Evaluarea unui „Smart Screening Tool” a eligibilității pentru avortul medicamentos: Studiu pilot

27 Martie, 2024

Oferirea avortului medicamentos bazat doar pe un chestionar auto-administrat, programat, este probabil eficientă, sigură eficient și acceptabilă, conform constatărilor dintr-un studiu pilot demonstrativ implementat la două filiale Planned Parenthood din Colorado și Minnesota.

Mergînd mai departe pe rezultatele favorabile din studiile anterioare privind siguranța serviciilor de avort medicamentos folosind screening bazat pe istoric, consiliere la distanță prin telemedicină și pastile de avort trimise prin poștă, studiul recent a introdus modalități suplimentare de optimizare a procesului folosind metode precum e-mail, mesaje text și formulare online. Pentru acest studiu, s-a dezvoltat un site web informativ despre avortul medicamentos cu un chestionar asociat programat pentru a trage o concluzie referitoare la eligibilitate conform criteriilor standard.

Studiul a înscris persoane din Colorado și Minnesota care au trimis chestionare indicând eligibilitatea pentru avort medicamentos. Un medic a revizuit fiecare chestionar (și dacă erau disponibile, fișele medicale) și a determinat dacă răspunsurile permiteau tratamentul fără o consultație clinică în timp real sau ecografie. În caz afirmativ, medicul a prescris un regim standard de mifepristonă și misoprostol, care au fost trimise prin poștă sau colectate personal împreună cu analgezice, antiemetice, un test de sarcină din urină și instrucțiuni. Persoanele neeligibile au fost trimise catre personal medical abilitat. S-au colectat date post-tratament despre rezultatul avortului, evenimentele adverse și satisfacție.

  • S-au primit chestionare completate de la 197 de persoane, dintre care 160 au rămas în studiu până când medicul a luat o decizie finală privind tratamentul.
  • Medicii au prescris avort medicamentos la 156 (97,5%) persoane pe baza răspunsurilor din chestionar. Patru persoane au avut nevoie de o evaluare suplimentară pentru a confirma eligibilitatea.
  • În 140 de cazuri (90%), medicamentele au fost trimise prin poștă; 16 persoane au optat să le ridice personal de la centrul de sănătate.
  • Dintre cele 156 de persoane, 130 au avut urmărire suficientă pentru a evalua rezultatul avortului, iar 123 (95%) au avut avorturi medicamentoase complete fără tratament suplimentar.
  • O persoană a fost spitalizată din cauza sângerării, iar una a expulzat un făt de 15 săptămâni. Nu este clar dacă screeningul convențional sincron bazat pe istoric ar fi prevenit aceste evenimente.
  • Aproape jumătate (42%) din cele 197 de chestionare au fost trimise în afara orelor de program.
  • Majoritatea participanților (134 din 144) au declarat că ar recomanda studiul unui prieten care avea nevoie de un avort.

Concluzii

Un chestionar auto-administrat și programat pentru evaluarea eligibilității pentru avortul medicamentos ar putea reduce costul serviciului, ar putea crește eficiența clinicilor, ar putea îmbunătăți calitatea îngrijirii și ar putea îmbunătăți accesul la avort.

Sursa articolului: https://gynuity.org/resources/evaluation-of-a-smart-screening-tool-for-asynchronous-assessment-of-medication-abortion-eligibility-a-pilot-study

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept