”El vrea să forțeze femeile să aducă pe lume cât mai mulți copii…” Află de ce zeci de femei maghiare călătoresc săptămânal în Austria pentru avorturi, deși aceste sunt legale în țara natală.

30 August, 2023

Avorturile sunt legale în Ungaria, dar tratamentul umilitor și listele de așteptare le determină pe femei să își întrerupă sarcina în afara țării, au declarat pentru Euronews femei și experți. Principala lor destinație este Austria.

Eram sigură că nu voiam să trec prin această procedură în Ungaria„, spune Adri, 32 de ani, care a cerut să fie identificată doar cu prenumele. Ea locuiește într-o suburbie din Budapesta, lucrează ca life coach și își crește singură fiul. A rămas din nou însărcinată, în urmă cu doi ani, și a decis să facă avort.

În Ungaria, avorturile chirurgicale sunt legale până în a 12-a săptămână, dar femeile trebuie să participe la două întâlniri obligatorii cu un serviciu de stat. Prima este pentru a le informa cu privire la alte posibilități, printre care și adopția, a explicat Réka Lebedi, avocat la Uniunea Maghiară pentru Libertăți Civile (TASZ), un ONG pentru drepturile omului. Scopul celei de-a doua este de a-i informa cu privire la pericolele operației.

Potrivit lui Lebedi, aceste consultări ridică două probleme: „Aceste servicii de protecție a familiei sunt incredibil de ocupate„, a spus ea, ceea ce poate duce la faptul că femeile rămân fără prea mult timp. „Și, prin intermediul partenerilor noștri, știm că intonația de la aceste consultații poate fi degradantă față de femei„.

Adri, care, după cum spune ea însăși, a suferit abuzuri sistematice în timpul divorțului, „nu a vrut să se expună la alte abuzuri„. Așa că s-a înscris la o clinică austriacă pe care i-a recomandat-o un prieten.

Aproximativ 1015 femei în fiecare săptămână

Nu există nicio lege în Ungaria care să interzică în mod clar deplasarea pentru (un avort)„, a declarat Lebedi.

Christian Fiala, ginecolog la clinica Gynmed din Viena, spune că unitatea administrează avorturi pentru 10-15 femei maghiare în fiecare săptămână. Gynmed este doar una dintre multiplele clinici care apar pe prima pagină a unei căutări pe Google. Un număr similar de femei frecventează Women and Health, o altă clinică, a declarat pentru Euronews Alexandra Kovács, reprezentant al serviciului clienți.

Women and Health are un site web și în limbile maghiară, rusă și poloneză. Kovács, o germano-maghiară care locuiește în prezent la Viena, se ocupă de clienții maghiari și a vorbit cu sute de femei, uneori trei pe zi.

Multe ne aleg instantaneu pentru că nici măcar nu vor să treacă prin (sistemul maghiar)„, a spus ea. Asta în ciuda prețului.

În aceste clinici, costul unui avort este cuprins între 500-600 de euro, excluzând deplasarea, adică jumătate din salariul mediu lunar din Ungaria. Avorturile în Ungaria costă 100 de euro.

Reducerea lentă a drepturilor

În ultimul deceniu, au fost adoptate mai multe legi care îngrădesc accesul la avort în Ungaria.

Constituția a fost modificată în 2012 cu un paragraf potrivit căruia „viața fetală trebuie protejată încă de la concepție„, care a fost folosit pentru a submina drepturile femeilor.

În septembrie anul 2022, partidul naționalist Fidesz al prim-ministrului Viktor Orbán a redus și mai mult dreptul la avort prin „legea bătăilor inimii„, care obligă femeile să asculte pulsul generat de monitorul cu ultrasunete, denumit în mod eronat bătăile inimii fetale, înainte de a lua decizia de a avorta.

Cu toate acestea, numărul de avorturi administrate din septembrie a crescut cu până la 15% în unele zone, potrivit rapoartelor.

Potrivit lui Fiala, practica „extrem de lipsită de etică” de a obliga femeia să asculte bătăile inimii nu este o noutate, deși a fost introdusă în lege anul trecut.

Timp de mulți ani, am fost exasperat de poveștile femeilor care mi-au spus că doctorii lor le-au pus să asculte această așa-zisă bătaie a inimii„, au declarat pentru Euronews medicii din Viena.

Emily, o profesionistă din Budapesta care a cerut să rămână anonimă, avea 24 de ani când a făcut avort, cu doar câteva zile înainte ca parlamentul ungar să adopte controversata lege.

Ea și-a descoperit sarcina în a cincea săptămână. Medicul de la o clinică privată i-a spus să revină peste două săptămâni și să asculte bătăile inimii, spune Emily. „Nici măcar nu a întrebat dacă a fost planificată„.

Sunând la serviciile de protecție a familiei, i s-a spus că va trebui să aștepte peste o lună pentru avort din cauza listei lungi de așteptare. Așa că a decis să opteze pentru o clinică din Viena, pe care a găsit-o în urma unei căutări pe Google.

Emily, ca și Adri, a optat pentru avortul medicamentos, legal în Austria până în a noua săptămână și administrat în majoritatea țărilor europene de la începutul anilor 2000.

În Ungaria, această practică este ilegală din 2012. Numai avorturile chirurgicale sunt permise, în ciuda lipsei severe de medici din țară, ceea ce duce la închiderea secțiilor spitalicești, inclusiv a maternităților, în toată țara și la liste de așteptare lungi.

Aceasta, a spus Fiala, a fost „o decizie politică„.

Toate țările din Europa de Vest consideră că este un tratament foarte bun și sigur. Dar (Viktor Orbán) vrea să forțeze femeile să aducă pe lume cât mai mulți copii„, a spus el.

Comparație internațională

Sistemul de avorturi afectează, de asemenea, refugiații care trăiesc în Ungaria, potrivit unui raport recent al Centrului pentru Drepturile Reproductive.

Raportul organizației globale de advocacy subliniază faptul că multe femei ucrainene care au fugit din calea războiului și s-au stabilit în Ungaria sau Polonia nu au altă opțiune decât să „călătorească înapoi în Ucraina pentru a beneficia de servicii de avort„, astfel încât să poată comanda „medicamente pentru avort online de la servicii de telemedicină„. În caz contrar, ele trebuie să călătorească în alte țări europene pentru a primi îngrijiri.

În Polonia, măsurile anti-avort ale partidului conservator populist de guvernământ, Lege și Justiție, implementate la începutul anului 2021, au interzis întreruperile de sarcină chiar și în cazul sarcinilor cu malformații fetale. Această interdicție de facto a avorturilor a declanșat proteste în masă în întreaga Polonie și în Europa.

Reglementările legale privind avortul din Ungaria sunt în regulă în comparație cu (asta). Cel puțin pe hârtie. Dar modul în care sunt implementate în practică este complet greșit„, a declarat pentru Euronews Krisztina Les, asistent social la Patent, o organizație maghiară pentru drepturile femeilor.

Cu sediul la Budapesta, Patent ajută 35-40 de femei ucrainene pe lună să acceseze avortul și alte servicii legate de sănătatea sexuală și reproductivă, spune Les.

În comparație cu Europa de Vest, situația din Ungaria este îngrijorătoare„, spune Les. Dacă ar putea, ar opri practica consultării obligatorii, dar se tem să ceară ceva.

Din cauza comunicării continue a actualului guvern, nu putem decât să ne imaginăm că legile se înăspresc.”

Sursă:https://www.euronews.com/my-europe/2023/08/16/dozens-of-hungarian-women-travel-to-austria-for-abortions-every-week-amid-tightening-laws

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept