Masă rotundă la tema: „Îmbunătățirea accesului la serviciile de avort medical prin telemedicină în Kârgâzstan: discutarea rezultatelor studiului pilot și elaborarea unui plan de acțiune de urmărire”

30 Noiembrie, 2023

Pe 20 noiembrie 2023, în capitala Kârgâzstanului – Bișkek, a avut loc Masa Rotundă la tema: ”Îmbunătățirea accesului la serviciile de avort medicamentos prin telemedicină în Kârgâzstan: discutarea rezultatelor studiului pilot și elaborarea unui plan de acțiuni pentru continuarea acestuia”.

Studiul pilot s-a desfășurat cu suportul CIDSR, respectiv directorul organizației, Rodica Comendant, care a fost prezentă la acest eveniment unde s-au discutat rezultatele deja obținute, dar și acțiunile ce trebuie să fie întreprinse pentru atingerea unei schimbari pozitive.

Discursurile de bun venit la acest eveniment au fost susținute de reprezentantul Ministerului Sănătății din Republica Kârgâzstan și de Bozgorpoeva Baktygul Battalovna, director al organizației ”Alianța Kîrghiză pentru planificare familială ”(AKPF). În cadrul Mesei Rotunde, Raisa Asylbasheva Beishenalievna, Specialist principal al Departamentului de organizare a asistenței medicale și a politicii privind medicamentele din cadrul Ministerului Sănătății din Republica Kârgâzstan, a prezentat infomații importante la subiectul: „Întreruperea sigură a sarcinii nedorite în Kârgâzstan: situația actuală și probleme”.

Bozgorpoeva Baktugul, director KAFP, a vorbit despre importanța și despre desfășurarea acestui proiect: „Studiu pilot privind telemedicina în Kârgâzstan”, menționând că rezultatele studiului formativ au demonstrat că femeile care solicită servicii de avort se confruntă cu bariere semnificative în calea realizării drepturilor lor reproductive în Kârgâzstan. Bozgorpoeva Baktugul a accentuat și faptul că avortul medicamentos prin telemedicină oferă o oportunitate de a asigura servicii la distanță femeilor care trăiesc în zonele rurale, în zonele greu accesibile și multor altor grupuri vulnerabile.

Dr. Rodica Comendant, director CIDSR, a susținut o prezentare la tema: „Studiul clinic – pilot: avortul medicamentos prin Telemedicina și rezultatele acestuia”. Doamna Comendant a accentuat ca avortul medicamentos prin telemedicină este sigur și eficient; de asemenea femeile au demonstrat că pot urma în siguranță instrucțiunile primite de la distanță, aratand ca AMT este fezabil pentru femeile din intreg Kârgâzstan – concluzia fiind ca Avortul medicamentos prin Telemedicină poate îmbunătăți accesul la serviciile de AM, inclusiv și îndeosebi în perioade de criză.

În cadrul Mesei Rotunde au prezentat informații și Omurzakova Zhibek (Centrul de medicină de familie №1(CSM), Bișkek) și Davletova Ainura (Centrul regional Jalal-Abad pentru protecția sănătății reproducerii umane, Jalal-Abad), reprezentanții au vorbit despre „Experiența medicilor participanți la studiul clinic”.

În acest studiu au participat și beneficiare care fac parte din diverse grupuri vulnerabile: familii cu copii cu dizabilități, familii cu venituri reduse, familii cu mulți copii, mame singure, persoane fără loc de muncă. Totodată, s-au adresat și persoane cu conditii medicale preexistente: epilepsie, paralizie cerebrală, urolitiază, cu cicatrici uterine după operație cezariană și sarcini care nu se dezvoltă.

După ce toți participanții au prezentat informația actualizată și pertinentă, referitor la desfășurarea acestui studiu pilot, au fost organizate sesiuni de lucru în grup, cu discuții, întrebări și răspunsuri, clarificări și comentarii. Pe final s-a decis că e necesară planificarea unei activități de elaborare a unui plan de acțiuni petru viitor pentru continuitatea acestui efort, privind utilizarea telemedicinei, în special pentru serviciul de avort medicamentos în Kârgâzstan, dar și în țările vecine.

Pentru a face cunoștință cu toată informația discutată în cadrul acestei Mese Rotunde, Vă recomandăm să vizulizați înregistrarea conferinței pe platforma ZOOM, totodată puteți să Vă informați din documentele atașate mai jos.


Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept