul în care oamenii își vor da seama cât de sigur, ușor și accesibil poate fi avortul medicamentos, puțin probabil se vor întoarce la modul anterior de îngrijire medicală greoi, cu multe medicamente, consumator de timp și costisitor.

Oamenii care înființează start-up-uri de telemedicină accentuează în mod repetat necesitatea extinderii accesului la serviciile de îngrijire la întreruperea sarcinii, în special pentru persoanele care locuiesc în zonele rurale sau în locuri în care nu există clinici care să furnizeze servicii de întrerupere a sarcinii.

„Încercăm din răsputeri de mult timp să menținem legalitatea avortului”, spune Grant de la carafem. „Dar este la fel de important să asigurăm că acolo unde este legal, este și accesibil. Pentru că dacă nu poți ajunge la îngrijire, nu mai contează dacă e legal. Deci, dacă vă aflați într-un orășel și nu aveți mașină și nici un loc de muncă, precum și pe cineva care să vă susțină decizia, oricum nu aveți de ales, chiar dacă în statul dumneavoastră avortul este legal.”

Sursa: https://msmagazine.com/2020/11/16/just-the-pill-choix-carafem-honeybee-health-how-telemedicine-startups-are-revolutionizing-abortion-health-care-in-the-u-s/

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept