Eliminarea tuturor barierelor legale privind avortul, declară politicienii europeni eminenți

15 Iunie, 2021

Miniștrii guvernelor a cinci țări europene, inclusiv prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo, se numără printre 29 politicieni, activiști în domeniul sănătății și în  cel al drepturilor femeilor, care au semnat o scrisoare deschisă prin care solicită eliminarea tuturor barierelor legale privind avortul.

Scrisoarea, semnată de miniștrii pentru egalitate de gen din Franța, Canada și Norvegia și miniștrii de dezvoltare internațională din Suedia și Olanda, declară că dreptul femeilor la avortul sigur și legal este erodat de dezinformare și atacuri asupra serviciilor. Prin aceasta se solicită redeschiderea clinicilor cu servicii de avort, închise în perioada pandemică.

Semnatarii susțin că avortul ar trebui considerat un serviciu esențial de asistență medicală și solicită o campanie globală „de informație faptică și imparțială”, astfel încât femeile și fetele să-și cunoască drepturile și să-și înțeleagă opțiunile.

Publicată miercuri de mișcarea SheDecides , scrisoarea solicită o încetare a consilierii obligatorii pentru avort, punerea în aplicare a instrucțiunilor viitoare revizuite a Organizației Mondiale a Sănătății și ca medicamentul care provoacă avortul, mifepriston, să fie aprobat pentru folosire în țările în care încă nu este disponibil.

„Nici o femeie nu ar trebui să fie forțată să ducă o sarcină nedorită până la termen; și nici o femeie nu ar trebui să moară din cauza sarcinii sau a nașterii. Baza unei lumi echitabile  și egale pentru femei și fete în toată diversitatea ei, este dreptul de a lua decizii în legătură cu propriul corp. Fiecare femeie, oriunde s-ar afla, are dreptul la avort sigur și legal, la asistență medicală maternă și obstetrică, la educație sexuală completă și la contracepție” indică scrisoarea.

„Însă, în prezent, în întreaga lume, femeilor și fetelor li se refuză în mod regulat accesul complet la drepturile și libertățile lor sexuale și reproductive. Impactul disproporționat al pandemiei Covid-19, în special asupra puterii economice a femeilor și violenței bazate pe sex și gen crescute, face ca nevoia de a asigura egalitatea de gen să fie mai apăsătoare ca niciodată.”

Campaniile de anti-avort din întreaga lume sunt deseori „conduse de grupuri de interese bine finanțate și bine organizate”, continuă scrisoarea.

„Cea mai vizibilă avangardă a lor sunt protestatarii care stau în afara clinicilor, intimidând și hărțuind femeile și fetele care solicită servicii esențiale de asistență medicală. Însă acționează și în culise, colaborând cu grupuri și politicieni care sunt împotriva avortului pentru a răspândi dezinformarea și a forța  un efect terifiant asupra drepturilor femeilor.”

Scrisoarea adaugă: „Prin susținerea campaniei de ridicare a barierelor legale și protejarea avortului ca serviciu esențial de asistență medical, putem preveni avorturile nesigure, putem salva viețile femeilor și ne putem mișca cu un pas mai aproape de realizarea egalității de gen.”

Mișcarea SheDecides a fost inițiată în anul 2017 de Lilianne Ploumen, fost ministru al comerțului din Olanda și semnatar al scrisorii, ca răspuns la reducerile serviciilor de sănătate reproductive ale conducerii Trump.

Sursa: The Guardian

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept