Medicii au fost sfătuiți să nu raporteze intreruperile de sarcina ilegale la poliție

29 Ianuarie, 2024

Colegiul Regal al Ginecologilor și Obstetricienilor spune că femeile trebuie să poată avea încredere în furnizorii de servicii medicale

De Aurelia Foster și Eve Webster
Reporter de sănătate, BBC News

Lucrătorilor din domeniul sănătății li se spune să nu denunțe femeile la poliție dacă ei cred că pacientele lor ar fi putut să își întrerupă ilegal propria sarcină.

Colegiul Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists – RCOG) spune că femeile „profund traumatizate” sunt urmărite penal în urma unor avorturi.

Conform legii, datele pacienților nu trebuie divulgate fără consimțământul acestora.

Noile îndrumări urmează unei creșteri recente a numărului de anchete ale poliției în cazul avorturilor.

Cu toate acestea, RCOG spune că aceste cazuri sunt rare și încurajează femeile să solicite ajutor medical dacă este necesar.

Personalul NHS are voie să încalce regulile de confidențialitate pentru a oferi informații poliției despre posibile infracțiuni, dar numai dacă acest lucru este în „interes public”. RCOG spune că nu este „niciodată” în interesul public să se raporteze femeile care fac avorturi și că acestea trebuie protejate.

În primul ghid oficial emis de acest gen, un lucrător din domeniul sănătății trebuie să „justifice” orice dezvăluire de date despre pacienți sau „să se confrunte cu potențiale proceduri privind capacitatea de a practica”.

Organizația se declară „îngrijorată” de numărul tot mai mare de anchete ale poliției în urma avorturilor și a pierderii sarcinii și de efectul pe care acest lucru l-ar putea avea asupra pacientelor „deosebit de vulnerabile”.

Dr. Jonathan Lord, care co-prezidează grupul de lucru pentru avort RCOG și Societatea Britanică a furnizorilor de servicii de avort, a declarat pentru BBC News: „O lege care a fost inițial concepută pentru a proteja o femeie este acum folosită împotriva ei.

Am fost martorii unor daune care au schimbat viața femeilor și a familiilor lor extinse, ca rezultat direct al faptului că personalul NHS a raportat femei suspectate de infracțiuni, și pur și simplu nu credem că acest lucru s-ar întâmpla în alte domenii de asistență medicală.

Avem de-a face cu grupurile cele mai vulnerabile care ar putea fi îngrijorate de faptul că apelează la asistență medicală reglementată, și avem nevoie ca acestea să aibă încredere în noi”.

Dr. Lord a declarat că el crede că unii membri ai personalului NHS au împărtășit informații cu poliția pentru că erau „ignoranți” în ceea ce privește reglementările privind confidențialitatea.

Investigații ale poliției

În 2022, numărul de suspiciuni de avorturi ilegale înregistrate la forțele de poliție din Anglia și Țara Galilor a crescut la 29, de la 16 în 2018.

Avorturile sunt legale în Anglia dacă sunt efectuate de către un medic înregistrat și au loc în primele 24 de săptămâni de sarcină. În caz contrar, este ilegală întreruperea deliberată a unei sarcini și, în conformitate cu Legea din 1861 privind infracțiunile împotriva persoanei, este pasibilă de o pedeapsă maximă de închisoare pe viață.

Potrivit RCOG, anul trecut, șase femei au fost urmărite penal în Anglia sub suspiciunea că au încălcat legea avortului, față de doar trei în ultimii 20 de ani. Se crede că este posibil ca informațiile lor să fi fost transmise poliției de către personalul medical.

Dr. Lord a declarat că multe femei care au fost investigate au avut de fapt avorturi spontane târzii sau au fost mai târziu în sarcină decât își dăduseră seama atunci când au făcut întreruperi de sarcină.

Printre procesele recente se numără cel al Carlei Foster, care a fost închisă pentru că și-a procurat singură medicamentele pentru intrerupere de sarcina în 2020, și Bethany Cox din Teesside, care a fost achitată de aceeași acuzație la începutul acestei luni.

Serviciul de urmărire penală al Coroanei (CPS) a declarat că astfel de cazuri sunt foarte rare: „Luăm în considerare cu atenție circumstanțele personale ale celor care își încheie sarcina în afara parametrilor legali și le abordăm în mod cât se poate de sensibil.

„Procurorii noștri au datoria de a se asigura că legile stabilite de Parlament sunt luate în considerare și aplicate în mod corespunzător atunci când iau decizii dificile de acuzare.”

RCOG afirmă că susține un amendament la proiectul de lege privind justiția penală, care ar avea ca efect protejarea femeilor de urmărirea penală pentru că au avortat.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat pentru BBC: „Este important ca toate femeile să aibă acces la avorturi sigure și legale pe NHS…

Înțelegem că aceasta este o problemă extrem de sensibilă și recunoaștem opiniile puternice ale tuturor părților implicate în discuție.

De aceea, conform unei convenții de lungă durată, orice modificare a legii în acest domeniu ar fi o chestiune de conștiință pentru parlamentarii individuali și nu pentru guvern.”

Societatea pentru Protecția Copiilor Nenăscuți a declarat că, prin sfătuirea împotriva raportării la poliție, RCOG riscă să submineze încrederea publicului în profesia medicală și în sistemul juridic însuși.

Purtătorul de cuvânt al organizației Right To Life UK, Catherine Robinson, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la avorturile ilegale care au loc ca urmare a abuzurilor, constrângerii sau traficului sexual.

„Acest nou ghid pare să creeze o prezumție împotriva dezvăluirii către poliție a informațiilor despre avorturile ilegale, iar acest lucru ar putea face ca femeilor vulnerabile aflate în aceste situații să li se refuze protecția legii”, a spus ea.

Sursa: www.bbc.com

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept