Lecție publică pentru tinerii Y-Peer Moldova organizată de CIDSR
La data de 19 septembrie, Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive a desfășurat o lecție publică despre drepturile sexuale și reproductive și avortul în siguranță, la care au participat și tinerii voluntari de la organizația Y-Peer Moldova. Evenimentul a fost organizat în cadrul campaniei Sexual Health Week 2019 și în contextul marcării Zilei Internaționale a Avortului în Siguranță, din 28 septembrie. Scopul acestuia a fost de a informa tânăra generație despre o viață sexuală sănătoasă și în siguranță.
Moderatorii evenimentului – Rodica Comendant, medic obstetrician-ginecolog și directoare CIDSR, împreună cu Clay Cook, coordonator de proiect au făcut prezentări asupra subiectelor: metode de contracepție și mituri despre ele, metode sigure de avort și cum trebuie să aibă loc consilierea înainte de avort, etc. De asemenea, tinerii au avut ocazia să participe la un exercițiu de interpretare a unor situații în condițiile și normele legislației în vigoare a Republicii Moldova.
Participanții la eveniment, tinerii de la Y-Peer Moldova, s-au arătat interesați de subiect întrucât majoritatea dintre ei sunt traineri în educația sexuală în școlile din țară. De asemenea, pentru mulți din ei, profilul de studiu universitar pe care l-au ales – drept, medicină, psihologie, poate avea oricând tangențe cu subiectul drepturilor omului privind planificarea familială sau avortul în siguranță. ,,Voi, cei prezenți aici sunteți niște soli ai promovării drepturilor de planificare familială, cât și al femeilor la un avort în siguranță” a spus Rodica Comendant.
Evenimentul a fost distribuit live pe rețelele de socializare și poate fi urmărit în întregime aici: .
Organizația non-profit și neguvernamentală – CIDSR activează din anul 1998 și are misiunea de a proteja și promova sănătatea și drepturile sexuale și reproductive. Suntem convinși, că fiecare persoană, indiferent de locul de trai, indiferent de sex, vârstă, etnie, prezența oricărei tulburări fizice sau de altă natură etc., are aceleași drepturi sexuale și reproductive și poate profita de o stare bună a sănătății sexuale și reproductive și de acces la servicii de calitate.