Eficacitatea și siguranța utilizării doar a misoprostolului pentru avortul medical din primul trimestru: o revizuire sistematică și o meta-analiză actualizată

01 Septembrie, 2023

Dovezile care susțin eficacitatea și siguranța ridicată a unui tratament care combină mifepristonul și misoprostolul pentru avortul medicamentos în primul trimestru de sarcină sunt numeroase și convingătoare, iar utilizarea acestor două medicamente în acest scop s-a extins semnificativ în ultimele câteva decenii. Cu toate acestea, pentru multe persoane care doresc să întrerupă o sarcină, mifepristonul nu este ușor de obținut. În absența mifepristonului, se recomandă doar misoprostolul.

Gynuity Health Projects a efectuat o revizuire sistemică și o meta-analiză a dovezilor disponibile cu privire la eficacitatea și siguranța utilizării doar a misoprostolului pentru avortul medicamentos în primele 12 săptămâni de sarcină. Acest ultim studiu actualizează analiza realizată anterior și publicată în 2019.

Principalele constatări

  • Au fost colectate și analizate date din 49 de lucrări publicate. În total, au fost înregistrate 66 de grupuri de pacienți,care au primit diferite scheme de tratament doar cu misoprostol.
  • Rezultatele avorturilor au fost stabilite la 16 354 de persoane – 93% dintre cele care au urmat programul de tratament.
  • În total, 2.960 de persoane au suferit un eșec al tratamentului (estimare meta-analitică: 15%).
  • Aproximativ 521 de sarcini remanente au fost raportate la 9228 de paciente examinate cu privire la acest tratament (estimare meta-analitică: 6%).
  • Dintre cele 11.007 paciente cărora li s-a permis să primească cel puțin trei doze de misoprostol, dintre care prima a constat în 800 mcg de misoprostol administrat pe cale vaginală, sublinguală sau bucală, estimarea meta-analitică a riscului de eșec a fost de 11%.
  • Foarte puține persoane au fost spitalizate din motive legate de avort sau au primit transfuzii de sânge – nu mai mult de 0,2% din cele 15.679 de paciente care au fost examinate.

Această evaluare și analiză actualizată arată că, la majoritatea pacientelor, avortul a fost complet finalizat fără o procedură sau intervenție medicală, în afară de regimul planificat de misoprostol. Se confirmă în continuare principala constatare a studiului nostru anterior, conform căreia misoprostolul este eficient și sigur pentru avortul medicamentos timpuriu și reprezintă o alternativă rezonabilă în cazul în care mifepristona nu este disponibilă.

  1. Raymond și colab.,Eficacitatea și siguranța utilizării doar a misoprostolului pentru avortul medicamentos din primul trimestru: O Revizuire Sistematică și Meta-analiză actualizată, Contracepție.

Identificatorul obiectului digital:10.1016/j.contraception.2023.110132

Notă

Avortul medicamentos cu mifepriston și misoprostol prezintă avantaje incontestabile față de utilizarea doar a misoprostolului și este recunoscut pe scară largă ca fiind o metodă mai eficientă. Factorii de decizie politică ar trebui să pledeze pentru creșterea accesului la mifepristonă.

Sursa:LINK

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept