Masa rotundă „ Abordarea strategică de ameliorare a aspectelor de politici, calitate şi acces al serviciilor de întrerupere a sarcinii în R. Moldova: extinderea modelului de îngrijire comprehensivă în avort”

12 Iulie, 2011

La 27 iunie 2011 în incinta Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova, a avut loc masa rotundă „Abordarea strategică de ameliorare a aspectelor de politici, calitate şi acces al serviciilor de întrerupere a sarcinii în Republica Moldova: extinderea modelului de îngrijire comprehensivă în avort ”, organizată de către Centrul de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive (CIDSR) în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

La masa rotundă au participat 70 de invitaţi : vicedirectorii pentru asistenţă medicală a mamei şi copilului din toate raioanele Republicii Moldova, specialişti în domeniu, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi OMS.

Dl Ronnie Johnson, reprezentantul OMS, a vorbit despre implementarea avortului sigur: recomandari tehnice şi politici pentru sistemele de sănătate.

Rodica Comendant, conferenţiar universitar USMF „N. Testemiţanu”, a prezentat etapa III a evaluării strategice: elaborarea şi testarea – pilot al modelului de îngrijire comprehensivă în avort în Moldova.

Medicii din centrele-model de implementare a modelului de îngrijire comprehensivă în avort din Orhei şi Cantemir au împărtăşit experienţa acumulată pe parcursul unui an de activitate.

Dna Veronica Dorogoi, medic ginecolog, secţia consultativă, Bălţi, a prezentat  rezultatele funcţionării modelului de îngrijire comprehensivă în avort în Centrul Perinatal Bălţi pe anii 2009-2011.Extinderea la scară naţională a intervenţiilor de succes în domeniul avortul sigur în contextul Strategiei Naţionale în Sănătatea Reproducerii pentru anii 2005-2015 a fost prezentată de către Stelian Hodorogea, conferenţiar universitar USMF „N. Testemiţanu”, şi discutat în plen.

La discuţia în plen cu participarea viceministrului Gheorghe Ţurcanu cât şi a expertului OMS la fel s-a discutat ordinul  privind aprobarea Standardelor Naţionale pentru efectuarea întreruperii sarcinii în condiţii de siguranţă.

Agenda si prezentarile disponibile

Lista participantilor

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept