Intreruperea de sarcina introdusa in constitutia din Franta

29 Februarie, 2024

Miercuri, in Franta, Senatul a eliminat ultimul obstacol pentru o votare în Congres cu privire la constituționalizarea intreruperii de sarcina. În acest dezbatere, senatorii au jucat un rol important.

Essențialul:

  • Miercuri, Senatul s-a pronunțat în favoarea includerii avortului în Constituțieși acest lucru este foarte important. Proiectul s-a votat in aceiasi termini ca si in adunarea nationala.
  • Palatul Luxemburg a fost locul intalnirii de miercuri pentru discursuri importante ale senatoarelor in favoarea acestui demers.
  • Intalnirea a marcat o zi istorică care deschide calea către o altă zi istorică, probabil luni, pentru Congres, care trebuie să graveze în marmură includerea in constitutie a avortului.

Au fost multe femei în tribunele Senatului, miercuri după-amiază pentru a urmări dezbaterile privind constituționalizarea intreruperii voluntare de sarcina. Au fost multe femei si la tribună pentru a apăra acest proiect de lege constituțional. Au fost de asemenea si femei care s-au opus. Doar 50 de participanti (atat barbate cat si femei), în jurul orei 20:00, au votat impotriva includerii în Constituție a acestui drept al femeilor de a-și controla propriul corp.

O victorie care are potențialul de a surprinde, dar care a stârnit în special „emoție, mândrie, bucurie, fericire”  pentru senatoarea ecologistă Mélanie Vogel care se apropie de finalizarea  „unei munci în care toată lumea îmi spunea că este imposibil”. De când a fost aleasă în camera superioară, în 2021, ea este vârful de lance al luptei pentru constituționalizarea intreruperii de sarcina. A fost mândră de toată experiența ei de activistă feministă când a plasat votul crucial al Senatului în lunga istorie a drepturilor femeilor.

„Sa terminam cu moaștele care fac avorturi, umerasul, acul și morțile”

“Timp de secole, femeile au fost maltratate, insultate, condamnate în Franța pentru că au exercitat o libertate, o libertate inherentă condiției umane: aceea de a-și alege viața. (…) De la manifestul celor 343, de când Gisèle Halimi a deschis la Bobigny procesul violenței și ipocriziei patriarhale, de la înființarea Mlac, datorită mobilizării atâtor femei, celebre și anonime, Franța s-a angajat pe un alt drum. Drumul care va duce la legea Veil și la cele care au urmat. Votul de astăzi se încadrează în această mare istorie. (…) Să ne facem nouă înșine, astăzi, această promisiune minunată: sa terminam cu moaștele care fac avorturi, umerasul, acul și morțile. Spuneți fiicelor noastre, nepoatelor noastre, sunteți astăzi și de acum înainte, libere să vă alegeți viețile.”

Chiar înainte de vot, și în timp ce victoria nu mai era îndoielnică, Mélanie Vogel a sustinut un discurs pentru „toate senatoarele, deputatele, toate parlamentarele” care au permis să ajungem aici.  A părut a se adreseaza si senatorilor de dreapta vorbind despre „soțiile voastre, fiicele voastre, nepoatele voastre” care par să se fi mobilizat pentru a-i face să-și schimbe votul. „Apreciez faptul că schimbarea de părere și de a o asuma public nu este ușor”, a adăugat ea, câteva minute mai târziu.

„Nu este în Statele Unite, este în Franța”

Dacă Mélanie Vogel și lupta ei au fost larg salutate în intervențiile lor, era necesară contribuția vocii centriste și de dreapta pentru a câștiga. În acest sens, un alt discurs, al unei alte senatoare, a fost foarte semnificativ: cel al lui Dominique Vérien, apartinand unui partid de centru. Mai puțin liric decât colega sa care a pus accentual pe francezii din strainatate, dar nu mai puțin pasionată sau emoționată, aleasa din Yonne a încercat să demonteze argumentele relativiste, explicând că dreptul la avort nu este în pericol în Franța.

„Istoria recentă ne-a arătat că și democrațiile liberale, chiar și bine stabilite, pot regresa in timp. Noi suntem de asemenea, expuși aceluiași risc deoarece dacă cel mai rău nu este niciodată sigur, nici cel mai bun nu este garantat. (…) Planningul familial este frecvent ținta atacurilor în centrele sale, nu în Statele Unite, ci în Franța. Recentul caz CNews, care asimilează avortul cu principala cauză de mortalitate din lume, alături de tutun și cancer, nu se întâmplă în Statele Unite, ci în Franța. Campania de autocolante anti-avort pe bicicletele pariziene nu are loc în Statele Unite, ci în Franța. Să nu cădem în capcana naivității excesive.”

Înainte de a încheia a spus: „În cele din urmă, dacă toate acestea sunt doar simbolice, să votăm, nu avem nimic de pierdut. Dacă, ca și mine, credeți că aceasta lege protejează un pic mai mult femeile, să votăm, avem totul de câștigat.”

Deoarece Senatul a votat proiectul de lege constituțional „conform” cu ceea ce a votat Adunarea Națională, adică în aceleași termeni, ultimul obstacol pentru convocarea Congresului, adunarea celor două camere ale Parlamentului a fost eliminat. Luni, 925 de parlamentari sunt așteptați la Versailles pentru a adăuga un nou drept fundamental în constituția Republicii a Cincea. Un nou „vot frumos”, pentru a prelua cuvintele senatoarei socialiste Laurence Rossignol, “este programat.”

Sursa articolului: https://www.20minutes.fr/politique/4078814-20240228-ivg-constitution-senatrices-republique-reconnaissante

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept