Modul în care clinicile-fantomă folosesc Google și alte mijloace pentru a induce în eroare femeile
Imaginați-vă că tocmai ați aflat că sunteți însărcinată și doriți să întrerupeți sarcina. În acest caz, aveți nevoie de informații exacte, prompte și veridice pentru a lua o decizie corectă. Unde le veți căuta? Majoritatea oamenilor ar accesa imediat Google de pe computerul sau telefonul personal și ar căuta informații precum „ajutor în sarcină” sau „avort în apropierea localității”.
Aveți grijă: S-ar putea ca rezultatele pe care le-ați obținut să nu vă îndrepte spre consiliere în domeniul sănătății reproductive și nici spre medici experți (ca cei din CIDSR). Dimpotrivă, v-ați putea pomeni dând clic pe site-ul unei clinici-fantome care militează împotriva avorturilor și care se dă drept instituție medicală.
Clinicile-fantomă, cunoscute în Statele Unite, dar acum și în multe alte țări din întreaga lume, după înșelătorul și trivialul apelativ „centru de consiliere pentru criză de sarcină”, sunt de fapt înființate de promotori anti-avort cu scopul de a forța femeile însărcinate să NU facă avort.
O modalitate utilizată de aceste centre-fantomă de sănătate pentru a determina femeile să le pășească pragul este să recurgă la trucuri publicitare agresive, cum ar fi direcționarea geografică și optimizarea căutării. Prin astfel de trucuri, clinicile-fantomă apar primele pe lista de căutare atunci când cineva tastează „avort în apropierea localității”.
Se pare că astfel de tactici se folosesc deja și în Moldova. Recent, pe internet a apărut un nou site care promovează asistența și informarea femeilor din Moldova pentru întreruperea sarcinii. Totuși, site-ul nu oferă nicio informație cu privire la personalul medical și serviciile specifice oferite. Nici denumirea sau adresa instituției nu sunt indicate. Acest lucru pare suspicios pentru echipa CIDSR, care se ocupă cu promovarea și protejarea sănătății reproductive și a drepturilor femeilor din Moldova încă din anul 1998. Persoana de la celălalt capăt al firului poate fi oricine și nici măcar nu cunoașteți dacă este calificată să ofere astfel de consultații.
Trebuie să rămânem precauți, întrucât tot mai multe informații false apar pe internet. Cel mai bine ar fi să analizați fiecare opțiune și să luați o decizie chibzuită în privința persoanei contactate. Echipa CIDSR vă putea ajuta în orice moment, doar scrieți-ne sau sunați-ne.
Fiți atenți și nu permiteți nimănui să vă dezinformeze sau să vă manipuleze!