În prezent, Kazahstanul se confruntă cu schimbări istorice în domeniul combaterii traficului de persoane. Aflați din articol care sunt acestea!
În prezent, Kazahstanul se confruntă cu schimbări istorice în domeniul combaterii traficului de persoane. În acest sens, în atenția Șefului Statului, este în curs de elaborare și examinare o lege specială care va oferi protecție și sprijin social cetățenilor care au devenit victime ale traficului de persoane. Traficul de persoane este considerat una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului. Infracțiunile legate de traficul de persoane sunt interne, regionale și transfrontaliere.
Evaluările efectuate de organizațiile internaționale demonstrează că amploarea acestei probleme este mult mai semnificativă. Este important de remarcat faptul că victimele traficului de persoane sunt supuse unor încălcări ale drepturilor omului, inclusiv ale drepturilor sexuale și reproductive, atunci când victimele sunt exploatate sexual și în cadrul furnizării de servicii pornografice online.
Acest tip de violență afectează cel mai adesea fetele din grupurile vulnerabile care nu au posibilitatea de a-și proteja drepturile. La inițiativa Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Kazahstan, a fost creat un grup de lucru, care a inclus toate subiectele legate de combaterea traficului de persoane, pentru a elabora un proiect de lege separat „privind combaterea traficului de persoane în Republica Kazahstan”. Shakhnoza Khassanova, director al PA LCWI „Sana Sezim”, s-a alăturat, de asemenea, grupului de lucru pentru a oferi recomandări pentru proiectul de lege.
În prezent, în Kazahstan nu există o legislație națională separată. Elaborarea acestui proiect de lege a fost realizată cu participarea și discuțiile a peste 50 de experți, inclusiv reprezentanți ale organelor guvernamentale, ale organizațiilor internaționale (ONU, OSCE) și neguvernamentale, precum și oameni de știință de la institute de cercetare științifică, instituții de învățământ superior naționale și regionale.
Au fost studiate convențiile internaționale ratificate de Republica Kazahstan, legile model ale CSI, ONU și experiența țărilor străine. Au fost obținute opinii ale experților din partea cercetătorilor naționali și ale organizațiilor internaționale.
La elaborarea proiectului de lege, s-au format o serie de directive principale:
– formarea unui sistem de combatere a traficului de persoane, care să includă activitatea cuprinzătoare a agențiilor guvernamentale și al sectorului civil;
– îmbunătățirea mecanismelor de prevenire a traficului de persoane, în special, efectuarea de evaluări ale riscurilor și de măsuri preventive;
– aplicarea unei abordări orientate către victime.
În același timp, protecția și asistența acordată victimelor traficului de persoane reprezintă o normă internațională obligatory a multor tratate internaționale ratificate de Republica Kazahstan în domeniul combaterii traficului de persoane.
În acest nou proiect, sunt subliniate competențele tuturor entităților implicate în lupta împotriva traficului de persoane. Un capitol separat este dedicat protecției drepturilor minorilor, care reprezintă cea mai vulnerabilă categorie de persoane supuse traficului de persoane. În general, elaborarea și adoptarea unei legi speciale va permite să fie dezvoltată o abordare sistematică și cuprinzătoare a acestei probleme, să fie analizată situația din țară, ținând cont de gradul ridicat de latență și să fie minimizate riscurile, consolidată interconectarea unor contramăsuri atât de importante precum cooperarea, prevenirea, urmărirea penală și protecția drepturilor victimelor traficului de persoane.
În plus, în cadrul acesteui proiect de lege, au avut loc schimbări structurale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan, iar în prezent a fost creat un departament special pentru combaterea crimei organizate (DCOC), care se va ocupa separat de combaterea traficului de persoane. Departamentele de poliție au desemnat investigatori speciali care sunt responsabili de identificarea, suprimarea, protejarea și prevenirea traficului de persoane. DCOC-ul creat va face posibilă o mai bună rezolvare a infracțiunilor legate de traficul de persoane.