Georgia a introdus noi restricții periculoase pentru accesul la avort

27 Martie, 2024

19 martie 2024

În octombrie 2023, Ministerul Sănătății din Georgia a introdus noi restricții pentru accesul la îngrijirea de avort în țară. Această mișcare surprinzătoare nu a fost făcută în consultare cu niciun expert în sănătate și a condus deja la o serie de provocări pentru cei care solicită servicii de avort.

Deși oficial avortul este disponibil la cerere până la 12 săptămâni de sarcină, aceste noi modificări introduc obstacole suplimentare în calea procedurii. Aceste cerințe obligatorii intră în conflict cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în special în ceea ce privește consilierea înainte de avort.

Persoanele care solicită avort sunt obligate să treacă printr-o perioadă de așteptare obligatorie de cinci zile. 

Acesta a fost întotdeauna cazul, dar acum chiar și flexibilitatea reducerii perioadei de așteptare la trei zile pentru sarcinile de peste 12 săptămâni de gestație a fost eliminată.

OMS recomandă împotriva impunerii unor perioade de așteptare forțate pentru îngrijirea avortului . Dovezile arată că astfel de măsuri întârzie accesul la avort și pot crește povara logistică și economică pentru cei care solicită îngrijire, uneori în măsura în care avortul devine imposibil. Nu există niciun motiv medical pentru a forța femeile să aștepte un avort și, de fapt, le subminează autonomia de a lua o decizie cu privire la propria sarcină.

Prin urmare, am fost șocați când Ministerul Sănătății a anunțat că pacienții care doresc să facă avort trebuie acum să aibă mai întâi un interviu cu un asistent social, psiholog și obstetrician-ginecolog.

Solicitanții de avort trebuie, de asemenea, să facă mai mult de o ecografie obligatorie. 

Din nou, acest lucru este în contradicție cu sfaturile experților. OMS recomandă împotriva utilizării scanării cu ultrasunete ca o condiție prealabilă pentru furnizarea de servicii de avort, observând că „nu este necesar din perspectivă clinică”.

Pacienților li se cere să facă o ecografie în timpul primei vizite la o clinică pentru a determina perioada de gestație. Și acum este obligatoriu și o a doua ecografie după perioada de așteptare de cinci zile. Acest pas suplimentar contribuie, desigur, la o creștere generală a costurilor serviciilor. Este, de asemenea, o pierdere de timp a pacientului și nu este necesară din punct de vedere medical.

Un avort medical poate fi efectuat acum doar într-un anumit tip de unitate medicală. 

Avorturile pot fi efectuate doar într-un centru medical de spitalizare de către un medic obstetrician-ginecolog autorizat. Acest lucru limitează locațiile în care pot fi furnizate îngrijiri de avort, dar și cele care le pot oferi. Aceste centre valabile sunt în principal în orașe, așa că acest lucru îi afectează în special pe cei din zonele rurale.

Dacă medicul încalcă perioada de așteptare obligatorie de cinci zile, aceasta îi poate costa permisul. Dacă prescrierea de medicamente pentru avort este făcută de oricine, în afară de un obstetrician-ginecolog și/sau specialist în reproducere, aceasta poate fi clasificată drept faptă penală.

De înțeles, auzim că, în încercarea de a naviga prin complexitatea acestor schimbări, unii medici ezită să ofere servicii din cauza incertitudinilor.

Continuăm să facem tot posibilul pentru a sprijini persoanele care caută îngrijire sigură pentru avort în Georgia. 

Lucrăm cu o serie de comunități care sunt deja defavorizate când vine vorba de îngrijirea avortului. Ei vor fi cel mai expuși riscului din cauza acestor bariere suplimentare. Oamenii ne-au spus deja că primesc întrebări stigmatizante de la psihologi cu privire la solicitarea de avort, de exemplu „Nu crezi că ai putea regreta în timp?”. Având în vedere aceste condiții, atenția noastră se îndreaptă acum către dezvoltarea unui grup de asistenți sociali instruiți și psihologi echipați pentru a oferi consiliere adecvată. Ne propunem să negociem cu clinicile pentru a reduce costurile ecografiilor secundare și a serviciilor de psiholog, oferindu-le suportul nostru gratuit.

De asemenea, suntem implicați activ în advocacy pentru a elimina aceste cerințe punitive. Suntem încântați că organizațiile societății civile și asociațiile profesionale își exprimă, de asemenea, opoziția față de aceste amendamente. Suntem alături de întreaga Coaliție Națională pentru Sănătatea Reproducerii în lupta pentru un acces mai echitabil la îngrijirea pentru avort.

De Medea Khmelidze, manager de program la Real People Real Vision , partener beneficiar al SAAF din Georgia.

Sursa: https://saafund.org/georgia-restrictions-to-abortion/

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept